www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Noži za stružnico interdiskont + predlog za delavnico
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.54
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2011 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nož zapelješ do konice in ga nastaviš glede na njo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2011 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ko imaš enkrat en nož točno na sredini pomeri z kljunastim merilom višino noža z podlogami in drugič samo pomeriš koliko je prenizek-previsok...
Drugače pa s konico konjička....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kopron
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29
Aktiv.: 0.76
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2011 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pridem na delavnico da vam razložim v detajle kako se tem stvarem streže. Tu na forumu ne morem pisati, ker je stvar preobsežna. Zvedeli boste vse o struženju, frezanju, vrtanju, brušenju, honanju, superfinišu in elektroeroziji.
Pa tudi kašen nož bomo nabrusili, predvsem pa spoznali kako dobro nabrusiti sveder.

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Data386
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Feb 2010 19:34
Aktiv.: 0.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko: brez komparatorja oz. merilne urice najbrž bolj težko...
Najprej je treba ugotoviti, če sta osi vretena in konjička v isti višini, nato še paralelnost.
Pri stružnici, ki je ni imel v rokah kakšen nadebuden mojster to niti ni potrebno.
Praviloma stružimo tako, da obdelovanec dokončamo z enim vpetjem. Ponovno vpenjanje oz. centriranje je včasih prav mukotrpno.
Za nastavitev višine noža je najbolje, da uporabimo konjička z ustrezno konico.
Jaz sem si izdelal več nosilcev za različne nože, tako ni potrebno vsakokratno
nastavljanje višine. Menjam nosilec z nožem vred.
Možno je tudi kupiti nosilce, pri katerih se višina nastavlja z vijakom, so pa dragi!
Nazaj na vrh
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kolikor je potrebna točna izdelava obdelovanca z obeh strani npr. os se to naredi tako, da se jo postruži kakšen mm večjo. Potem se jo da med konico konjička in konico v glavi, ki je sveže postružena (da je v osi). Vse skupaj se fiskira z držalom, ki drži os in je naslonjena na čeljust glave (prenos vrtilnega momenta). Na ra način se lahko struži oz. brusi tudi kolektorje rotorja in bo vedno v osi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
miha87
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Nov 2011 19:56
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme si bom tole sposodil.

Iščem knjige na temo struženja(brušenje nožev,hitrost struženja oz obrati stružnice glede na material)..
Tako da bi prosil če gdo ve za kakšno pametno?
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

miha87 je napisal/a:
Da ne odpiram nove teme si bom tole sposodil.

Iščem knjige na temo struženja(brušenje nožev,hitrost struženja oz obrati stružnice glede na material)..
Tako da bi prosil če gdo ve za kakšno pametno?

Poišči strojno-tehnološki priročnik.... notri so tabele, formule, priporočila. Dobiš ga verjetno v knjižnici, če imaš srečo pa v kakšni knjigarni.
Nazaj na vrh
miha87
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Nov 2011 19:56
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to to(našel v cobiss)..?
Strojnotehnološki priročnik / redaktor Hinko Muren ; napisali Mario Jež ... [et al.]
1998
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

miha87 je napisal/a:
Je to to(našel v cobiss)..?
Strojnotehnološki priročnik / redaktor Hinko Muren ; napisali Mario Jež ... [et al.]
1998

Ja,
http://cobiss4.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=2129494183530009&rec=1&sid=1

poleg tega si pomagaj s podatki od proizvajalcev orodja. Ampak pazi, podatke ki jih podajajo so maximum, na najbolj togem stroju. Od podajanj do rezalnih hitrosti uporabljaj do 2/3 tistega kar priporoča proizvajalec. Mogoče mi bo kdo uporekal, saj naj bi pri zmanjšani rezalni hitrosti bila življenska doba krajša zaradi večje toplotne obremenitve, ampak proizvajalci včasih res pretiravajo...
Nazaj na vrh
daneb
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Jan 2008 18:47
Aktiv.: 0.63

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 8:36 am    Naslov sporočila:  Re: Noži za stružnico interdiskont + predlog za delavnico Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Pred časom sem "podlegel" ceni nožev iz interdiskonta. Včeraj sem enega vpel, pa nisem nič z njim naredil. A so morda to kakšna "surova" izvedba, da jih je potrebno prej še obdelati na brusu?

Tudi jaz sem naredil isto napako, kupil sem namreč prav take nože, ki pa so čisto neupurabni. Ploščice se sploh ne morejo brusiti na ojstrino saj se na ojstrini drobijo.
Jaz sem s tem nožem uničil pogonski zobnik na vretenu.
https://lh6.googleusercontent.com/-ckBH9drCHQA/Tv6ry0ysGLI/AAAAAAAADI4/Q1F0vzC4sV8/s640/22122011064%252520%252528Small%252529.JPG
Zdaj pa iščem nov zobnik. Trgovec ki mi je prodal stružnico na moje vprašanje kje če sploh dobiti tak zonik sploh ne reagira. Ko pa sem kupoval stružnico me je pa kar zasul z podatki o stružnici razen seveda z Slovenskimi navodili.
Bi mogoče kdo vedel kje naročiti (dobiti) tak zobnik?
LP

ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi tukaj. Podajajo JET stroje in nudijo servis.
Nazaj na vrh
daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_ je napisal/a:
Poizkusi tukaj. Podajajo JET stroje in nudijo servis.

Prav tukaj sem kupil stružnico. Po praznikih jih bom poizkusil dobiti na telefon na mail ne odgovarjajo.
LP in srečno ter veselo novo leto.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 4:02 pm    Naslov sporočila:  Re: Noži za stružnico interdiskont + predlog za delavnico Odgovori s citatom

daneb je napisal/a:
Tudi jaz sem naredil isto napako, kupil sem namreč prav take nože, ki pa so čisto neupurabni. Ploščice se sploh ne morejo brusiti na ojstrino saj se na ojstrini drobijo.

Ni problem v nožih, problem je v neznanju uporabnika. Ali kot bi rekel moj pokojni oče: "Ni kosec vsak, ki na travniku žvižga!"

Kar se tiče zobnika, poskusi v Bauhausu. Zdi se mi, da imajo te majhne sstružnice in rezkarji vsi enake zobnike. Po moje bodo Rotwerkovi kar pravi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 01, 2012 6:27 am    Naslov sporočila:  Re: Noži za stružnico interdiskont + predlog za delavnico Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
daneb je napisal/a:

Ni problem v nožih, problem je v neznanju uporabnika. Ali kot bi rekel moj pokojni oče: "Ni kosec vsak, ki na travniku žvižga!"

Kar se tiče zobnika, poskusi v Bauhausu. Zdi se mi, da imajo te majhne sstružnice in rezkarji vsi enake zobnike. Po moje bodo Rotwerkovi kar pravi.

Nekaj krivde je tudi na meni priznam. Ampak, če se človek celo življenje ukvarja s struženjem tako kot jaz bi že moral vedeti kateri nož je dober in kateri ne. Tile noži iz interdiskonta niso vredni nič. Ali pa so vredni toliko kot je vreden material iz kakršnega so narejeni pika.
Zdaj pa moja krivda: Original glava je bila 80mm premera, ki pa se je izkazala premajhna za vpetje večjih kosov in sem kupil novo glavo premera 100mm, ki pa je precej težja in pri menjavi smeri vrtenja pogonski zobniki trpijo precej več posebno, če obdeluješ težji kos kovine.
Hvala Ti za nasvet bom res pogledal še v Bauhausu.
LP in srečno novo leto.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni