www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Varnostni izklop štedilnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2011 7:55 pm    Naslov sporočila:  Varnostni izklop štedilnika Odgovori s citatom

Za prizadeto osebo naj bi naredil varnostni izklop štedilnika, po možnosti tako, da bi čim manj posegal v manipulacijo. Se pravi, čim manj kakih tipk in lučk, ki bi osebo begalo.

Zamislil sem si tako, vas pa sprašujem, ali bi to 'špilalo'.

Naredil bi mikrokrmilniški timer, ki bi čez določen čas, morda pol ure, izklopil štedilnik, če ga je oseba sama pozabila izklopiti. Timer pa bi začel teči ko bi senzor toka zaznal, da je oseba vklopila kako ploščo štedilnika.

Senzor sem si zamislil kot optospojka, skozi katero teče tok štedilnika, če bo tok prevelik, bi višek toka stekel mimo optospojke skozi diodo- napetostni omejilnik.

Kontakt releja je v splošnem sklenjen. Ko oseba prižge ploščo, senzor zazna tok in čas zančne teči. Če oseba izklopi ploščo pred iztekom časa, ostanejo kontakti releja sklenjeni, senzor zazna tok = nič, in ustavi štetje.
Če pa oseba ne izklopi plošče po preteku časa, tedaj mikrokrmilnik preklopi rele, tako da plošča ne dobiva več enerjgije, a skozi njo teče če vedno kapacitivni tok, ki ga ustvari kondenzator, tako da senzor nekako 've', da so stikala štedilnika še vedno vnključena. A požara in druge nesreče ne bo.

Oseba mora, da bi nadalje uporabljala štedilnik, izklopiti najprej vse plošče štedilnika, (takrat bo rele spet sklenil kontakte) in jih potem ponovno vklopiti (takrat bo mirko spet začel šteti čas).

Imate kako izboljševalno idejo?

snap.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  snap.jpg
 Velikost datoteke:  23.25 KB
 Downloadano:  32 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namontiraš tipko, s katero za določen čas vklopiš napajanje štedilnika...
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2011 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Steklo keramične in induktivne plošče imajo te zaščite že vgrajene. Cena pa danes tudi ni več pretirana. Jaz bi kot končno rešitev vzel steklo keramiko (cenejša ima pa zaščito). S timerjem lahko pa v 1/2 h zažgeš hišo, če je oseba želela peči jajčka in pozabila na to, juhica pa v pol ure ne bo niti zavrela. Uporabnost / varnost. Moje mnenje.

Ps. 2,5 h je bilo olje na 9. stopnji na kuhališču. Bilo je vse "trdo pečeno" beri temno črno, ampak ni zagorelo. Tudi jaz lahko kdaj kaj pozabim. Sem se pač "zalotal" d'oh! .

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2011 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Namontiraš tipko, s katero za določen čas vklopiš napajanje štedilnika...

Ne bi rad osebi spremenil postopek uporabe štedilnika. se pa bom posvetoval, ali bi to bilo sprejemljivo.
S tipko in led diodo imam doma narejen varnostni izklop likalnika, a z likalnikom upravlja moja žena, ki jo lahko še marsičesa naučim.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2011 7:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj sodelavec je naredil kot je Gumby napisal. Z vsakim pritiskom lahko podaljšaš čas delovanja. Po preteku nastavljenega časa pa je s kontaktorjem izklopil glavni dovod do štedilnika.
Ali ni lažje in razumljiveje vsake toliko časa pritisniti eno tipko, kot pa izklopiti in spet vklopiti vse plošče?
Nazaj na vrh
milko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Feb 2011 21:57
Aktiv.: 0.11
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 19, 2011 4:21 pm    Naslov sporočila:  vklop štedilnika preko tajmera Odgovori s citatom

Tudi jaz sem za enostavno rešitev-vklop dovoda do štedilnika preko kontaktorja v razdelilniku, časovnega releja-v razd. in tipke pri štedilniku. Te rešitve so že utečene po čajnih kuhinjah po firmah, zaradi preprečitve požara.

V domači kuhinji je tudi primerna rešitev zaradi manjših otrok, ki rada obračajo vse gumbe kar lahko dosežejo. Zato tipka mora biti malo višje montirana, da jo manjši otroci ne dosežejo.Verjetno bi v tem primeru prav prišla še tipka za izklop (po končanem krajšem kuhanju od nastavljenega časa).Torej, standardna vklopno-izklopna kombinacija kot jo imajo večji stroji, samo da je zaporedno med samodržni kontakt releja vrinjen kontakt časovnega releja.

lp Whistle
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni