www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop hladilniškega kompresorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2011 11:13 pm    Naslov sporočila:  Priklop hladilniškega kompresorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Imam hladilniški kompresor 220-240V.
Zanima me kako se priklopi. Iz njega so 3 pini z oznakami T1 C, T2 S in T3 R.
Prilagam sliko.

Hvala

Hladilnik.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  266.47 KB
 Pogledana:  7 krat

Hladilnik.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 18, 2011 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu je načrt poišči ga.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=2910&highlight=kompresor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 18, 2011 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strani http://www.danfoss.com/BusinessAreas/RefrigerationAndAirConditioning/DanfossCompressors/ sem našel načrt kako priklopit kompresor. Ta pa zahteva štartni in motorni kondenzator katera krmili rele.
A je nujno vse to in ali bi bil dovolj samo motorni kondenzator za poganjat moj kompresor??

shema 1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  56.05 KB
 Pogledana:  127 krat

shema 1.JPG

Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2011 8:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš zraven zagonski rele ki natakne na kompresor?Če nimaš pa preizkusi z kondenzator 12-16uF.Za preizskus uporabljaj žarnico o tem je napisano na forum.Lahko vprašam za kaj boš rabil?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2011 8:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hudamravljica je napisal/a:
.......
A je nujno vse to in ali bi bil dovolj samo motorni kondenzator za poganjat moj kompresor??
Če bi prečital kaj so ljudje na Andrejevi povezavi razpravljali, bi našel odgovor na to vprašanje.
janez03 je napisal/a:
Tole je po moje rele, ki vklopi ob zagonu kompresorja pomožno fazo.Ob zagonu motorja je tok skozi glavno navitje motorja nekajkrat večji od nazivnega, ko pa tok motorja z višanjem obratov pade na nazivni tok, pa rele - ker skozi navitje tega releja teče tok "glavnega" navitja - tudi izklopi pomožno fazo in tako zmanjša porabo aparata (to je posebna izvedba enofaznih indukcijskih motorjev za vgradnjo v hladilne agregate, pri večini ostalih ostane pomožna faza vključena ves čas obratovanja motorja).

L.p.; Janez

jur je napisal/a:
Kondenzator je tam zato, da se ustvari zamik magnetnega polja. Če bi pomožnega navitja ne bilo, bi se motor obnašal kot elektromagnet. Rotor bi stal na enem mestu. Če bi pomožno navitje priključil na fazo, bi se motor obnašal kot elektromagnet z dvemi navitji. Rotor bi še vedno stal na istem mestu. Ko pa je pomožno navitje priključeno preko kondenzatorja, se v njem ustvari zamik (časovni zamik) toka (to je lastnost kondenzatorja) in z tem tudi zamik magnetnega polja med navitjem brez kondenzatorja in med navitjem z kondenzatorjem. Razlika v magnetnem polju (oziroma v fazi magnetnega polja) potegne rotor v vrtenje.

Če motorju pregori pomožna faza ali nima kondenzatorja, se ga da po vklopu elektrike zagnati z roko in se bo potem sam vrtel naprej. To velja za motorje, ki uporabljajo kondenzatorje samo za zagon.

Jur

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2011 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
Imaš zraven zagonski rele ki natakne na kompresor?Če nimaš pa preizkusi z kondenzator 12-16uF.Za preizskus uporabljaj žarnico o tem je napisano na forum.Lahko vprašam za kaj boš rabil?

Nimam zagonskega releja, samo kompresor.
Misliš, da bi delalo samo s kondenzatorjem, ki si ga predlagal in brez zagonskega kondenzatorja in releja??
Poskusil bi plastificirati v kalup z uporabo podtlaka. Tak podoben(manjši) kompresor uporablja znanec že nekaj let za občasno vakumiranje kalupov.

Branez

A si si ti sploh ogledal mojo zadnjo priponko. Poglej še 1x in boš videl 2 kondenzatorja. Temo katero si linkal in coppy- pastal pa sem si prebral preden sem začel novo.
1. Nikjer nisem našel odgovora na prvo vprašanje v moji temi(kam kaj priklopit).
2. Nikjer nisem našel govora o dveh kondenzatorjih(zagonski in motorni) in releju.

L.p.

Nazadnje urejal/a hudamravljica Sob Mar 19, 2011 5:12 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2011 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojdi na najbližji odpad in poberi iz starega hladilnika kar ti manjka.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2011 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta kompresor je bil v ohišju še z enim in skupaj sta poganjala kar močno klima napravo. Zaradi neke okvare je bil celotni sistem zamenjan in škatla s kompresorji je ostala pri nas v delavnici, da jo bo lastnik kasneje odnesel. Po par mesecih pa je lastnik rekel, da lahko vse zavržemo. Danes sem hotel vprašat električarja, ki je delal električni del, kam je dal ostalo šaro pa ni dosegljiv, ker je v tujini.
Če so ostale, manjkajoče stvari še na razpolago pa zvem konec naslednjega tedna.

L.p.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni