www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED obratomer za tomosakija
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2011 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

filius je napisal/a:
Na vhod sem z FG pripeljal signal, vendar mi pri npr. 10 KHz gori prvih par ledic (štant gas) pri 2KHz pa vse. Torej z naraščanjem frekvence se število prižganih diod manjša.

Sedaj ne vem ali gre za zatipk, napačne številke ali si obratomer res futral s takimi frekvencami?

Te frekvence so močno previsoke!

Če imaš enovaljni dvotaktni motor (enako velja tudi za enovaljni in dvovaljni 4 t motor, brez radelilca oz. 4 valjni 4 t motor z razdelilcem), ima ta pri visokih 12000 vrtljajih na minuto, 12000 isker v minuti ali 200 v sekundi.

Teh 200 isker v sekundi pomeni frekvenco 200Hz!

Zato obratomer povsem lepo umeriš s transformatorjem in mostičem iz katerega v odvisnosti kako ga spojiš, dobiš pulzirajočo enosmeno napetost 50 ali 100Hz. Potem pa moraš samo še vedeti koliko mora obratomer kazati pri določeni frekvenci in to je to.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
filius
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 17:37
Aktiv.: 0.12
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
filius je napisal/a:
Na vhod sem z FG pripeljal signal, vendar mi pri npr. 10 KHz gori prvih par ledic (štant gas) pri 2KHz pa vse. Torej z naraščanjem frekvence se število prižganih diod manjša.

Sedaj ne vem ali gre za zatipk, napačne številke ali si obratomer res futral s takimi frekvencami?

Te frekvence so močno previsoke!

Če imaš enovaljni dvotaktni motor (enako velja tudi za enovaljni in dvovaljni 4 t motor, brez radelilca oz. 4 valjni 4 t motor z razdelilcem), ima ta pri visokih 12000 vrtljajih na minuto, 12000 isker v minuti ali 200 v sekundi.

Teh 200 isker v sekundi pomeni frekvenco 200Hz!

Zato obratomer povsem lepo umeriš s transformatorjem in mostičem iz katerega v odvisnosti kako ga spojiš, dobiš pulzirajočo enosmeno napetost 50 ali 100Hz. Potem pa moraš samo še vedeti koliko mora obratomer kazati pri določeni frekvenci in to je to.

Nep nisem se zatipkal, le na taki vhodni frekvenci, je stvar nekako delovala, drugači sploh ni delalo nič. Probal sem priklopiti še na motor, kjer pa sploh nič ne pokaže.

Signal sem jemal iz črne žice iz navitja, ki vodi na špulo oz, če daš na maso služi za ugasnitev motorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa vlečeš signal iz rumene (napajanja), ta ima nekajkrat višjo frekvenco od črne.
Sicer ti zadeva dejansko ne deluje, ampak ok, toliko da se nekaj dogaja, da je polučkano.
Nazaj na vrh
filius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo danes sem uspeel da mi stvar začela delovat na mopedu. Vendar v nasprotno smer kot mora. Ob dodajanju plina se ledice ugašajo, ob "štant" gasu pa gorijo vse ledice.

Sem že 2x pregledal plato, vendar brez zvezano vse prav, F/V čip sem zamenjal z drugim v kolikor bi bil mogoče skurjem, pa ni razlike.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš LM297 prav obrnjen, R3 in C1 nista med seboj zamenjana, C3 in R4 pa nista okvarjena ali napačnih vrednosti, meri napetost med GND in pinom7 od LM2907. Mora naraščati s frekvenco.

Seveda morajo biti tudi izhodne ledice prav obrnjene, sicer svetijo ravno obratno, kot se od njih pričakuje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
filius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preizkusil, ko ko pripeljem večjo frekvenco, se mi napetost med GND in 7 nogico F/u-ja zmanjša, torej na "štant gasu" imam na med 7 nogico in GND-jm 3v ob dodajanju do polnega plina pa mi napetost pade na 0.9V

Vrednosti kondija C1 in C3 bi morala biti 1[mikro]F torej če razumem označbe 106, sam pa imam 102 torej 1nF. Naj me kdo popravi če se motim glede teh vrednosti, vendar naj bi veljalo.

102...1×10^2pF torej je to 1nF ?
oz. 106 ....1×10^6 pF torej 1[mikro]F?

V trgovini so mi torej dali napačno vrednost kondijev, ker pa sem bil prej prelen da bi se nauču kako se gleda vrednosti oz kako iz napisanih številk izvem vrednost kondija sem zlotal po številu ki sem jih imel, torej 2 enako ok to sta C1,3, in pol C2 je en aha ta gre pa sem...

glavnem grem v ponedeljek po kondija potem pa upam da deluje.

P.S. nj mi prosim en potrdi če je tisto gor ko sem napisal kako se bere vrednosti na condijih prav?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo narobe si računal:

102 = 1nF, (Hvala Jule za opozorilo, 102 ni 10nF kot sem napisal najprej)
105 = 1uF
in
106 = 10uF

http://www.csgnetwork.com/capcodeinfo.html

Nazadnje urejal/a Azrael Sob Jun 11, 2011 8:11 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.78
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Malo narobe si računal:

102 = 10nF,
105 = 1uF
in
106 = 10uF

http://www.csgnetwork.com/capcodeinfo.html

Malo si se zatipkal.
102 je 1nF

potem je 103 10nF

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za opozorilo. Čisto moja napaka, 102 = 1nF. Sem popravil še v prejšnjem sporočilu.
Nazaj na vrh
filius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

105 jih mam pa ene par na lagarju Smile Grem zamenjat pa poročam Smile
Nazaj na vrh
filius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zrihtano Razz

http://www.mojvideo.com/video-led-obratomer/5807b756931b60f96c68

Tenx usmm za pomoč Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni