|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2004 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Monitor sem odprl, snel sem pokrov, pod pokrovom so pa najprej pločevinasti pokrovi, tako da je vezje popolnoma obdano z pločevino, seveda z luknjicami. Odstranil sem še nekaj pločevine in si malo ogledal notranjost, pregledal konektorje in kable, nekateri kabli so mogoče malce čudno speljani, vendar sem zaenkrat pustil pri miru. Monitor je sedaj odprt že skoraj en teden in ne kaže nobenih nepravilnosti več (kot da mu ne bi bilo všeč da je bil zaprt). počakal bom še nekaj dni, potem pa ga bom spet zaprl ... in potem bom videl ... kaj bo.
Hm, čudno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2004 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Reber,
Oba načrta, če jih boš slučajno potreboval sem dal na Filemanager -> Razni načrti elektronskih naprav
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Pet Mar 25, 2005 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Da ne načenjam nove teme: V firmi imamo 4 monitorje Hyundai V 770 17".
Eden je kak mesec nazaj že izpustil dušo (v obliki dima), pri ostalih treh pa opažam vse bolj neostro sliko. Stari so tri leta in pol in delajo redni delovni čas (8-9 ur dnevno). Nismo pretiravali niti z resolucijo, niti s frekvenco osveževanja (1024*768 in 75 Hz). Garancija je (bila) 3 leta.
Ali kdo ve, če se da kaj nastaviti, ali so zreli za (invalidsko) upokojitev?
P.s. Ko sem bral o težavah, ki jih je imel Reber s tresenjem slike tudi jaz sem pred časom v prostoru kjer sem udomačeval oz. na novo instaliral računalnike imel težave s tresenjem slike - vendar samo kadar je bila vključena obtočna črpalka centralnega ogrevanja. Ta je sicer nadstropje niže, le zadnji del monitorja je segal nad sicer skoraj zaprt radiator.
L.p.; Janez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora
|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2006 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom kar sem dopisal.
Imam monitor SAMSUNG Sync Master 793DF. Star je kako leto in pol. Ko ga vklopim, ali ko računalnik zbudim iz stanja pripravljenosti se na njem občasno za nekaj trenutkov pojavljajo takšne črte kot so na fotografijah. črte se pojavijo, izginejo, čez kakih par sekund spet pojavijo... to lahko traja tudi kaki dve minuti. Zatem se več ne pojavljajo.
Sem ga že nesel na servis, vendar so mi rekli, da so za to lahko krive kake zunanje motnje, grafična kartica in podobne oslarije... Res da imam pravo zmedo kablov za računalnikom ampak sem ga priklopil tudi na drug računalnik v drugem prostoru in je bilo isto.
Zdaj pa ne vem kaj naj naredim. Kaj je krivo za to in ali je to kaki nevaren znak za monitor? Bojim se, da bi se lahko stanje slabšalo s časom.
hvala in lep pozdrav
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
49.99 KB |
Pogledana: |
51 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
15.71 KB |
Pogledana: |
46 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2006 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
andrelinoge je napisal/a: |
Sem ga že nesel na servis, vendar so mi rekli, da so za to lahko krive kake zunanje motnje, grafična kartica in podobne oslarije... Res da imam pravo zmedo kablov za računalnikom ampak sem ga priklopil tudi na drug računalnik v drugem prostoru in je bilo isto. |
To sicer ni odgovor na tvoje vprasanje ampak samo dodatno vprasanje: ce te prav razumem, ti lahko reproduciras problem z istim monitorjem na kateremkoli racunalniku ? Kaj je bilo potem na servisu, glede na to, da si jim tezavo lahko demonstriral v nekaj sekundah - so se vedno gonili lajno o moznih vzrokih ? Kar ne morem verjeti, da bi sse vedno vztrajali v misljenju, da je monitor OK
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2006 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm mogoče kakšne težave z visokonapetostnim delom ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jan 02, 2006 12:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko povem samo to, da imamo v firmi enega, ki ima enake simptome. Tam, kjer je velik kontrast je na desni strani senca zelene barve. Kot bi pihal veter z leve strani ekrana. Žal nihče nima časa, da bi problem odpravil.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Jan 02, 2006 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam SyncMaster 957p pa včasih (mogoče 1x na mesec) dela podobno vendar ne tako intenzivno kot pri tebi. Je pa moj revež povečini vklopljen po 12+ ur na dan...
Jaz se še ne sekiram
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrelinoge Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 1:43 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: vse od Murske Sobote pa do Maribora
|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2006 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
ko sem ga nesel na servis sem ga tam pustil, ker trenutno niso imeli časa. Čez nekaj dni pa so me poklicali in potem mi je rekel, da je pognal vse možne teste za monitor in da je bilo vse OK. Stokrat sem mu opisal problem, pa je še vedno trdil da ni nič narobe. Kot kaže bom moral še enkrat iti na "prijazen" pogovor, oborožen s temi slikami in bom potem videl kaj bo rekel
Glede na to, da se ta napaka kot kaže kar pogosto pojavlja mogoče to niti ni kak resnejši problem, saj bi ga drugače gospodje pri SAMSUNG-u skoraj mogli odpraviti. V trebuhu pa le ostaja nek čuden občutek
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2006 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi na tvojem mestu zahteval, naj ti pokaze kako deluje monitor v redu - ce dela v redu pri njih, potem je ocitno tezava nekje drugje. Ce je monitor res pokvarjen in se ta tezava pojavi na vsakem racunalniku, bo pa nehal nakladati kako da je vse v redu in ti ga koncno zamenjal (imam slabe izkusnje s "serviserji", ki za ocitno pokvarjen artikel trdijo da je vse OK, na koncu pomaga pa sele zamenjava).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2006 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber: Enake (podobne) tezave z migetanjem slike ima tudi en moj kolega. On je ugotovil, da se zadeva pojavlja, ko ima vkljucen bojler, ki je v sosednjem prostorju. Konkretno pri njem slika rotira (ce sem prav opazil), je pa to odvisno od lege (oz. smeri magnetnih silnic). Poglej, ce imas tudi ti kak vir polja. Lahko poskusis postaviti monitor na drug konec stanovanja/hise.
Da je slika na začetku malo premaknjena je normalno, saj je monitor hladen in elementi imajo malo drugačne vrednosti. Pri mojem je na začetku ca. 1 cm ožja, pa se ne sekiram.
janez03: Ostrino (focus) se da brez težav nastaviti. Zadaj na levi strani je VN transformator. Na njem sta dva trimer potenciometra. Spodnji je focus, zgornji pa screen (Ug2). Pri boljših monitorjih sta dva fokusa; vertikalni in horizontalni.
Za pešanje določene lastnosti je lahko kriv tudi kakšen elektrolitski kondenzator. Če vidiš kakšnjega napihnjenega, ga bo potrebno zamenjati.
andrelinoge: Ne vem točno kakšne črte imaš v mislih. Jaz ne vem za nobene črte na fotografijah. Če so črte rahle oz. niso intenzivne, se jaz ne bi sekiral, saj se monitor prvih nekaj minut itak ogreva in ima lahko spremenjene lastnosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2006 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bostjang, najbrz ne vidis njegovih priponk (slik) ... forumska pravila V glavnem, na slikah se vidi, kot da bi top ene komponente (zelene) ostal prizgan predolgo, zato so na desni strani nekaterih objektov na ekranu trakovi ("crte"). Pri meni je nekaj obratnega na Sonyjevem TVju - desno od zelo svetlih (belih) objektov je temna "senca", ki pocasi izgine.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
servisant Član

Pridružen-a: Čet 13 Okt 2005 16:05 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.13 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2006 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Simptomi me nekoliko spominjajo na težave s konvergenco pri pri TV-jih iz pradavnine
LP J
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2006 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam tudi nek 15" monitor ki pa ima slab fokus tako da se ga skoraj ne da gledat.
Na VN trafoju sem že poskušal nastavljati vendar fokusa ne morem nikakor izboljšati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Jan 06, 2006 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Lahko povem samo to, da imamo v firmi enega, ki ima enake simptome. Tam, kjer je velik kontrast je na desni strani senca zelene barve. Kot bi pihal veter z leve strani ekrana. Žal nihče nima časa, da bi problem odpravil. |
Zelene ali roza barve sence zna povzročiti magnetno polje. Lahko je namagneten kovinski nosilec katodne cevi ali kaj drugega . V tem primeru pomaga degauss monitorja. Degauss je potrebno narediti z zunanjim degausserjem (na primer odprt trafo brez I dela jedra). Monitorski degauss je včasih preslab.
Slab fokus lahko (človek ne bi verjel, pa je tako) tudi umazan oziroma zaprašen monitor, še posebej če je na njem dodano dodatno zaščitno steklo ali mreža.
Tresenje slike lahko povzroči tudi zunanji napajalnik (za modem, printer, halogensko svetilko, scanner,...), ki stoji preblizu monitorja. Motijo obojni (transformatorski napajalniki in switch mode napajalniki). Pri trafotih trese sliko 50 (100)Hz, pri switcherjih pa interferenca linijske frekvence monitorja in frekvence preklapljanja, ki so sicer visoke, ampak so podobne).
Kabel, po katerem teče večji tok (v zimskem času kaloriferji in peči) ima precej dobro moteče magnetno polje. Tak kabel gre slučajno v zidu blizu monitorja, pa zanj ne vemo.....~~a~~
Spreminjanje delovanja monitorja pri premikanju je znak slabih kontaktov. Kontakt se najde tako, da se odpre ugasnjen (ven izpuljen napajalni kabel!) monitor, odstrani luknjičasti oklop (če ga ima) in potem pri prižganem monitorju z daljšo plastično palčko drega konektorje. Premikanje z roko ni pametno (del elektronike je na fazi 220V), izvijač pa spodrsne in monitor gre v smeti.
Konektor je lahko slabo nataknjen, večkrat pa je kriv slab (mrzel lot). Zato je dobro preverito konektor na oko od spodnje strani.
Hladilni spraj je za odkrivanje dobra zadeva, vendar se pri uporabi zaradi nizke temperature kondenzira vlaga, ki okoli visoke napetosti povzroča prebijanje.
Tolčenje po monitorju za diagnostiko in odpravo napak ... NE!.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni