 |
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lucca brassi Član


Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo je važen kot na katerega je nož brušen ko je narejen.Lahko je dober lahko pa je totalno mimo in pa seveda material eni noži se enostavno ne dajo nabrusit sploh čimbolj so nerjaveči
brušenje pa gre nekako tako (dober vodič):
http://www.expeditionexchange.com/edgepro/ _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član



Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popuščanje kovine se začne pri 600-800 °C, kar pa voda malce težje doseže
V pomivalnem stroju je hitrost in količina vode, ki brizga čez nož, precejšnja.
Če temu dodaš še trdo vodo z mnogo minerali ter abrazivna čistilna sredstva, zna biti to razlog za topost nožev ob pogostem pranju v pomivalcu. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70783.96
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član


Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.57 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
moj oče ga vedno nabrusi na stroju, a namesto kamna ima ostruženo leseno kolo na katerem je pribit šmirkelj papir, ko to opravi, pa še "osla" oz kamen za brušenje kose in ja nož je oster, oster pa toliko, da brez problema reže dlake na roki, brez kakšnega pritiska, da en govorim kako lepo gre skozi meso, pa naj bo to surovo / suho ... _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član


Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
še ena zanimiva :
http://www.tm-shop.si/si/nega-nozev-d25.shtml
poglej nastavek ki se nastakne na hrbtišče noža ki mu določa rezilni kot _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član


Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja moj tast je na ta način poškodoval večino nožev. BTW : vsi režejo kot zmešani!
nazaj sem jih spoliral s klobučevinastim kolutom in zeleno polirno pasto
http://www.stroji.com/katalogi/06_090.pdf
sam ne verjamem da je mogoče tako fino polirat s tračnim brusilnikom ker po moje ni takih trakov. V službi imamo metalurške polirke z vodo in nastavljivimi obrati pa je mogoče kovino spolirat v ogledalo .
Po moje nože v pomivalnem stroju fino nažre lug v čistilu verjetno nekaj okoli NaOH in na '' mikro nivoju '' zadosti uniči površino ( bolj je polirana bolj je odporna) vroča voda pa proces samo pospeši . Vsekakor pa bi bilo to vidno pod elektronskim mikroskopom. (nekaj takega kot UV za plastiko) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član


Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.57 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi imamo nož doma, ki je star toliko kot jaz 21 let in je svetel in oster kot britev, je pa res da nikoli še ni videl pomivalnega stroja, vročo vodo pa tudi dvomim, ker vedno mati pomiva na roke, in tam je voda le mlačna več pa ne ker bi že njo peklo ( sploh toliko kot je občutljiva )
tako da kar se tiče pomivalnih strojev lahko povem le to, da kar pri punci videm, jih kar hitro načne in posledično skrha in uniči _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slavko p Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kvalitetni nož se potegne nekajkrat na štrajhež in spet reže kot britev.
Če ga je potrebno nabrusiti ga dam na brusni kolut in uporabim brusno pasto, vendar je to zelo nevarno delo in s tem vedno odlašam.
Lep pozdrav slavko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član


Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj o popuščanju jekel.
600÷800°C je že žarjenje na mehko, ne le popuščanje
Se pa do slabih 200°C res ni za bati, da bi se nožčku kaj hudega zgodilo.
Ampak ker so stari oča tako dejal', pa sosed ki je zaprisežen zbiralec pipcov, potem nožkov res ne gre polivati niti s toplo vodo, kaj šele vročo...
btw, 50°C je že kar vroča voda... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70783.96
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član


Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2010 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta problem bi bil idealen za >TA< dva.
Kako hitro nož zgubi ostrino če ga uporabljamo:
1. v pomivalnem stroju
2. v vroči vodi
3. "kontrolni" nož
Jima bo kdo poslal mail? _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jun 15, 2010 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni sosed brusi nože. To naredi kar s strojem za poliranje. Ima neko posebno polirno glavo in neko pasto (podobno loju) in s tistim brusi nože. Nož reže ko britva, vendar se hitro obrabi, če se pogosto brusi (po vsaki iteraciji je manj noža ). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član


Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sre Jun 16, 2010 1:04 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Fina diamantna brusna plošča ter mirna roka z obvezno uporabo zvrhanega koša potrpežljivosti, za finiš pa še par ročnih potegov z brusnim kamnom na mokro. |
in dva!! potega s kovinsko brusilno palico ("štrajhar"), za konec pa ga nekajkrat potegneš po jermenu. Potem brije... _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član


Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Jun 18, 2010 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobil kamna, preizkusil zaenkrat 240/1000 kombinacijo
carsko  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član


Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Jul 07, 2010 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
včeraj sem na nekem nemškem kanalu gledal te teste brusilcev
kot zanimivost je profi brusilec povedal da se dajo noži brusit tudi tako da obrnete krožnika narobe in spodnji rob je ponavadi neglaziran . S rahlimi potegi po robu (rezilo je v ležečem položaju (glede na kot) )njem, da se da tudi dosti dobro nabrusit nož  _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|