|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Čet Sep 09, 2010 9:59 am Naslov sporočila: Zaznavanje delovanje motroja na vtičnici ? |
|
|
Živjo
Eno laično vprašanje
Kolega zanima kako bi vedel kdaj deluje potopna črpalka v vodnjaku.
Kako se najenostavneje naredi indikator toka (za cca 700W) na vtičnici ?
A bi delovala mogoče kaka tlivka kot recimo na zvoncu ? (sveti ko ne deluje) ? Da ne kompiciramo z indukcijsko zaznavanjem toka v kablu
l.p. Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Čet Sep 09, 2010 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Tlivka na tipki za zvonec deluje, če te zanima indikacija vklopljenega stikala v hiši/delavnici/... .
Če pa rabiš prav indikacijo delovanja, torej tudi varnostno nivojsko stikalo inkluziv, rabiš pa indikacijo toka.
Ker si bolj praktik kot teoretik, ti dam kost, pa jo oglodaj in poročaj če je imela še kaj mesa na sebi
V garaži poišči kak transformator iz 220V na nekaj, pa da ima še kaj prostora za par ovojev. Kak toroid bi bil še najbolj primeren, 30÷50VA recimo, da ni prevelik.
Nanj navij kakih 10 ovojev žice, 1÷1.5mm^2. To veži zaporedno s črpalko.
Na primar pa veži tlivko.
Po potrebi povečaj št. teh navitih ovojev, pa upor pri tlivki lahko tudi po potrebi še malce zmanjšaš, ampak ne manj kot ene 10k.
Lahko pa greš v štacuno po master-slave razdelilec/podaljšek
Variant je potem še nekaj, ki pa vsebujejo že malce več elektronike, čeprav še vedno najbrž izvedljivo s tvoje strani.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Sep 09, 2010 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem nekoč naredil sodelavcu. Zdi se mi, da sem celo pripel na forum, a v tem trenutku ne najdem. Vzel sem manšo feritno dušilko iz starega PC napajalnika. Skozi sredino sem napeljal fazni vodnik. Torej nastal je transformator. Signal iz njega sem ojačal z OP. Sam sem na izhod dal mehanski števec, ki šteje število vklopov.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zuti Član

Pridružen-a: Tor 01 Feb 2005 23:49 Prispevkov: 65 Aktiv.: 0.27 Kraj: Mb
|
Objavljeno: Čet Sep 09, 2010 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če bi kolega kupil števec porabe npr. v Bau....u ? Za 15 eur ima indikacijo porabe, prikaz vklopa in recimo letno porabo energije. Potopno črpalko vklopi v "čudo tehnike" in to je to. Jože, za informacijo sem zadovoljen s tvojim cvičkom
l.p. zuti
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Tor Sep 14, 2010 7:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem prvo pomislil z merilnikom porabe, samo to ni to
Bom sprobal z tuljavo od napajalca. Sklepam da gre skozi tuljavo samo ena žica (tako kot pri tokovnih kleščah ?
l.p. Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zuti Član

Pridružen-a: Tor 01 Feb 2005 23:49 Prispevkov: 65 Aktiv.: 0.27 Kraj: Mb
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Sep 16, 2010 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ne bo reed kontakt osciliral v tem primeru s 100 Hz? Kar se na tlivki sicer ne bi opazilo, ampak kako dolgo bi zdržali kontakti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni