www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mehak start asihronskega motorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 09, 2006 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še malo izpopolnjena verzija z malčkom 12F675. Dodan je "start" pin GPIO1 proti - start /proti + stop. GPIO0 je analogni vhod 0-5V (nastavitev časa vzpona) izhod je na GPIO5. Kontrola prehoda skozi "0" GPIO2.

V prilogi ASM in HEX.

v1.3.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  v1.3.zip
 Velikost datoteke:  1.64 KB
 Downloadano:  35 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 12:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, verzija 1.2 za razliko od 1.1 (ki je delovala vsaj delno) mi sploh ne dela. Confused

Citiram:
Težava običajno nastopi pri samem vpisu. Hardware p16pro ter software winpic "napolni" oba pic-a z nastavitvijo "A" brez pa tistega z "A" noče.
...
Pazi tudi na navedeno pot datoteke INC v programu. Pri meni je vse na disku "D" .

Hardvare ki sem ga sestavil in predelal na podlagi Vellemanove testne plošče, ter Oshon PIC Programmer software mi sprogramira vsak 16F628A-I/P brez problemov. Tudi mojo delujočo verzijo Soft-Starta.
Prav tako mi brez problemov sprogramira npr. 16F877A, kar original Vellemanova plošča in pripadajoči software pred predelavo ni zmogel.
Tako da problemov v tem hardweru in softweru gotovo ni.

Datoteko INC sem za vsak slučaj prestavil kar v isto mapo kot dotični ASM in jo kličem z ukazom:
Koda:
    ...
    #include    <P16F628A.INC>
    ...

Tako mi je do sedaj še vedno delovalo.

Predlagam, da mi na ZS zaupaš svoj poštni naslov, da ti pošljem kakšnega od teh 16F628A-I/P ... in ga potem sam stestiraš na tvojem hardweru. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 6:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok,

V tem primeru, da se pic pravilno vpiše je vzrok, da ti ne deluje izključno razlika v hardweru. Po moje gre za različno dolžino impulza pri prehodu skozi "0". Če je impulz daljši, bo prišel čas izklopa že v drugo periodo. Prav tako bo pri min. jačini v drugo periodo prihajal vklopilni impulz. Pusti vezje vključeno daljši čas (10-20 sec) Regulacija se bi morala začeti po daljšem času.
Sicer naredi sledeče korekcije :

Koda:
   btfsc POLNO
   goto MAXIMUM
   movlw .100               ;ce to vrednost povecas se perioda izklopa skrajsa
   movwf  TMR0   

V prekinitveni rutini delam korekcijo TMR0. Cas izračunaš : 256 - korekcija (100) * preddelilnik (64) == 9989us

Minimalna vrednost s katere se štarta je fiksna ter je definrana v registru OBMOCJE na zacetku glavnega programa:
Koda:
 movlw .240      ;kje se zacne start 255=0% 101= 100%
   movwf OBMOCJE

Skušaj prilagoditi te korekicije pa bi program moral delati.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končno uspelo Very Happy

Edina korektura, ki sem jo naredil v verziji 1.2 je bilo to, da sem vklopil "_MCLRE_ON"
Kakšno zvezo ima to s programom pa me raje ne sprašuj - nimam pojma ... v glavnem zdaj dela tudi s tvojim programom. Cool
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Končno uspelo Very Happy

Edina korektura, ki sem jo naredil v verziji 1.2 je bilo to, da sem vklopil "_MCLRE_ON"
Kakšno zvezo ima to s programom pa me raje ne sprašuj - nimam pojma ... v glavnem zdaj dela tudi s tvojim programom. Cool

Čudno Confused imaš pin MCLRE na +5V sedaj ko si ga vključil? Imam občutek, da programator ne zapiše pravilno fuse?

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Čudno Confused imaš pin MCLRE na +5V sedaj ko si ga vključil? Imam občutek, da programator ne zapiše pravilno fuse?

Pin 4 je sedaj na Hi ... z _MCLRE_OFF pa je na Low. Verifikacija pokaže vse OK. Tudi če v programu spremenim samo _MCLRE_ in primerjam s programov v kontrolerju mi to jasno pokaže kot razliko na adresi 2007h. Cool
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A na tako sprogramiranem mikrokontrolerju deluje reset. Torej, če ga daš na low je v resetu? Sumim, da programator drugače "prebavi" fuse bite. Zapiši moj hex (z MCLRE_OFF) v pica potem vsebino preberi shrani v datoteko ter primerjaj obe datoteki. Če sta različni, prebrano pripni - jo bom naložil jaz.
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sprogramiram z MCLRE_OFF reset ne deluje ... z MCLRE_ON pa.

Ker ta software nima opcije direktnega shranjevanja v datoteko ti lahko pripnem samo sliko prebranega stanja iz kontrolerja, kjer se vseeno vidi prebrani konfiguracijski word. Pa tudi funkcija Verify se nič ne pritožuje ...

OshPrg_read1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.67 KB
 Pogledana:  61 krat

OshPrg_read1.JPG

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bo tale software delal tudi z mojim hardwerom. Če bo šlo, bom poročal.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probal. Software dela normalno s P16pro hardwerom. Pic se normalno sprogramira ter dela kot je treba. V tvojem primeru bi sumil, da je nekaj narobe s samim PIC-em.
Iztok mogoče poskusiš še software picallw V nastavitvah izbereš hardware P16pro, ter v setupu enako kot imaš nastavitve za Oshon PIC Programmer, nastaviš za p16pro. Po moje bo program delal tudi s tvojim hardwerom. Imaš bistveno več picev, možnost shranitve hex. Programiranje pa je bistveno hitrejše.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusil sem z najmanj tremi novimi PICi in tudi z WIN PIC Programmerjem Confused

Rezultat lahko vidiš na sliki. Wink

WIN_PIC_test1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  310.46 KB
 Pogledana:  61 krat

WIN_PIC_test1.JPG

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Software za programiranje sigurno ni kriv.
Ne vem več Confused ... potem ostane še napajanje ... poskusi izključit _BODEN_OFF

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2007 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gledam @Iztok-ovo sliko s prve strani.
Ali ste potem rešili tisti "duty-cycle" do 100%?

Ker jaz bi za vse težave okrivil Fazni Zamik Transformatorja.
Sinusoidi na primarju ni sekundarju nikoli nista povsem sočasni.
Prehod skozi ničlo je treba tipati na primarju, pri induktivnih bremenih bi bilo dobro upoštevati še dodatni fazni zamik med tokom in napetostjo ter tipati "ničlo" od toka.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rok22
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Jul 2010 12:56
Aktiv.: 0.24
Kraj: okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2010 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsi lepo pozdravljeni!

Sam sem tudi prišel do problema detekcije signala skozi 0V, in sicer to bi uporabil, za nadaljne določanje fazne razlike med dvema signaloma (no pa saj vseeno). Skratka kakor sem dojel ste detekcijo prehoda skozi 0V naredili samo z delilnikom napetosti(2 upora) ter tranistorjem?!?
aja pri programiranju pa uporabljam dsPIC30F6014.
Torej teoretično: na željen vhod pic-a vežen samo 2upora + tranzistor in bi moralo delovati?!seveda pred tem je pa vse to priklopljeno na napetost iz transformatorja!?

HVALA vsem za kakršnakoli mnenja
Nazaj na vrh
saso
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16
Aktiv.: 2.15
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 16, 2010 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si bom kar tole temo izposodil, glede na to, da imam skoraj identični HW.

Težava je v tem , da mi tole ne deluje, pa ne vem več kje bi bil vzrok.

Če kdo kje na hitro vidi napako ga prosim za opozorilo.

slika_1.gif
 Opis:
Detekcija faze skozi ničlo
 Velikost datoteke:  5.25 KB
 Pogledana:  4925 krat

slika_1.gif

slika_2.gif
 Opis:
Inpulzi dolžine cca 100us nekje na polovici periode, merjeno na diodi MOC3021
 Velikost datoteke:  5.02 KB
 Pogledana:  4925 krat

slika_2.gif

Shema.jpg
 Opis:
Električna shema
 Velikost datoteke:  73.34 KB
 Pogledana:  63 krat

Shema.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni