|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.26 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 10:14 pm Naslov sporočila: Glava za rezanje navojev |
|
|
Mene zanima kako se takšna stvar obnese v praksi.
Ker imam za vrezati precej navojev m3 in m4 bi kupil nekaj takšnega da mi ne odpade roka.
Zato bi rad izvedel kakšne podatke/izkušnje iz prve roke.
LP, Dejan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je uredu in lepo deluje vse dokler se ne razlufta. Problem zna biti pri majhnih navojih pomik. Na strojih za rezanje navojev imamo strojni pomik, na navadnem vrtalnem pa tega nimamo in zato se dogaja da navojni sveder namesto navojev vreže le večjo luknjo. Potreba je poizkusiti in obvezno naštimati hlajenje oziroma bolje rečeno mazanje navojnega svedro z emulzijo ali rezilnim oljem.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zaradi tega me zanimajo izkušnje, da ne bi kupoval nekaj brezveze.
LP, Dejan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kopron Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.76 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Če že imaš vrtalni stroj, je ceneje in zaneslivejše montirati stikalo za obračanje smeri vrtenja elektromotorja. Jaz imam tako narejeno, pa sem urezal že nekaj tisoč navojev. Obvezno moraš uporabljati nekaj za mazanje in hlajenje navojnega svedra. _________________ Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
S kakšnimi obrati pa režeš navoj?
LP, Dejan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 9:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi baterijsko vrtalko. Z električno boš (če boš, kot rečeno, delal navoje v luknjo) lahko zelo hitro zlomil sveder. Kot prvo baterijska ni tako močna kot električna, je lažja za držat ter ponavadi ima hitro ustavljanje, ki pride zelo prav, posebej če vrezuješ navoje v luknjo in ko prideš do konca lahko hitro ustaviš da ne zlomiš svedra. Pa še levo/desno vrtenje imaš. seveda pa ne sme biti najcenejša, ker tako dostikrat niso dovolj močne za te eksotike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakor je napisal Protonček.
Baterijska in gas. Jaz sem na ta način vrezal že mali miljon navojev M3 in M4. Vrtljaji niso problem. Tvoja vrtalka jih verjetno niti ne bo zmogla toliko.
Formula za izračun:
Za železo se ponavadi vrta z 10m/min
F= 10.000mm/min / Pi / fi svedra
F = 10.000/3.14/3
F=1061 obr/min _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Kateri strojni navojni sveder pa priporočate (znamko)? M3 in M4
Največ bom rezal navojev v slepo luknjo.
S čem mažete ko režete navoje?
LP, Dejan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
toplakd je napisal/a: |
Kateri strojni navojni sveder pa priporočate (znamko)? M3 in M4
Največ bom rezal navojev v slepo luknjo.
S čem mažete ko režete navoje?
LP, Dejan |
za slepe luknje obstajajo posebni svedri, ki imajo zareze za čiščenje odrezkov v spirali. Prav tako so ti ponavadno strojni, kar pomeni da ima vse tri faze v enem svedru, in ne 3.za mazanje lahko uporabiš od navadnega strojnega olja, WD40(v primeru da vrtaš v aluminij) do namenski sprejev, ki jih ponujajo trgovci z orodjem.
Pri nas uporabljamo zadevo na zrak, ki ima večstopenjko planetno gonilo, za vsako velikost navojnih svedrov, pa imaš sklopko, ki spusti ob prevelikem navoru. vse skupaj je na stojalu, podobnem kot tisti za namizne svetilke. zraven je tudi magnetno pravokotno držalo, ki se ga na začetku vpne na obdelovanec in nastavi glava, da je pravokonto na površino. S tem se da vrezati nekaj sto navojev M16 do malce, z enim!! svedrom.
zaveda zgleda takole:
naš je sicer druge znamke, ampak princip je pa isti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako se sploh temu reče, da malo prebrskam, da vidim kakšne so cene.
LP, Dejan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni