|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BlaY0 Neznanec

Pridružen-a: Tor 01 Jun 2010 13:20 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 1:23 pm Naslov sporočila: Master/Slave razdelilec |
|
|
Imam en čuden problem, ki si ga sam ne znam razložiti. Lastim si zadevo iz subjekta (nekaj njih). Je od Iskra Zaščite in me zanima, če je tu gori kdo, ki ve na kakšnem principu ta zadeva meri porabo? Namreč dogaja se mi, da se slave vtičnice vklopijo, čeprav nastavljena moč (poraba) master vtičnice še ni bila dosežena.
Najprej sem sumil napajalnik v računalniku pa ni bilo to - ta kuri konstantno okrog 2 W, jaz pa imam vklop slave vtičnic nastavljen men 20 in 30 W.
Je pa zanimivo to, da se mi to dogaja samo na eni fazi in ne vem kaj naj pomerim niti kako, ker ni nekega ustaljenega časovnega vzorca po katerem bi se to dogajalo - včasih je vse OK tudi po dva ali več tednov.
Ima kdo kakšno idejo kako/kaj naj preverim/pomerim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
mogoče te odgovor čaka tukaj  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
PSU vleče sok v pulzih, ko je vhodna napetost večja od napetosti na kondijih (če nima PFC).
Rešitev 1, menjaš PSU za takega s PFC varianto
Rešitev 2, naviješ moč na vtičnici do max. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BlaY0 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čigav PSU? Od računalnika? Saj sem napisal da to nima veze. Če bi bil problem v PSU-ju (tak ki ga ti omenjaš) bi razdelilec non-stop vklapljal in izklapljal slave vtičnice. Pa jih ne! Ko jih enkrat vklopi, ostanejo vklopljene, poraba PSU-ja je pa še vedno 1,5 W.
Pyro, to kar si napisal nista rešitvi ampak samo workaround-a. V tem smislu bi bila potem tudi rešitev, da zgradim novo bajto z novo napeljavo, mogoče bi pa to pomagalo poleg tega, če navijem moč vtičnici na max (70 W) se pa v večini primerov slave vtičnice sploh ne bodo vklopile, ker mi računalnik žre pod 70 W.
Napisal sem tudi da se mi to dogaja samo na (fazi) vtičnicah, ki so v računalniški sobi. Kamor koli drugam priklopim, zadeva dela brez problema, zato me zanima kako naj pomerim/preverim napeljavo na tej lajtngi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
poleg tega, če navijem moč vtičnici na max (70 W) se pa v večini primerov slave vtičnice sploh ne bodo vklopile, ker mi računalnik žre pod 70 W. |
A si že probal ?
Kaj pa na 45W ?
Pyro, to kar si napisal nista rešitvi ampak samo workaround-a. V tem smislu bi bila potem tudi rešitev, da zgradim novo bajto z novo napeljavo, mogoče bi pa to pomagalo Rolling Eyes |
Pa naj si bo workaround, bolje kot nič.
Vzrok je pa lahko vse od zanič ali napačno priklopljene ozemljitve pa to slabe vtičnice, katera ima vsake kvatre dober kontakt. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2010 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi obrniti vtikač tvojega podaljška. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BlaY0 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2010 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
poleg tega, če navijem moč vtičnici na max (70 W) se pa v večini primerov slave vtičnice sploh ne bodo vklopile, ker mi računalnik žre pod 70 W. |
A si že probal ?
Kaj pa na 45W ?
|
Že, oboje...
Pyr0Beast je napisal/a: |
Pyro, to kar si napisal nista rešitvi ampak samo workaround-a. V tem smislu bi bila potem tudi rešitev, da zgradim novo bajto z novo napeljavo, mogoče bi pa to pomagalo Rolling Eyes |
Pa naj si bo workaround, bolje kot nič.
Vzrok je pa lahko vse od zanič ali napačno priklopljene ozemljitve pa to slabe vtičnice, katera ima vsake kvatre dober kontakt. |
Workaround je začasna rešitev, ki jo prakticiramo dokler ne najdemo prave rešitve. Če ima vtičnica slab kontakt, potem šmelca... v sobi so 3 in nobena ne šmelca. Če bi bil slab kontakt potem bi se verjetno vse ugasnilo, ne pa vse prižgalo. Se ti ne zdi? No zdaj ko si navedel vzrok (zemla), mi pa še povej to kar sprašujem in sicer kako preverim/pomerim ali je moja posledica rezultat tega vzroka.
mucek4 je napisal/a: |
To pa še nisem, bom še to poskusil. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BlaY0 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2010 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Evo, sem poskusil oziroma preveril... imam dve vtičnici; na eni je faza levo, na drugi desno. Na obeh se dogaja enako... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jun 03, 2010 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem so pa 3 možnosti.
Prekinja ti zemlja.
V bližini imaš močan porabnik ki zmede podaljšek.
Podaljšek je fuč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BlaY0 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 03, 2010 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
No, podaljšek verjetno ni fuč, ker potem so fuč vsi trije (imam tri enake). Poleg tega se zadeva v sosednjem prostoru kjer so vtičnice na drugi fazi obnaša OK. Sem pa en razdelilec že zamenjal ker sem mislil, da je z njim kaj narobe pa je z novim enako.
Kako zdaj to zemljo pomerim?
Glede porabnika pa nisem siguren... edino pralni stroj bi bil lahko. Je možno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni