Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 9:45 pm Naslov sporočila: Pokrov gumbov na dotik |
|
|
Tuhtam kako in iz česa je narejen pokrov za gumbe na dotik kot so na pripetih slikah. Prva plast, ki se jo dotikamo je steklo oz. pleksi. Kaj je pod steklom oz pleksijem? Nalepka, barva? Potem je verjetno še plastika, ki deluje kot difuzer svetlobe in seveda tiskanina.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
139.39 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
294.69 KB |
4 krat |

|
|
62.57 KB |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je možno da je direkt pod pleksijem (ki je spodaj prelimano z črno matriko, da vidiš skozi kar pač vidiš) Touch folija, kot jo je uprorabljal npr. Silvo? potem pod le-to nek podstavek (da ne pritisneš direktno v tiskanino in skuriš česa ) in potem na tiskanini mikročip(s)i?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14 Prispevkov: 737 Aktiv.: 3.14 Kraj: okolica Divače
|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tiskanina pod tem bo imela kapacitivne senzorje na dotik, tako da se nič ne premika. Če bi nalepil folijo dvomim da bi dobil tako močno črno barvo, brez kakih lis in smeti spodaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj takega sem imel v rokah, samo da ni svetilo. Atmel QTouch. S tistim sem se igral malo. Ni pretirano draga zadevščina glede na to da dobiš 4 uCje in 4 kapacitivne plošče.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70785.32
|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobno stikalo delam jaz z Atmel QT1106 in TI ZigBee SoC cc2431(Pa mi nekako izpiti gužvo delajo).
Poglej PDF z naslovom Springs. Drugi pdf je samo, če te bo zanimalo.
Lahko pa tudi s strani osvetliš http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=142491
|
 Download |
Ime datoteke: |
an-kd03_101-springs.pdf |
203.22 KB |
Downloadano: |
23 krat |
|
 Download |
Ime datoteke: |
touch_secrets.pdf |
423.75 KB |
Downloadano: |
21 krat |
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne sprašujem po čipih za touch kontrolo. Zaenkrat me to še ne skrbi. Sem izdelal enkrat eno prototipno vezje s čipom AD7142.
Zanima me zgolj kako narediti masko. Bom poiskusil pleksi, nalepko za masko ter spray.. če bo kak pameten rezultat. Poročam
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Feb 01, 2011 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
jvolk je napisal/a: |
Ne sprašujem po čipih za touch kontrolo. Zaenkrat me to še ne skrbi. Sem izdelal enkrat eno prototipno vezje s čipom AD7142.
Zanima me zgolj kako narediti masko. Bom poiskusil pleksi, nalepko za masko ter spray.. če bo kak pameten rezultat. Poročam  |
Tisti PDFji niso datasheeti za čipe, ampak design-notes za capacitivne senzorje. Prvi(Springs) se navezuje prav na izdelavo touch senznorjev z LED-Backlightom.
Za masko pa poizkusi nalepit črno nalepko na tanek pleksi in z rezkarjem pobrusi nalepko stran, kjer naj bi svetloba prišla skozi.
Oz 2 stransko vitroplast(ker je prozoren) vezje, na eno stran zjedkaš simbole, ki so istočasno tipke(potegneš linije na drugo stran). To osvetliš z zadnje strani in prekriješ z črnim pleksijem 1-2mm, da ni videt "bakreno".
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Feb 02, 2011 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od zgoraj (stran proti uporabniku):
-steklo ali pleksi (prozoren lahko tudi mat odvisno od želenega učinka).
-maska (na sliki je črna) z izrezi za znake oziroma kjer se bo videla osvetlitev.
-če je samogradnja potem predlagam li TIV ali pa kar navadno alu folijo, ki jo zalepiš na masko, seveda mora tudi ta imeti odprtine za svetlobo.
Lahko je maska ter tuch senzor eno in isto, če je primerne barve (na primer tanka plast Cu ali medenine).
-da privedeš svetlobo bi uporabil kak pleksi z mat obdelavo, ali kaka napol prozorna plastika važno da je hrapava. Po vsej verjetnosti bi za najboljši učinek potreboval za vsako tipko svoj kos plastike (mogoče bi bilo dovolj da bi plastiko samo zarezal???).
-in na koncu še TIV z LED.
Hmmmm, načeloma mi to delovalo tudi tako da bi imel touch senzorje na isti TIV kot LED s tem da bi morali biti:
-Vsi ostali materiali čim tanjši
-kjer so led bi moral narediti luknjico v plastiko tako da bi touch senzor bil čim bližje površini.
Lahko pa uporabiš prozoren pleksi. Ga po spodnji strani pobarvaš z željeno barvo nato pa še po-rezkaš z želenimi znaki te znake osvetljuješ direktno iz TIV z pomočjo LED. Touch senzorje pa realiziraš z vzmetjo, ki jo nalotaš na tIV (led je pa lahko montirana na sredino vzmeti.
Zadnjo verzijo sem že videl v živo in izgleda zelo profesionalno ter res lepo in skratka "šik".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Feb 02, 2011 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
1.) Reklamne table so rezkane in imajo osvetlitev s strani ( v pleksi steklo)
Sveti se samo tam kjer je rezkano.
Rezkaš zadaj, spredaj pa imaš gladko, med plexi in senzorji pa daš temno folijo.
2.) Narediš negativ iz nalepke (izrez) matiraš (peskanje, kislina ?)
Problem bo verjetno osvetlitev?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jvolk Član

|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem poskusil na roko izrezat nalepko za zavijat šolske zvezke, jo prilepit na steklo in posprejat s črnim sprejem. Sem mislil, da bo izgledalo slabše, pa niti ni tako slabo. Bom poskusil še s črno nalepko.
|
311.59 KB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj sem na hitro poslikal sestavo takega stikala
Manka samo napajalni del in releji
Folijo bi lahko tudi natisnil z InkJet tiskalnikom
|
2.09 MB |
2 krat |

|
|
2.54 MB |
3 krat |

|
|
2.26 MB |
3 krat |

|
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Pet Feb 04, 2011 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še stran vezja ki osvetljuje prikazovalnik
|
2.63 MB |
1 krat |

|
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sob Feb 05, 2011 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri domači izdelavi moraš biti edino pozoren da boš imel enakomerno osvetlitev tipke. No pač odvisno od okusa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|