|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
seveda, zakaj pa ne. Nabavi SMD mostiček, ki je velik cca 6x6 mm, pa bo šlo, edino žice boš težko nalotal direkt, narediš kos PCB-ja, pa bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
daneb Član

Pridružen-a: Pon 28 Jan 2008 18:47 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.63 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo, jaz sem uporabil takole vezavo diod in dela v redu. Preizkušal sem tudi z mostički pa nikakor ne najdem pravih priključkov, da bi delovalo. Verjetno z mostičkom ne bo šlo.
 _________________ Starejši, ko smo več pozabljamo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
@daneb, saj te diode so zvezane v mostiček! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
daneb Član

|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
@daneb, saj te diode so zvezane v mostiček! |
Saj zato se mi pa čudno zdi, da z mostičkom ne dela. Imam več mostičkov tistih okroglih 1500 miliamperskih. Vhod sem priključil tako kot tukaj na oznake za izmenično napetost led diodo pa na plus in minus. Ne deluje.  _________________ Starejši, ko smo več pozabljamo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si mogoče lediko zasukal narobe?
Anoda ledike na +, katoda na - pol mostiča.
Drugače pa ohmmeter v roke in identificirati izvode iz mostiča, včasih je označevanje zvajajoče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
daneb Član

|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Si mogoče lediko zasukal narobe?
Anoda ledike na +, katoda na - pol mostiča.
Drugače pa ohmmeter v roke in identificirati izvode iz mostiča, včasih je označevanje zvajajoče. |
Nič nisem naredil napak vse priklopil pravilno in zdaj našel tudi napako. Vsa stara zaloga mostičkov je iz razprodaje manj kvalitetnih elementov in večina od njih je zanič tako, da jih bom vrgel stran.
Hvala vsem za pomoč in nasvete.
LP Daniel B.  _________________ Starejši, ko smo več pozabljamo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha...sem tudi sam imel tako "zalogo" - iz bivše Iskre. Vsako diodo in mostiček si moral ne samo premeriti z multimetrom, ampak tudi izmeriti prebojno napetost, ker so bile nekatere oznake gor napačne...
Najhitreje in najbolje je to zmetati v kanto. To je še iz časov, ko se pri nas ni tako vse dobilo kot danes... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
daneb je napisal/a: |
Problem pa je nastal, ker se na kontrolni žarnici menja polariteta in dioda ne sveti v obeh primerih ( prižgan desni utripalnik sveti, prižgan levi pa ne sveti). |
Prosim, če mi lahko kdo pojasni, kako je vezana kontrolka, da se polariteta menjava.
A ni izhod za kontrolko iz releja vedno samo eden (plus ali minus)?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
daneb Član

|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
dyfan je napisal/a: |
daneb je napisal/a: |
Problem pa je nastal, ker se na kontrolni žarnici menja polariteta in dioda ne sveti v obeh primerih ( prižgan desni utripalnik sveti, prižgan levi pa ne sveti). |
Prosim, če mi lahko kdo pojasni, kako je vezana kontrolka, da se polariteta menjava.
A ni izhod za kontrolko iz releja vedno samo eden (plus ali minus)?
LP |
Pri mojem suzukiju je tako, da je + enkrat ena drugič druga žica glede na to, da pri vklopu utripalk ni nobenega zvoka kakšnega releja je verjetno vse skupaj izvedeno elektronsko ne vem pa kako.  _________________ Starejši, ko smo več pozabljamo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
daneb Član

|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Aha...sem tudi sam imel tako "zalogo" - iz bivše Iskre. Vsako diodo in mostiček si moral ne samo premeriti z multimetrom, ampak tudi izmeriti prebojno napetost, ker so bile nekatere oznake gor napačne...
Najhitreje in najbolje je to zmetati v kanto. To je še iz časov, ko se pri nas ni tako vse dobilo kot danes... |
"protoncek" Tudi moja zaloga je iz istega vira "Iskra" tudi kup diod, ki jih bom po hitrem postopku vrgel stran. Glede na zdajšno ceno teh elementov bo to še najcenejša rešitev.
LP  _________________ Starejši, ko smo več pozabljamo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enako vezavo kontrolke ima tudi Tomos. Je zelo preprosto - kontrolna žarnica je vezana med oba izhoda L in R smernega stikala. Ko imaš recimo leve smerokaze vklopljene, bo tok tekel skozi kontrolko in skozi desne žarnice. Te seveda ne bodo svetile, ker je moč kontrolke dosti manjša kot moč obeh desnih žarnic v vzporedni vezavi.
Kontrolka seveda ne bi delovala v primeru vseh štirih vklopljenih smerokazov, ali pa izpadu celotne leve ali desne strani. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
daneb Član

|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Enako vezavo kontrolke ima tudi Tomos. Je zelo preprosto - kontrolna žarnica je vezana med oba izhoda L in R smernega stikala. Ko imaš recimo leve smerokaze vklopljene, bo tok tekel skozi kontrolko in skozi desne žarnice. Te seveda ne bodo svetile, ker je moč kontrolke dosti manjša kot moč obeh desnih žarnic v vzporedni vezavi.
Kontrolka seveda ne bi delovala v primeru vseh štirih vklopljenih smerokazov, ali pa izpadu celotne leve ali desne strani. |
"sebaveh" Ali mogoče obstaja kakšna skica takšne vezave? Bi mi prišla zelo prav.
LP  _________________ Starejši, ko smo več pozabljamo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res preprosta rešitev.
@daneb,
saj ne rabiš skice, tale opis pove vse.
- kontrolna žarnica je vezana med oba izhoda L in R smernega stikala. |
Torej žarnico (oz. usmerniški mostič, če imaš LED) vežeš med levo in desno vejo smernikov.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
daneb Član

|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2010 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
dyfan je napisal/a: |
Res preprosta rešitev.
@daneb,
saj ne rabiš skice, tale opis pove vse.
- kontrolna žarnica je vezana med oba izhoda L in R smernega stikala. |
Torej žarnico (oz. usmerniški mostič, če imaš LED) vežeš med levo in desno vejo smernikov.
LP |
To sem že naredil in tudi deluje, uporabil sem kar priključke kontrolne lučke oziroma sem jo nadomestil z diodo. Zanima me skica komplet napeljave za smernike z relejem vred, da vidim, če je preprosto možna vezava za utripanje vseh štirih hkrati tako, da ne bi preobremenil napeljave ( releja) in kam vezati dodatno stikalo ali moram menjati komplet rele?
LP Daniel B.  _________________ Starejši, ko smo več pozabljamo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni