|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70784.47
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 8:47 pm Naslov sporočila: Razrez al profilov |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kakšna firma ki izdeluje okenske okvirje/okna? Razrezujejo precej aluminijastih profilov... Mogoče kakšen Medle s cikave v NM? Ideja pač. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem aluminij rezal s cirkularko, na kateri je bil novi "vidia" list. Razrezal sem nekje 4 m reza 3 mm debeline, potem je pa šel na brušenje. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
romc Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06 Prispevkov: 447 Aktiv.: 1.91 Kraj: Zapotok nad Igom
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aluminij se prav lepo reže z žago za železo.
Pa ne s tisto tračno in še manj v žel... ali merk... tam je cilj
samo čimprej prežagati. Saj stranka plača
Žaga je podobna cirkularki samo se veliko počasneje vrti
in seveda ima primež za pritrditev profila.
Lp,R |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
Jaz sem aluminij rezal s cirkularko, na kateri je bil novi "vidia" list. Razrezal sem nekje 4 m reza 3 mm debeline, potem je pa šel na brušenje. |
x2
Sicer pa mislim, da je za alu nekje -5% brušenje zobov. Brusilec bi že vedel, kako je prav. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadna tračna žaga in nastavljen počasni spust rezila-preverjeno. Tako režemo INOX,medenina in AL profile. Na koncu, če ti fibrca preveč pobrusi robove, pa kar z pilco. Res pa je da imamo večjo tračno žago, na kateri lahko nastavljamo hitrost pomika-rezanje. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70784.47
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Za aluminij imam krožno žago 360mm premera, z ravno brušenimi zobmi, nekaj takega kot na sliki, starejši model, razlikuje se samo v ročaju, velikost in oblika pa je enaka. Zaenkrat mi lepo odreže, za vsak rez sproti pred rezanjem pošpricam zobe z WD40, poskusil sem tudi s petrolejem, ampak je pršenje bolj nerodno...
Ko bo zadeva za nabrusit, bom dal prebrusit zobe tako, da bo bolj primerno za aluminij, ker ravno brušeni zobje so za železne pohištvene cevi, no, jaz železa s tem nisem žagal
Režem od tankih profilov, raznovrstnih hladilnih profilov, do polnega aluminija. Če rabim natančno odrezane kose, pa odrežem 0,5-1mm daljše in potem porezkam robove.
Drugamožnost rezanja aluminija je orodjarska krožna žaga za kovine HSS pri kateri je treba obilno mazati pri rezanju, rez pa je zelo gladek, seveda mora biti tudi konstrukcija žage močnejša, vrtenje pa je počasnejše. V vsakem primeru naj bi bil stroj masiven, da je rez lep.
Razne tračne žage, še posebej pehalne žage ne dajejo lepih rezultatov.
. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tacer12 Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.18 Kraj: Dramlje
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Za razrez aluminija na cirkularki obstaja poseben list, ki je namenjen samo temu. Rez je neprimerno boljši kot z navadno vidia žago.
Povprašaj kakšnega lokalnega mizarja, če jo ima.
Prepoznal jo boš pa po tem, da so zobi "podreni" nazaj za 5 stopinj, na koncu hladilnih zarez pa ima vstavljen bakren vložek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Za razrez aluminija je na listu krožne žage vsaki 2. zop trapezno brušen, sicer pa so ravno brušeni, pomemben pa je tudi kot brušenja... to pa seveda poznajo tisti, ki to brusijo Bakren vložek ni potreben, verjetno pa je koristen, če režemo na mokro z emulzijo, je hlajenje s tem zagotovljeno...
Za neprofesionalno rabo, ko ne režemo 8h na dan, je dobra vsaka pravilno brušena vidia "šajba" pa bodo rezi prav tako gladki. Za aluminij je pomembno, da je žaga ostra in mazana z emulzijo, ki ni tako kritična. Suho rezanje ne daje lepih rezultatov ker se na zobe žage lahko primejo delki aluminija, to pa povzroči da rez ne bo gladek. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 11:20 am Naslov sporočila: Re: Razrez al profilov |
|
|
MarE69 je napisal/a: |
S čim bi najlepše razrezal aluminijaste cevi pravokotnega profila 50x30mm, debelina stene je 2mm. Rad bi predvsem čimbolj estetski rez, pa seveda pravokoten. Ročna žaga za kovine naredi grdobo. Na tračni žagi (v železnini) tudi ni ravno lep rez. Ali se dobi kakšen poseben list za vbodno žago ali cirkularko? Kaj pa za v "fiberco"? Kako se sicer obdela aluminij, da je odžagano mesto "lepo" ?
LP,
Mare |
Jaz jih razrezujem na krožni žagi  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
MarE69 je napisal/a: |
Pa je potrebno hlajenje tračne žage z emulzijo, če trak lepo počasi prodira skozi material?
Pa še vprašanja po "štromarsko": kakšen list bi bil najbolj ustrezen, če bi motoriziral ročno žago za železo (ustrezna vodila, pomik z ekscentrom in ojnico, "Z" pomik pa kar koračni motor). Ali bo list rezal naravnost, če bo šel res počasi preko materiala ? |
Tako je. Večinoma večje žage to omogočajo. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fifa Član

Pridružen-a: Ned 08 Nov 2009 21:36 Prispevkov: 76 Aktiv.: 0.40 Kraj: zreče
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
2 mm debela stena - če hočeš imeti "gladek " rez morajo prijemati vsaj 4 zobje, odvzem cca 0.1mm/zob...
Podobno je z cirkularko, zaradi velike hitrosti je pomik običajno mali (nekaj stotink mm), posledično gladkejši rez.
Sice pa če hočeš imeti res gladko, najprej odžahaj, potem pa še poferzaj (če je kos velik) oziroma še lepše postruži.
Če si vičen ročnega dela lahko pogladiš tudi z finejšo pilo ali pa kar z brusnim papirjem prilepljenim na desko
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa če bi na grobo odrezal z žago, nato pa poravnal z rezkalnim strojem? _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz bi vzel klasično žago kot jo je dal na sliko reber , vanjo pa pritrdil velik tanek rezilni disk (1mm) za rezanje inoxa . Žaga se mora vrteti s okoli 300-500 obr/min , počasen konstanten pritisk (pnevmatski cilinder ) in pa obvezno hlajenje s vodo + emulzija.
Na tak način dela metalurška žaga v službi robove pa skoraj spolira ..... odvisno od kovine se uporabljajo tudi namenski diski za določene kovine . lahko pogledam in prepišem oznake če te zanima
diski so npr taki
http://www.metlabcorp.com/warehosue/cutoff_wheels.html
žaga pa taka
http://www.metlabcorp.com/warehosue/abrasive_cutoff_machines.html _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni