www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

montaža avtoradia v počitniško prikolico
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zups
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 09 Jun 2010 13:55
Aktiv.: 0.05
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 2:14 pm    Naslov sporočila:  montaža avtoradia v počitniško prikolico Odgovori s citatom

Spoštovani!
Prosim vas za pomoč. V novejšo počitniško prikolico sem želel montirati avtoradio CD Blaupunkt. Je starejše izvedbe, s Cd-jem, vzet mislim da iz Daewoo Nubire, kjer je bil montiran serijsko. Zvočniki so 13cm SONY 4ohmski, novi. Lepo sem razpeljal kable in sem mislil, evo to bo to.
V prikolici sem poiskal 12V razvodnico in našel + in maso. Avtoradio sem priklopil na oba priključka po shemi (črna na maso, +12v na +).
V čem je težava?
V trenutku priklopa je napetost poskočila iz 12,5V na 15V (to sem opazil po žarnici, ki je bolj zagorela) in preveril tudi z voltmetrom. Po pribl. 2 sek je zopet padla na 12V. Avtoradio je normalno začel igrati in po približno 15-20 minutah se je sam ugasnil. Glasnost je bila nastavljena na sobno. Po ponovnem vklopu je spet nekaj časa igral in se zopet sam ugasnil. Ko sem ga prijel v roke, je bil ob levi strani nenormalno vroč. Dobesedno vroč. Avtoradio je bil pri mojstrih na pregledu in pravijo da je vse OK.
Kaj sem storil narobe?
Ali je v počitniških prikolicah elektrika izvedena kako drugače?
Lepo prosim za mnenja.

Hvala.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda je težava v narobe zvezanih zvočnikih, in se zato radio pregreva. Kako si zvezal zvočnike ? Morda so zvezani pravilno, pa je mogoče kje kabel pretrgan in ima stik z maso. poizkusi najprej odklopiti zvočnike in vse ostalo od avtoradia, in probaj prižgati samo avtoradio. Ali je potem še vedno isto ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od kod dobiš teh 12V v počitniški prikolici? Iz akumulatorjev? Kaj polni te akumulatorje?
Nemogoče je (ob dobrih akumulatorjih), da bi ti napetost poskočila za 3V ob vklopu dodatnega porabnika, saj ohmov zakon tega ne omogoča.

Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 3:36 pm    Naslov sporočila:  Re: montaža avtoradia v počitniško prikolico Odgovori s citatom

zups je napisal/a:
Ko sem ga prijel v roke, je bil ob levi strani nenormalno vroč. Dobesedno vroč.

Končna stopnja (ojačevalec), ki je ponavadi privijačena na eno stran ohišja, se rada segreva tudi ob normalnem delovanju. Nisem pa prepričan da tako močno. Je pa tudi res da ima večina notranjo zaščito pred kratkim stikom in stikom proti masi, pa tudi pred pregretjem.

Mogoče nimaš dobrega stika na katerem od +12V na avotradiu - eden je stalni, Backup se mu ponavadi reče, drugi pa gre preko ključavnice (v tvojem primeru verjetno tudi stalno priklopljen).

zups je napisal/a:
Avtoradio je normalno začel igrati in po približno 15-20 minutah se je sam ugasnil.

Ugasnil je celoten radio ali samo zvok? V drugem primeru so mogoče zvočniki kaj narobe priklopljeni in se dogaja to, kar sem zgoraj napisal za končno stopnjo. Če ugasne cel radio (in se mgooče tudi resetira), bi bilo pa dobro pogledati napajanje prikolice (pametna zaščita akumulatorjev, ki za malo časa izklopi napajnje)
Nazaj na vrh
zups
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole z zvočniki bom poskusil. Kabli so novi, položeni zelo ohlapno, tako da dvomim, da bi lahko bilo to. Bil sem tudi zelo pozoren pri priklapljanju le-teh. En kabel je označen s črno črtico in tudi na radiju je tako. Pomoje nisem mogel zgrešiti. Šele v soboto grem k prikolici in bom poskusil.

Od kod pride teh 12V me sprašujete?
Prikolico priklopim normalno na omrežno napetost na zunanji strani. Notri imam belo škatlo, kjer sta 220V in 12V varovalki. Predvidevam, da je tam transformator. Akumulatorjev prikolica nima.

To, da napetost poskoči, je čisto res. Preverjeno vizualno na luči in z voltmetrom.
Sicer pa, najlepša hvala vsem za napisane odgovore. Se priporočam, če boste imeli še kakšno idejo.

Najlepša hvala.
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je kaj narobe z elektroniko, ki regulira napetost. Ali pa ne zagotavlja dovolj velikega toka, samo takrat napetost nebi poskočila ampak padla. Malce poglej v vsebino tiste škatle v katero je napeljan 230 kabel. Oz. še enkrat poizkusi avtoradio v kakšnem avtu.
zups
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
Mogoče je kaj narobe z elektroniko, ki regulira napetost. Ali pa ne zagotavlja dovolj velikega toka, samo takrat napetost nebi poskočila ampak padla. Malce poglej v vsebino tiste škatle v katero je napeljan 230 kabel. Oz. še enkrat poizkusi avtoradio v kakšnem avtu.

Saj to je tisto, kar me muči... Avtoradio je imel kolega priklopljen na usmernik, pa je zadeva normalno delovala cel dopoldan..., v prikolici pa ne.
Enostavno mi ni več jasno.
Ali ni 12V v prikolici iz transformatorja enako 12V na usmerniku v delavnici?

Najlepša hvala vsem.

LP
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče imaš še kakšen kabel za priklopt, tisti ki pove da je v avtu ključ, oz. da je v kontaktu. Isti kabel tudi poskrbi da se radio prižge, ko prižgemo avto. Vem da ima veliko avtoradijev funkcijo da se ga lahko prižge brez kontakta, vendar delajo le določen čas. Pri mojem avtu radio dela brez kontakta le eno uro.
Nazaj na vrh
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni celo samo 5 minut igra, nato pa sam ugasne, če ni kontakta... Cool

12V napetost iz transformatorja je usmerjena, je enosmerna ali kar izmenična ??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zups
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ferdo je napisal/a:
Pri meni celo samo 5 minut igra, nato pa sam ugasne, če ni kontakta... Cool

12V napetost iz transformatorja je usmerjena, je enosmerna ali kar izmenična ??

Napetost je enosmerna. V razvodnici sta dve sponki: na eni je +, na drugi je -. Voltmeter pokaže 12V enosmerne napetosti.

LP
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je enostavno, tista bela škatla je polnilec akumulatorjev. Trafo, ki dela na 50Hz, graetz in varovalke. Nič več, nič manj.

Dokler je priklučena samo rasvetljava, je napetost 12V, ko se priklopi še radio, ki ima na svojem vhodu velik elektrolitski kondenzator (ki ga ostali porabniki nimajo), se napetost zviša, kar lahko tudi pregreva izhodno stopnjo in zato izpada.

Priklopi zraven še brezhiben akumulator in bo verjetno precej razlike. Seveda pa tudi na varovalke ne pozabi.
Nazaj na vrh
zups
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Saj je enostavno, tista bela škatla je polnilec akumulatorjev. Trafo, ki dela na 50Hz, graetz in varovalke. Nič več, nič manj.

Dokler je priklučena samo rasvetljava, je napetost 12V, ko se priklopi še radio, ki ima na svojem vhodu velik elektrolitski kondenzator (ki ga ostali porabniki nimajo), se napetost zviša, kar lahko tudi pregreva izhodno stopnjo in zato izpada.

Priklopi zraven še brezhiben akumulator in bo verjetno precej razlike. Seveda pa tudi na varovalke ne pozabi.

Ampak po 1 do 2 sekundah se napetost normalizira. Nazaj na 12V.

LP
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, če se je vklopila izhodna stopnja (in je bila poraba večja), kratkotrajnih nihanj pa multimeter ne zazna, saj običano odčitavajo merjeno veličino samo 1x ali 2x v sekundi.
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael ima kar prav, starejše prikolice imajo le trafo + greatz, v novejših pa sem videl da imajo vgrajen stikalni napajalnik. Odpri tisto škatlo ter preveri in poslikaj.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zups
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2010 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dogovorjeno!
Slike sledijo v soboto. Šele takrat bom pri prikolici.
Hvala lepa vsem.
Se slišimo takrat.

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni