|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2011 7:55 pm Naslov sporočila: Varnostni izklop štedilnika |
|
|
Za prizadeto osebo naj bi naredil varnostni izklop štedilnika, po možnosti tako, da bi čim manj posegal v manipulacijo. Se pravi, čim manj kakih tipk in lučk, ki bi osebo begalo.
Zamislil sem si tako, vas pa sprašujem, ali bi to 'špilalo'.
Naredil bi mikrokrmilniški timer, ki bi čez določen čas, morda pol ure, izklopil štedilnik, če ga je oseba sama pozabila izklopiti. Timer pa bi začel teči ko bi senzor toka zaznal, da je oseba vklopila kako ploščo štedilnika.
Senzor sem si zamislil kot optospojka, skozi katero teče tok štedilnika, če bo tok prevelik, bi višek toka stekel mimo optospojke skozi diodo- napetostni omejilnik.
Kontakt releja je v splošnem sklenjen. Ko oseba prižge ploščo, senzor zazna tok in čas zančne teči. Če oseba izklopi ploščo pred iztekom časa, ostanejo kontakti releja sklenjeni, senzor zazna tok = nič, in ustavi štetje.
Če pa oseba ne izklopi plošče po preteku časa, tedaj mikrokrmilnik preklopi rele, tako da plošča ne dobiva več enerjgije, a skozi njo teče če vedno kapacitivni tok, ki ga ustvari kondenzator, tako da senzor nekako 've', da so stikala štedilnika še vedno vnključena. A požara in druge nesreče ne bo.
Oseba mora, da bi nadalje uporabljala štedilnik, izklopiti najprej vse plošče štedilnika, (takrat bo rele spet sklenil kontakte) in jih potem ponovno vklopiti (takrat bo mirko spet začel šteti čas).
Imate kako izboljševalno idejo?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
snap.jpg |
Velikost datoteke: |
23.25 KB |
Downloadano: |
32 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2011 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namontiraš tipko, s katero za določen čas vklopiš napajanje štedilnika...
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2011 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Steklo keramične in induktivne plošče imajo te zaščite že vgrajene. Cena pa danes tudi ni več pretirana. Jaz bi kot končno rešitev vzel steklo keramiko (cenejša ima pa zaščito). S timerjem lahko pa v 1/2 h zažgeš hišo, če je oseba želela peči jajčka in pozabila na to, juhica pa v pol ure ne bo niti zavrela. Uporabnost / varnost. Moje mnenje.
Ps. 2,5 h je bilo olje na 9. stopnji na kuhališču. Bilo je vse "trdo pečeno" beri temno črno, ampak ni zagorelo. Tudi jaz lahko kdaj kaj pozabim. Sem se pač "zalotal" .
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2011 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Namontiraš tipko, s katero za določen čas vklopiš napajanje štedilnika... |
Ne bi rad osebi spremenil postopek uporabe štedilnika. se pa bom posvetoval, ali bi to bilo sprejemljivo.
S tipko in led diodo imam doma narejen varnostni izklop likalnika, a z likalnikom upravlja moja žena, ki jo lahko še marsičesa naučim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2011 7:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Moj sodelavec je naredil kot je Gumby napisal. Z vsakim pritiskom lahko podaljšaš čas delovanja. Po preteku nastavljenega časa pa je s kontaktorjem izklopil glavni dovod do štedilnika.
Ali ni lažje in razumljiveje vsake toliko časa pritisniti eno tipko, kot pa izklopiti in spet vklopiti vse plošče?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milko Član

Pridružen-a: Sob 19 Feb 2011 21:57 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.11 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 19, 2011 4:21 pm Naslov sporočila: vklop štedilnika preko tajmera |
|
|
Tudi jaz sem za enostavno rešitev-vklop dovoda do štedilnika preko kontaktorja v razdelilniku, časovnega releja-v razd. in tipke pri štedilniku. Te rešitve so že utečene po čajnih kuhinjah po firmah, zaradi preprečitve požara.
V domači kuhinji je tudi primerna rešitev zaradi manjših otrok, ki rada obračajo vse gumbe kar lahko dosežejo. Zato tipka mora biti malo višje montirana, da jo manjši otroci ne dosežejo.Verjetno bi v tem primeru prav prišla še tipka za izklop (po končanem krajšem kuhanju od nastavljenega časa).Torej, standardna vklopno-izklopna kombinacija kot jo imajo večji stroji, samo da je zaporedno med samodržni kontakt releja vrinjen kontakt časovnega releja.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni