|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hvon Član

Pridružen-a: Pet 18 Apr 2008 9:55 Prispevkov: 195 Aktiv.: 0.93 Kraj: Avče
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
prav sline se mi cedijo . no jaz sem naredil prvi korak pri nakupu komponent pametne hiše -okna z elektromotornim pogonom
namen imam pa narediti podobno varjanto kot ti, tako da bo vprašanj verjetno kar nekaj  _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.otkar Član

Pridružen-a: Ned 26 Nov 2006 22:31 Prispevkov: 30 Aktiv.: 0.13 Kraj: nekje ob reki savi
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav, delamo s polno paro v službi ali na bajti.
Bajta je pod streho, naročena okna,vrata in el. rolete, pripravljam el. instalacijo.
Kot sem že napisal misli še vedno uhajajo k pametni ali vsaj malo pametni hiši.
Ob prebiranju nekaterih postov se mi sledijo sline, nekaterim zavidam, da imate toliko časa za takšno hudo ustvarjanje. Meni žal tega slednjega vsaj sedaj primanjkuje.
Cevi bo veliko preveč, doze poštrikane med seboj po dolgem in počez, vsi razvodi v etaži v skupno omaro.
Moduli, zanimajo me predvsem moduli za krmiljenje zaenkrat vsaj rolet, kasneje še kaj več.
Informacije so dobrodošle.
P.S. nekdo je omenjal Savo, na srečo mi ne teče ob parceli, ker bi imel težave z hidroizolacijo ob poplavah, imam pa lušten izvirček vode v vodnjaku, ki bi ga izkoristil mogoče za kakšno toplotno črpalko ? Razmišljam da bi obstoječo klima napravo zunanjo enoto razdrl in kondenzator enostavno potopil v vodo.
Ventilator takoj odpade, voda pa ima tako ali tako med 5 in 10 stopinjami celo leto. _________________ mislim, da imaš zamašeno žico ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Ned Maj 16, 2010 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
dr.otkar je napisal/a: |
Cevi bo veliko preveč, doze poštrikane med seboj po dolgem in počez, vsi razvodi v etaži v skupno omaro.
Moduli, zanimajo me predvsem moduli za krmiljenje zaenkrat vsaj rolet, kasneje še kaj več.
|
Cevi ni nikdar preveč.
Doze, za stikala, tipke, vtičnice? Da. Za razvod in štrikanje? Ne. Vsak kabel v omarico? Da.
Edino tam kjer so vtičnice na eni in drugi strani zidu, gre eventualno kabel samo skozi zid od ene do druge vtičnice.
Rolete bi jaz danes naredil tudi vse direktno v omarico in to vsako posebej.
Omarico v vsaki etaži, po možnosti 4x18 s povečano globino (120-150mm)
Potem pa štrikanje v omarici, za začetek magari čisto brez krmiljenja.
Pred vsem skupaj pa si nariši, kar zares hočeš, dodaj tisto, kar se ti mogoče sveti, pa misliš, da ne boš rabil, na koncu pa pusti še kako cev prazno.
Potem razloži svoji dragi, in tisto kar še ima ideje dodaj, tudi, če je brez veze. Slej ko prej boš moral narediti
Če imaš voljo kak vikend pogledati zadevo na štajerskem pa piši na zs. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Pon Maj 17, 2010 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
dr.otkar je napisal/a: |
|
Cevi bo veliko preveč, (DA nikoli ni preveč) doze poštrikane med seboj (DA za stikala in senzorje vežejo se v bus linijo) po dolgem in počez, vsi razvodi v etaži v skupno omaro (DA lahko tudi dve).
Pazi na:
Ločevanje močnostnih in signalnih vej,
Uporavi cevi v več barvah na trgu je vsaj 5 barv
izogibaj se mehke sive cevi.
Vezavo razsvetljave loči od ostale napeljave. tako lahko kombiniraš 23V, 24V, 12VAC/DC svetila.
Uporabi žico v večih barvah.
Sistem barv ki ga uporabljam
Vtičnice in vsi 230/400V porabniki: stanardno RU/ZEL, svetlo modra in Črna
razsvetljava Rdeča in rjava
Krmiljenje 24VDC bela - temno modra +
12V AC/DC oranžna
UPS napajani poravbiki: zelena
Najprej razčisti strojne zadeve. Nujno rabiš ogrevanje in prezračevanje. priporočeno hlajenje in senčenje. vse je odvisno od energentov.
Potem komunikacije: Telefon, domofon, video, nadzor, alarm (vlom, požar, izliv),
Razsvetljava loči na delovno, dekoracijsko in UPS dekoracijsko (namesto sveč ob izpadu)
Možnosti so neomejene rabiš samo čas domišlijo in denar (veliko denarja)
lahko si ogledaš na 3/4 izdelan sistem eno nadstropje izdelano drugo se trenutno adaptira.
Lokacija JZ gorenjske.
Pošli ZS pa se dogovoriva (tudi glede modulov).
L.P. _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Halon Član

Pridružen-a: Ned 11 Apr 2010 10:02 Prispevkov: 82 Aktiv.: 0.44 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Tor Maj 18, 2010 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Sasko - čestitke za izvedbo in ideje.
Tudi sam prenavljam staro hišo in razmišljam o dodatnih istalacijah za elektroniko.
Seveda so povezane z financami in pa predvsem z znanjem.
Če hočeš imeti dobro narejeno moraš opraviti sam. Čeprav gre počasi.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
solomojster Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26 Prispevkov: 851 Aktiv.: 4.63 Kraj: NOVA GORICA
|
Objavljeno: Sob Maj 22, 2010 6:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem pred nakupom elektronike za namakanje.
http://www.hunterindustries.com/Products/Central_Controls/immsintro.html
Namakanje petih vej na 24 v.Ker še ne vem kako bo z mojo krmilno enoto hiše ,bi lahko kupil omenjeno elektroniko katera menda podpira on line kontrolo.Mi pa gre na živce en kup enih škatel.Uredit mislim tudi zunajo led rasvetljavo v coklu z svetlobnim stikalom in timerjom.
Ali je sploh smiselen nakup elektronike za zalivanje?
Kaj mi predlagate? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
solomojster je napisal/a: |
Ali je sploh smiselen nakup elektronike za zalivanje?
Kaj mi predlagate? |
Če je to tam kjer živiš ti svetujem cev pipo in vsak dan 10 min svežega zraka.
Če pa na lokaciji nisi prisoten pa stikalno uro.
Razen če v prihodnosti nimaš namena združiti vse elektro in strojne sisteme pod eno avtomatiko, vendar potem strogo namenska ni primerna. _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70750.28
|
Objavljeno: Pon Maj 24, 2010 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
solomojster Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26 Prispevkov: 851 Aktiv.: 4.63 Kraj: NOVA GORICA
|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 6:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja stikalne ure so ratale res poceni.Bi jih moral kupit več(različni režimi zalivanja).Imam pa v kleti tudi utičnice 5 kosov (katere vklapljaš lahko z daljincem ) in če bi ta dva sistema lahko združil(stikalna ura in daljinski uklop) bi celo nekaj ratalo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
solomojster je napisal/a: |
Ja stikalne ure so ratale res poceni.Bi jih moral kupit več(različni režimi zalivanja).Imam pa v kleti tudi utičnice 5 kosov (katere vklapljaš lahko z daljincem ) in če bi ta dva sistema lahko združil(stikalna ura in daljinski uklop) bi celo nekaj ratalo.  |
Potem pa res vzemi kak PLC za cca 100€ dobiš kak easy za 250€ pa že resno zadevo. _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
solomojster Član

|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri plc v nižje cenovni varijanti so zanimivi(enostavni za uporabo)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej si točno definiraj zahteve, ki jih mora PLC obvladat, nato pa na osnovi zahtev začni izbirat.
Število in tip vhodov/izhodov, velikost programskega spomina, ura, koledar, displej, ... ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
solomojster Član

|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam sem hotel stvari malo prelistat(prebrat).Mogoče kakšna povezava do spletnih strani PLC-jev ki jih prodajajo tudi pri nas? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nisem ravno na tekočem, ampak če malce pregledaš Moeller-jeve Easy-je boš dobil vpogled.
Dražja alternativa je Siemensov Logo!.
Kaj bi bilo cenejše pa ne vem... Pa ni vse v ceni, rabiš tudi podporo, ki pa je ponavadi pri cenenih no-name ne dobiš... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
solomojster Član

|
Objavljeno: Pet Maj 28, 2010 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala že berem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni