www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sistem za avtomatski vklop ventilatorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Amicum
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2011 14:30
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 2:46 pm    Naslov sporočila:  Sistem za avtomatski vklop ventilatorja Odgovori s citatom

Živjo,
forum sem preletel in imam nekaj vprašanj, preden se lotim zadeve bolj ustrajno. Po dolgem času se spet vračam v elektrotehniko in PIC programiranje čipovja. S tem sem se prvič srečal v srednji šoli in kaj kmalu zaidel v računalniško programiranje, zdaj si pa počasi, bolj za hobi, želim vrniti v te vode. Odločil sem se, da bi za prvo nalogo izbral nalogo mešanja zraka v moji sobi Smile.
Situacija je taka, v sobi imam računalnik, kateri čez poletne dneve dvigne temperaturo celotne sobe do skoraj 40 stopinj Cezija, zelo moteče :/. Po večih poiskusih sem ugotovil, da zadostuje že navaden stropni ventilator, da se temperature umerijo.
Storiti želim slednje... Stropni ventilator bi rad priklopil na senzor stopinj, kateri bi vključil ventilator za 10min in ga nato izključil za 15min, seveda če je temperatura dovolj visoka. Zraven bi dodal stikalo, katero bi izključilo avtomatsko delovanje in dovolilo še manualno upravljanje. Ves mehanizem bi namestil zraven ventilatorja ali pa v ohišje ventilatorja.
Kako se takega problema lotiti, vsak nasvet in pomoč bi mi prišla prav.

Že vnaprej se zahvaljujem za pomoč!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.19
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si PICE v preteklosti že kdaj programiral, ti bo po mojem mnenju najlažje da vzameš neko srednjo serijo pica; npr. PIC16Fx ali celo kaj manjšega (serija 14F) in pa kakšen digitalni senzor temperature. Mislim da se na forumu najde kakšen delček kode za tvoje želje Wink . Potrebuješ še kakšen tranzistor ali rele, ki ti bo vkjlapljal breme (v tvojem primeru ventilator). Vse ostalo bi lahko rešil s programsko kodo.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.33
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš tudi kakšen namenski čip. TC620, TC621, ki je v bistvu sprogramiran Pic, dodati mu moraš samo NTC upor za merjenje temperature, ter upore s katerimi določiš temperaturo, pri kateri preklopi. Za krmiljenje kakšnega močnejšega uporabnika pa dodaš kakšen tranzistor, če je enosmerno breme ali pa rele / triak če breme deluje na omrežno napetost.
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.24
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V višino glave nastaviš stari dobri bimetalni termostat. Zaporedno ter vzporedno z tipko (za ročni on/off ter prisila kdaj naj ventilira.) Izhod gre na ventilator.
Zakaj bi bilo tako težko kot uC, če je pa lahko po stari dobri logiki Smile pa še izklopilo ti bo takoj ko se bo ohladilo, (razen če nočeš tega, pa vseeno lahko dodaš uC Smile)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Amicum
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 20 Jul 2011 14:30
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, zelo pomagajo.
Ja v preteklosti sem že programiral, bolj slabo se razumem s elektriko nasplošno :/. Zanima me predvsem, kje se najbolj izplača komponente nabaviti in predvsem ali naj nabavim samo PIC ali celotno vezje s PIC-em vred?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.33
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprosti ampak Termostikalo ni primerno za regulacijo zraka okolice. Ima preveliko histerezo.

Boš moral pa kar malo pogledati. Je kar nekaj trgovin, ki ima cenike na spletu pa malo pobrskaj. Lokalni so recimo IC elektronika, HTE, Nanoelektronika, zunaj pa Farnell, Distrelec, Buerklin pa še kakšen. Velikokrat se organizira skupinski nakup, da je poštnina cenejša (Beri za farnell) malo pobrskaj po forumu. Pri picih tudi ni nujno, da je manjši cenejši.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni