www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pokrov gumbov na dotik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 9:45 pm    Naslov sporočila:  Pokrov gumbov na dotik Odgovori s citatom

Tuhtam kako in iz česa je narejen pokrov za gumbe na dotik kot so na pripetih slikah. Prva plast, ki se jo dotikamo je steklo oz. pleksi. Kaj je pod steklom oz pleksijem? Nalepka, barva? Potem je verjetno še plastika, ki deluje kot difuzer svetlobe in seveda tiskanina.

20095591431.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  139.39 KB
 Pogledana:  8 krat

20095591431.jpg

Hotel-Touch-Light-Control-Switch.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  294.69 KB
 Pogledana:  4 krat

Hotel-Touch-Light-Control-Switch.jpg

Looking_for_Distributor_Agent_of_Touch_Panel_Switch_Lighting_control_Dimmer_Thermostats_.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  62.57 KB
 Pogledana:  6 krat

Looking_for_Distributor_Agent_of_Touch_Panel_Switch_Lighting_control_Dimmer_Thermostats_.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je možno da je direkt pod pleksijem (ki je spodaj prelimano z črno matriko, da vidiš skozi kar pač vidiš) Touch folija, kot jo je uprorabljal npr. Silvo? potem pod le-to nek podstavek (da ne pritisneš direktno v tiskanino in skuriš česa Mr. Green ) in potem na tiskanini mikročip(s)i?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jvolk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiskanina pod tem bo imela kapacitivne senzorje na dotik, tako da se nič ne premika. Če bi nalepil folijo dvomim da bi dobil tako močno črno barvo, brez kakih lis in smeti spodaj.
Nazaj na vrh
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj takega sem imel v rokah, samo da ni svetilo. Atmel QTouch. S tistim sem se igral malo. Ni pretirano draga zadevščina glede na to da dobiš 4 uCje in 4 kapacitivne plošče.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70785.21

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobno stikalo delam jaz z Atmel QT1106 in TI ZigBee SoC cc2431(Pa mi nekako izpiti gužvo delajo).
Poglej PDF z naslovom Springs. Drugi pdf je samo, če te bo zanimalo.

Lahko pa tudi s strani osvetliš http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=142491

an-kd03_101-springs.pdf
 Opis:
Springs

Download
 Ime datoteke:  an-kd03_101-springs.pdf
 Velikost datoteke:  203.22 KB
 Downloadano:  23 krat

touch_secrets.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  touch_secrets.pdf
 Velikost datoteke:  423.75 KB
 Downloadano:  21 krat

jvolk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne sprašujem po čipih za touch kontrolo. Zaenkrat me to še ne skrbi. Sem izdelal enkrat eno prototipno vezje s čipom AD7142.

Zanima me zgolj kako narediti masko. Bom poiskusil pleksi, nalepko za masko ter spray.. če bo kak pameten rezultat. Poročam Smile
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jvolk je napisal/a:
Ne sprašujem po čipih za touch kontrolo. Zaenkrat me to še ne skrbi. Sem izdelal enkrat eno prototipno vezje s čipom AD7142.

Zanima me zgolj kako narediti masko. Bom poiskusil pleksi, nalepko za masko ter spray.. če bo kak pameten rezultat. Poročam Smile

Tisti PDFji niso datasheeti za čipe, ampak design-notes za capacitivne senzorje. Prvi(Springs) se navezuje prav na izdelavo touch senznorjev z LED-Backlightom.

Za masko pa poizkusi nalepit črno nalepko na tanek pleksi in z rezkarjem pobrusi nalepko stran, kjer naj bi svetloba prišla skozi.

Oz 2 stransko vitroplast(ker je prozoren) vezje, na eno stran zjedkaš simbole, ki so istočasno tipke(potegneš linije na drugo stran). To osvetliš z zadnje strani in prekriješ z črnim pleksijem 1-2mm, da ni videt "bakreno".

Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 02, 2011 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od zgoraj (stran proti uporabniku):
-steklo ali pleksi (prozoren lahko tudi mat odvisno od želenega učinka).
-maska (na sliki je črna) z izrezi za znake oziroma kjer se bo videla osvetlitev.
-če je samogradnja potem predlagam li TIV ali pa kar navadno alu folijo, ki jo zalepiš na masko, seveda mora tudi ta imeti odprtine za svetlobo.
Lahko je maska ter tuch senzor eno in isto, če je primerne barve (na primer tanka plast Cu ali medenine).
-da privedeš svetlobo bi uporabil kak pleksi z mat obdelavo, ali kaka napol prozorna plastika važno da je hrapava. Po vsej verjetnosti bi za najboljši učinek potreboval za vsako tipko svoj kos plastike (mogoče bi bilo dovolj da bi plastiko samo zarezal???).
-in na koncu še TIV z LED.

Hmmmm, načeloma mi to delovalo tudi tako da bi imel touch senzorje na isti TIV kot LED s tem da bi morali biti:
-Vsi ostali materiali čim tanjši
-kjer so led bi moral narediti luknjico v plastiko tako da bi touch senzor bil čim bližje površini.

Lahko pa uporabiš prozoren pleksi. Ga po spodnji strani pobarvaš z željeno barvo nato pa še po-rezkaš z želenimi znaki te znake osvetljuješ direktno iz TIV z pomočjo LED. Touch senzorje pa realiziraš z vzmetjo, ki jo nalotaš na tIV (led je pa lahko montirana na sredino vzmeti.

Zadnjo verzijo sem že videl v živo in izgleda zelo profesionalno ter res lepo in skratka "šik".
Nazaj na vrh
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 02, 2011 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1.) Reklamne table so rezkane in imajo osvetlitev s strani ( v pleksi steklo)
Sveti se samo tam kjer je rezkano.
Rezkaš zadaj, spredaj pa imaš gladko, med plexi in senzorji pa daš temno folijo.

2.) Narediš negativ iz nalepke (izrez) matiraš (peskanje, kislina ?)
Problem bo verjetno osvetlitev?
Nazaj na vrh
jvolk
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 04, 2011 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem poskusil na roko izrezat nalepko za zavijat šolske zvezke, jo prilepit na steklo in posprejat s črnim sprejem. Sem mislil, da bo izgledalo slabše, pa niti ni tako slabo. Bom poskusil še s črno nalepko.

IMG_8224.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  311.59 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_8224.JPG

Nazaj na vrh
Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 04, 2011 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj sem na hitro poslikal sestavo takega stikala
Manka samo napajalni del in releji
Folijo bi lahko tudi natisnil z InkJet tiskalnikom

IMG_0575.jpg
 Opis:
Pogled s prve strani
 Velikost datoteke:  2.09 MB
 Pogledana:  2 krat

IMG_0575.jpg

IMG_0576.jpg
 Opis:
Vezje
 Velikost datoteke:  2.54 MB
 Pogledana:  3 krat

IMG_0576.jpg

IMG_0578.jpg
 Opis:
Folija za napise
 Velikost datoteke:  2.26 MB
 Pogledana:  3 krat

IMG_0578.jpg

Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 04, 2011 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še stran vezja ki osvetljuje prikazovalnik

IMG_0579.jpg
 Opis:
Osvetljitev
 Velikost datoteke:  2.63 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_0579.jpg

Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 05, 2011 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri domači izdelavi moraš biti edino pozoren da boš imel enakomerno osvetlitev tipke. No pač odvisno od okusa.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni