|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
S56NC Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.60 Kraj: Strmca-Postojna
|
Objavljeno: Pon Jan 31, 2011 6:03 pm Naslov sporočila: Trip master |
|
|
Lepo pozdravljeni!
Sem nov na forumu in prav tako v programiranju AVR mikrokrmilnikov. Zanima me kako bi lahko (kaj predlagate) izdelal Trip master.
Le ta bi izgledal tako, da bi imel na gredi avtomobila za offroad tekmovanja magnet ta pa bi pri vrtenju odklapljal oz. izklapljal reed switch. Podatke bi bral mikrokontroler, ki bi zapisoval oddaljenost od začetka in vmesno razdaljo, ki bi jo z pritiskom na gumbno stikalo resetiral vsak ovinek. Ti dve vrednosti bi prikazal na dveh številčnih led prikazovalnikih.
Stvar naj bi delovala nekako takole:
1. Pred štartom pritisneš na tipko za kalibriranje.
2. Zapelješ 500 m in tolikokrat kolikor se je sklenilo reed stikalo določi 500m./pritisneš tipko spet
3. zapelješ na štart in resetiraš pot.
4. Začneš vozit / začne merit oddaljenost od starta.
5. Vsak ovinek po karti resetiraš drugi števec(manjši), da ti kaže oddaljenost od točke kjer si resetiral, medtem ko ˙ta velik˙ števec šteje pot naprej...
Material:
tri tipke (reset poti) (reset ovinka) (kalibracija)
Senzor
Mikrokontriler
dva led prikazovalnika
Kaj predlagate za branje z gredi? (je reed senzor dovolj??)
Ima že kdo podobne načrte (stric google nič ne najde!)?
Kako bi moral v praksi vsaj okvirno izgledati program.
Upam da sem dovolj natančno opisal problem.
V naprej hvala za odgovore.!!
Lp, Matej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56RGA Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33 Prispevkov: 325 Aktiv.: 1.59 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Feb 08, 2011 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do poletja/jeseni pripravljam projekt za manjšo serijo tripmastrov. Sicer sem trenutno v tujini in plačujem internet po kb, zato, če počakaš 15 dni dobiš več informacij...
_________________ Agar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56NC Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.60 Kraj: Strmca-Postojna
|
Objavljeno: Sob Feb 12, 2011 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom. HVALA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvo, kaj je tripmaster ne vem, a iz vprašanja sklepam, da je neko sledenje, koliko in morda kako hitro je vozilo prevozilo odsek vožnje.
Gred motorja ne daje dolj podatka, gred se lahko vrti, ko je avto izven prestave ali je pritisnjena sklopka. Potrebuješ podatek, kako se vrti kolo avtomobila, ne gred.
Nekoč sem na nekem avtomobilu delal dodatni tahometer, (mimogrede, tahometer je delal, a le v testni verziji, nikoli nismo izdelali projekt do konca). Podatek o hitrosti, oziroma prevoženi razdalji sem pobiral iz nekega pina, ki je bil v konektorju za avtomobilski radioaparat. Tam sem pobiral inpulze, kar bi bilo v tvojem primeru tudi primerno. Naštudiraj pine konektorja tvojega priključka za avtomobilski radio..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Gred motorja ne daje dolj podatka, gred se lahko vrti, ko je avto izven prestave ali je pritisnjena sklopka. Potrebuješ podatek, kako se vrti kolo avtomobila, ne gred. |
Pravzaprav tudi gnano kolo ne daje nujno pravega podatka.
Če že, bi moral namestiti senzor na negnano kolo, ali v primeru 4WD povprečit vsa štiri.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto mehanskega reeda vzemi hall switch.
Reed ti dela neumnosti, ko so zraven tresljaji ...
LP, Grega
p.s. S tema iz priponke sem že delal in je zadeva bp!
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
A1104 - hall switch (Allegro).PDF |
Velikost datoteke: |
267.68 KB |
Downloadano: |
8 krat |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
A3213 - hall switch (Allegro).PDF |
Velikost datoteke: |
320.88 KB |
Downloadano: |
3 krat |
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo se najlažje naredi tako, da se na CAN-bus vodilu (diagnostični priključek v avtu) lovi podatke iz ABS modula, ki že ima senzorje na vseh 4 kolesih.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, točno!
Če je avto novejši, lahko uporabiš tudi signal na avtoradiu (navadno med 5.000 in 15.000 pulzov na kilometer), ki ga radio uporablja za prilagoditev glasnosti glede na hitrost.
LP, Grega
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vendar, ali ne bi bilo bolj enostavno pobrati podatke iz GPS miške? No, preračunavanja je seveda tam več.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56NC Član

|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja avto nima ABS ja. Sem pa red 4 urami izdelal tiskanino za diagnostiko.
@vilko Z gredjo nisem imel v mislih motorja vendar gred do diferenciala.
Drugače pa hvala za odgovore.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni