www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

osvetlitev delavnice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ignis
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38
Aktiv.: 2.78
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Ja, hvala za odgovore, sem hotel slišati mnenja, izkušnje drugih.
Strinjam se da, žarilna nitka vredu sveti, edino kaj me tam moti je toplota - no da ne bo kdo skočil, to govorim o žarnicah, ki jih moraš imeti zelo blizu glave, kaka (namizna) od tistega sevanja toplote, sem znal postati zelo zelo #$%&## ...
Neonke so glede toplote zakon, edino so zelo velike, za male površine ravno niso primerne (saj jaz jih ne poznam).
Vem še edino, da so neonke "hladne in "tople" po barvi svetlobe.
Varčne žarnice so meni kar vredu, da mi je svetilnost zadostna vzamem tiste najmočnejše 20 in 23W, so pa prijazne po toploti ki jo oddajajo.
Ledic še nisem srečal, ki bi mi bile zadosti po moči osvetlitve, barva pa je itak vedno drugačna , čeprav bi se na njih dalo naštimat lambdo ki bi se približala naravni.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ignis je napisal/a:
...........
Neonke so glede toplote zakon, edino so zelo velike, za male površine ravno niso primerne (saj jaz jih ne poznam).
..........
Za razsvetljavo tudi ne!
ignis je napisal/a:
Vem še edino, da so neonke "hladne in "tople" po barvi svetlobe.
So raznobarvne!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prej sem imel v delavnici 2×36W fluo 865.

Zdaj imam nadomestek LED 2×18W 6500K in je svetloba meni po občutku boljša. Tudi luxov je več.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ignis

Naj te podučim še nekaj:

Z neonkami si ti najbrž ne svetiš. Neonke majhnih mer so tlivke, tiste velike pa so za reklamne napise v različnih barvah, kot jih lahko vidiš na nekaterih lokalih.

Uporabljaš fluorescentne cevi (ja vem. mnogo težje zapisati in izgovoriti kot neonke).

@ElGrigon

Kaj imaš to za eno super duper reč? Tisto s*anje iz Čateža naj bi bilo ista roba. Proizvede pa skoraj nič svetlobe, kar pa jo že, pa je začinjena z malim milijonom senc in gnilo plavoledo monokromatsko barvo svetlobe s švasarskimi 6500K. Bjak fuj! Nekaj kar je z macolo škoda pobožati - zaradi macole.

Še slika kako to čudo marketinga "sveti" (slika garderobne kabine - stene so bele, visoke ~ 2m), na desni strani je fluorescentna cev. na levi pa novodobni klump):

left-Photo0001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  45.77 KB
 Pogledana:  1 krat

left-Photo0001.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sailor
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38
Aktiv.: 2.94
Kraj: Ljubljana-Moste

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšno površino pa osvetluješ?
gl, DD+

Nazadnje urejal/a sailor Sob Jun 25, 2011 9:51 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni super duper reč. Je le LED cev, ki ima barvo svetlobe takšno kot je bilo tudi testirano. Predvsem je pomembno to, da niso v njej tiste poceni Epistar LED, ki jih najdeš v vseh poceni kitajskih LED svetilkah.

250620111835.jpg
 Opis:
2×18W LED na stropu in 1×9W LED nad delovno mizo. Oboje 6500K
 Velikost datoteke:  258.5 KB
 Pogledana:  6 krat

250620111835.jpg

250620111836.jpg
 Opis:
Osvetlitev delovne mize
 Velikost datoteke:  360.67 KB
 Pogledana:  15 krat

250620111836.jpg

250620111837.jpg
 Opis:
1×9W 6500K montirana pod polico
 Velikost datoteke:  268.15 KB
 Pogledana:  3 krat

250620111837.jpg

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za slike. Bolje kot klump v Čatežu, vendar me ne prepriča, sploh 9W ne. Preveč točkastih virov.

ElGrigon je napisal/a:
Predvsem je pomembno to, da niso v njej tiste poceni Epistar LED, ki jih najdeš v vseh poceni kitajskih LED svetilkah.

Žal samo vprašanje časa, kdaj bo povsod enaka "kvaliteta". Pred 3. meseci sem kupil dve svetilki, ki sta imeli priloženi Osram fluorescentko 36W, Cold White. Vse lepo in prav, samo obe cevi svetita rdečkasto, da bi jo bili veseli gojitelji takih in drugačnih rastlin.

Tudi na drugih dušilkah enak rezultat, tako, da je vsekakor problem lampa, oz. drugače povedano:

Napis Made in PRC šteje mnogo več kot znano ime.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ignis, to glede gretja imaš pa prav. Še posebej kakšne reflektorske se zelo grejejo.

Offtopic.
ElGrion. Si tudi ti izpraznil Hofer za predalnike. Pa tista zelena škatljica je tudi vredna svojega denarja.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.62

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko smo že ravno pri predalnikih, kje si to kupil in koliko si dal?
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2011 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

9W se še najbolje obnese. V primerjavi z ostalimi nadomestki ima ta večjo diferenco osvetlitve. Točkasi vir svetlobe niti ne moti, če v njega ne gledaš. Mene ne moti. Je odvisno tudi od svetilke in pokrova ter ali je cev v DIP ali SMD. SMD ne bodejo tako in tudi snop je lepo razpršen.

Ja, predalniki so iz Hoferja Smile

Jih imam še nekaj zapakiranih. Nekako ne najdem časa, da bi jih namestil in posortiral še ostale materiale.

Zeleno škatlico sem iskal pred nekaj leti ravno zaradi enih posebnih nastavkov, ki sem jih potreboval za konektorje s "čudnimi" vijaki.

Nered pa je vedno, tudi če pospravim je čez nekaj dni spet isto.

semzzzz
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50
Aktiv.: 0.72
Kraj: Sp. Besnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 26, 2011 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ElGrigon

Kje si pa kupil led cev.

Lp Uroš
Nazaj na vrh
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 26, 2011 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem LED je še vedno dokaj slab Ra oz. CRI (color rendering index). Sončna svetloba ima 100, žarnica z žarilno nitko tudi (ima sicer več rdečega dela in manj modrega). Flourescentne sijalke imajo od 60-95. Primer za sijalko ki sveti s temperaturo 6000K (dnevna svetloba). 660, 760, 860, 960. Prva številka pomeni Ram druga temperaturo. Sijalka 660 daje vizualno enako barvo svetlobe kot 960. Je pa res, da so barve pri 960 (5 fosforna sijalka s polnim spektrom) zelo kvalitetne in primerljive z naravno svetlobo. Med tem ko pri 660 veliko barv manjka in so čudne neuravnotežene. Za splošno razsvetljavo se tako uporablja vsaj tip 8xx. Za zahtevne osvetlitve pa 9xx. Problem LED je ravno v barvni reprodukciji. Žal bo še kar veliko vode preteklo, da bodo zahtevni uporabniki npr. tiskarji uporabljali LED svetila. Drug problem pri LEDu je visok glare factor (bleščanje). Sem že kar nekaj primerov videl, ko so ljudje financirali drage LED svetilke in potem trpeli v neprimerni svetlobi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 26, 2011 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kuhinji imam 3W LEDice (Samsung? Nisem več siguren, vem, da sem jih kupil preko Impedance) s CRI faktorjem 96.
Zadeva sveti fenomenalno, barve so take, kot morajo biti!

LP, g

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 26, 2011 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LED že imajo visok CRI, ki je konstanten glede na fluo.

Fluo T5 ali T8 se z življenjsko dobo CRI slabša enako kot svetilnost, to pomeni v letu dni redne uporabe v industriji niso več zadovoljive.
Sam načeloma nisem za te plinske vire svetlobe, ampak trenutno se to najbolj forsira in služi na velikih maržah. V končni fazi je svetilka narejena iz pleha ali pa plastike in noter so dve ali štiri fluo žarnice. Cena pa takšna, da bi lahko s klasično HPS razsvetljavo osvetljeval do trajnosti prostorov.

V večini primerov, se lahko razsvetljava poboljša z uporabo kvalitetnih HPS žarnic, ki dajejo veliko več svetlobe kot klasične. Na tak način se lahko kvaliteta in osvetljenost dvigneta tudi na 200% v določenih primerih.
Primer žarnice; Philips MASTER HPI Plus
Strošek takih žarnic pa je zanemarljivo majhen kot pa investicija z novimi T5 in običajno še sprememba inštalacije.
Vzdrževanje razsvetljave pa je enako kot s klasičnimi fluo. Menjava na 2-3 leta, da ostaneš v optimali.

Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 27, 2011 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ja. Vsak ima svoje mnenje. Pri LEDu gre žal tudi za veliko zavajanja o strašnih prihrankih. Odvisno s čem se primerja. Eno je izkoristek same led, drugo pa končni izkoristek svetila, kjer je potrebno upoštevati vse elemente. Od napajalnika, optike in zaščitnega stekla. Po drugi strani pa tudi proizvajalci T5 že ponujajo sijalke z življensko dobo 40.000 ur in minimalnim padcem svetlobe.

HPS (visokotlačne natrijeve) imajo res zelo visok izkoristek. Gre za sijalke z nizkim CRI 7xx oz. manj. Te se dobro obnesejo za rastlinjake....

Glede industrije sem pa tudi že videl kar nekaj primerov kje zaradi specifike led zelo težko konkurira (primer livarne kjer so visoke delovne temperature...)

Ima pa led zagotovo svetlo prihodnost. Je pa treba vsako stvar delati z glavo, saj te vsak hoče na vsakem koraku 'obrnit'.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni