www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Žganje izolacije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 29, 2010 9:01 pm    Naslov sporočila:  Žganje izolacije Odgovori s citatom

Z očetom sva izdelala sušilnico za sadje. V osnovi je iz lesa, del kjer je grelec pa je oblečen z aluminijem. Uporabljen je 2000W grelec za pečice in ventilator za hladilnike.

Uporabil sem 1,5mm^2 žice in vse lepo povezal z faston konektorji in votlicami stisnjenimi z namenskimi klešli. Uporabil sem termostat, tlivko in dva stikala. Za priklop žic na grelec pa sem uporabil čokoladice. Stvar sva preizkušala v garaži in je odlično delovala cca 2 uri. Grelec je grel približno 2minuti in nato pol ure miroval in se spet vklopil. To tudi zato, ker je nad grelcem aluminjasta pločevina z luknjicami, če slučajno kaj dol pade in se tako ne more dotakniti grelca.

Ko pa sva napravo hotela preizkusiti na jabolkih in na drugi vtičnici, je pa približno po minuti začelo smrdeti in nato je po manjšem popravilu in priklopu na drugo vtičnico odletel še ZNS. Topile so se orignal žice od ventilatorja in dovodne čokoladice ter čokoladici na grelcu. Vse ostale žice so bile ok. Pločevina se ne segreje toliko, da bi se žice lahko stopile. Se pa je stopila na stiku z pločevino original žica ventilatorja, ki je verjetno narejena bolj za hladno okolje. Bile pa so uporabljene zbiralke za trde kable, kar ni ravno najbolje in jih bom jutri z novo vezavo zamenjal.

Mi lahko prosim kdo pove zakaj je do tega prišlo. Je možno, da je kriva vtičnica?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 29, 2010 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo treba it v elektronabavo in kupi kable z silikonsko izolacijo, ter keramične čokoladice. Če je 3 fazna, je pa še možnost, da ventilator vrti v napačno smer.

Na naši peči sem žico do ventilatorja speljal po zunanji strani. Tako, da je med žico in grelci, še ohišje peči in izolacija. Do grelcev (12kW) sem potegnil kable s silikonskim ovojem. Motor je vezan preko zaščite(tisto ko nastaviš koliko toka lahko teče skozi motor), ki v primeru, da je sprožena sklopi kontaktor od motorja, posledično pa tudi od grelca, saj grelec ne sme delovati, če ne dela motor.
Vse skupaj se uravnava z termostatom, ki je vezan zaporedno z varnostnim termostatom (80°C). Skupna varovalka je 3x25A, grelci so 3x20A motor 3x10A pa še 6A za termostate to pa še na glavno stikalo zadaj. Spredaj je pa še stikalo za vklop ventilatorjev in eno za grelec.

Tako izdelano je tudi opravilo, pregled za pridobitev uporabnega dovoljenja in v tej konfiguraciji deluje brez problemov zadnja 3 leta, ko sem sestavil, pa v Septembru deluje skoraj neprekinjeno, jeseni in pozimi pa nekajkrat na teden.

Nazadnje urejal/a Dorijan Sre Dec 29, 2010 9:52 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 29, 2010 9:47 pm    Naslov sporočila:  Re: Žganje izolacije Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Topile so se orignal žice od ventilatorja in dovodne čokoladice ter čokoladici na grelcu. Vse ostale žice so bile ok.

A res? Kaj sta pa popravila? Smojenje izolacije je največkrat povezano s slabimi stiki, npr. ko cekas rpitrdiš v klemo, potem pa se to segreje, malce popusti kontakt, pa še oksid se pojavi na cekasu -> Slab kontakt in zelo močno segrevanje kontakta (ter žic in izolacije okoli njega ). Grelci imajo običajno točkovno privarjen priključni kontakt, tako da se vsaj oksid na cekasu ne more delat.

Kako je šel ZNS? Ali res ZNS ali FID? Običajno to pomeni preboj izolacije napram zemlji.

Daj drugače še enkrat "neobremenjeno" preberi svoj tekst in ga poizkusi razumeti.. Think
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 29, 2010 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravil sem to, da sem dodal dodatno izolacijo, čez dve žici, ki gresta na grelec in sc+icer tsito, ki se ponavadi uporablja pri transformatorjih in da sva iz čokoladic, ki gredo na grelec odstranila plastiko, ker v stik ne morejo priti, ker so precej narazen.

Izklopilo pa je ZNS kar pomeni stik med fazo in zemljo. Kar je pokazal tudi mumlitmeter, vendar potem ko sem začel meriti po delih, da bi našel točnega krivca mi to ni uspelo. Verejtno pa je bil kriv stopljen kabel za ventilator, ki je prebil na zemljo ali pa na ohišje, ki je tudi ustrezno ozemljeno.

Samo jaz še vedno sumim slab stik v vtičnici, da se je vse skupaj začelo smodit, saje je prejšnji dan dve uri skupaj stvar povsem normalno delovala na drugi vtičnici.

Slab stik pa je bil lahko le na zbiralkah, saj so bili drugje uporabljeni faston konektorji in pa ustrezno stisnjene zbiralke. Res pa je, da si moram za konektorje nabaviti boljše klešče, ker je te ga samo sploščijo in tak spoj je bolj tako tako.

Pročam, ko vse skupaj napeljem znova z ustreznimi sponkami.

Se opravičujem za rahlo nejasno izražanje upam, da sem sedaj bolje pojasnil problem.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 29, 2010 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, da nisi ti priklopil na dve fazi ?

Saj se ti je vse spražilo, ne samo priklop grelca, ampak tudi dovod do motorja

Ali pa se motor ni vrtel, šel v kratek stik ?

Mimogrede, koliko je to velika reč ?

Sprašujem, ker se je doma nekaj podobnega za sušenje zelišč in manjših kosov sadja, naredilo iz odsluženew mikrovalovke in dveh grelcev za pralni stroj (2 in 2.4kW). Da ne bo panike, priklopljena sta čez trafo na 28V in stvar greje do 70°C - še več kot je treba. Ventilator dela samo, ko doseže nastavljeno temperaturo, da potegne ven vlago.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 29, 2010 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priklopil sem lepo na fazo in ničlo, saj gre za enofazno zadevo. Sta dva stikala za vklop ventilatorja in grelca, kapilarni termostat in tlivka, ki gori, ko grelec deluje.

Sem se pa šele sedaj spomnil, da je možno, da je grelec trifazni, samo na njem če se ne motim piše 220V. Ima pa tri štiftke ven na nosilcu, In jaz sem priklopil na zunanja dva. Moram jutri preveriti.

Samo mi ne gre v glavo, ker je stvar na drugi vtičnici 2 uri delovala normalno.

Krivca mi pa tudi ni uspelo najti. Grelec ne prebija motor pa tudi ne, saj pri napetosti multimetra ne. Ko sem pa meril na vtikaču, je pa prevajalo med fazo in nulo pa je sve izolirano in se nikjer ne dotika zemlje, tudi v vtikaču ne. Dovodni kabel je pa tudi ok.

Stvar je velika kot gredenca. Ventilator pa je tudi enofazen in ima okoli 20W moči. Saj za sušiti sadje nerabiš nevem kakšnega pihanja, samo toliko, da pospešuje gibanje toplega zraka navzgor.

Jutri v nabavo in poročam, ko ponovno zvežem.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 12:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno je da je ventilator ribnil. Sicer pa tako ali drugače; Vsaka naprava rabi termično zaščito, sploh grelna telesa.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je uporabljen kapilarni termostat. Wink

Še vedno pa me zanima, če je možno, da je kriva vtičnica?

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 2:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kapilarni termostat je zate termična zaščita ? Brick wall
Nazaj na vrh
xgabrijelx
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jul 2008 19:12
Aktiv.: 0.23
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V svojem poklicu se veckrat srecujem s slabimi stiki...

Ce bi imel na vticnici slab stik, bi se ti to najprej poznalo na vtikacu, saj bi se v tem primeru zacelo pregrevat tocno tam. Ce bi vticnica bila kakorkoli kriva drugace, se nebi smelo dogajati to, kar se je tebi - razen, ce je bilo bolj cudno zvezano in sploh ni bilo stika na nuli... Tezko verjetno,a vseeno...
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslikaj zadevo. mogoče bomo kaj zgruntali.

Vendar, če bi bila problem vtičnica ali napeljava do nje, je potem lahko problem na prvi vtičnici (kjer je delalo 2 uri), saj je bila moč, ki jo je ta peč dala od sebe bistveno manjša.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo za čas preizkušanja umakni ozemljitev iz ohišje in vklopi. Če bo delalo brez problemov ti nekaj prebija na ohišje.
Lahko ti je pa tudi motor na zemljo prebil in ga boš moral dat previt.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.01
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja možnost, da vtičnica kjer si preizkušal nima ozemljitve ! Bodi pozoren.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ozemljitev je povsod, saj žica je. Laughing Sem pa malo nerazumljivo napisal. Sušilnico sem preizkušal na delono novi napeljavi in je 2 uri delovala. Potem sem jo premaknil v drug prostor na drugo vtičnico, kjer se je začlo po 1 minuti iz nje kaditi. Zaradi pregleda napake sem jo spet prenesel v garažao in jo tam priklopil na novo vtičnico, kjer sem jo tudi najprej preizkušal in je izklopilo FIT stikalo. Krivca pa mi ni uspelo najti.

Danes sem ponovno zvezal vse skupaj in stvar deluje. Uporabil sem nove kable in zbiralko za fazo in nulo. Zemljo pa sem tazvejal kar na vijaku na ohišju z kabel čevlji.
Verjetno pa bo potrebno zamenjati ventilator z močnejšim. Ker tam kjer je grelec je temperatura zadostna samo gor je pa nima kdo spravit.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 31, 2010 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bova pa vse kablovje prestavila v škatlo zunaj ohišja, tiste žice ki bodo morale iti v notranjost pa bodo silikonske. Največja napaka pa je ta, da sva spodnji del oblekla v aluminij, ki vso stvar še poslabša saj se še bolj greje.

Vtičnico bom pa preveril z žarnico.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni