www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem pri vklopu računalnika ??

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:02 pm    Naslov sporočila:  Problem pri vklopu računalnika ?? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Pojavil se mi je čuden problem in sicer, da se ne da vklopiti računalnika,če ga nisem uporabljal kak dan in ni bil priklopljen na elektriko.

Ko vklopim start tipko na ohišju se ne zgodi nič! KO dam ven atx konektor (20pinski) in ga dam nazaj na ploščo se mašina zažene.
Ta problem se je pojavil ko sem prejšni teden zamenjal novi ATX napajalnik.
Prej sem imel ATX 300W in sem ga nadomestil z novim 550W.

Nov napajalnik je LC Power - LC6550G - 550W V2.0 12 cm ventilator, kupljen pri JAE-tu.

A je problem v napajalniku???

Ima pa 24pinski konektor moja plošča pa samo 20. Tako sem odstranil 4 pine,ki se enostavno izvlečejo in ostane 20 pin.
Ta 4 pinski konektor nisem potem nikamor vtaknil!

Zraven je bil še en 4 pinski konektor in sem ga dal na ploščo.

Računalnik je P4 3000MHz, plošča Gigabyte.
KO se mašina zalaufa dela brezhibno.
Samo problem jo je zagnati.

Fora je še to, da na začetku ko ga spravim v pogon moram dat F1 ker naipiše CMOS checksum error...
Pol pa tudi uro in datum spremeni.
To je vedno takrat ko se ne prižge na gumb!

Baterijo sem preveril in ima 3V.

Prosim za nasvet in pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2006 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobno težavo opažam sam na treh starejših PC-jih v službi. Zgodi se, da napajalnik "zablokira". To se zgodi običajno pri kratkem izpadu omrežne napetosti. (ko napetost "utripne") Vzrok pa je verjetno osnovna plošča, kajti napajalnik sem zamenjal pa se je zgodilo isto. Rešitev je, da se računalnik za par minut izključi iz omrežne napetosti.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
david_db
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Apr 2006 11:19
Aktiv.: 0.45
Kraj: Vidim morje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 6:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podoben problem sem imel pred kakšnim mesecem na enem novem PCju. Potem pa je crknil napajalnik.... Zdaj dela boljše.

Čeprav so LC napajalniki kar dobri.

lp
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če dam star napajalnik nazaj notri dela ok...če pa ga zamenjam z novim pa se ne prižge, če ne potegnem ven 20pinski priključek in ga dam nazaj notri.

Zgleda bo napajalnik kriv Confused
Nazaj na vrh
david_db
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Apr 2006 11:19
Aktiv.: 0.45
Kraj: Vidim morje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je prav bedasto, ampak poskusi obrnit vtikač 220V od napajalnika.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praviš, da si odstranil 4 odvečne pine konektorja. Si sploh prepričan, da imata standarda za 24 in 20 pinski konektor enak razpored posameznih pinov?
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odstranil si napačne pine. Možno je, da je na motherboardu ob robu konektorja kakšen elektrolitski kondenzator. Ta te prisili, da konektor natakneš narobe. V tem primeru se običajno naredi kratek stik, ki blokira napajalnik. Škode običajno ni.

Poglej shemo konektorja in motherboarda (v navodilih ali na internetu) in uporabi ustrezne žice. 20 in 24 pinski konektor sta kompatibilna, samo natakniti ga je potrebno prav. Komponenta na plošči lahko prepreči pravilen natik.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konektor sem nataknil pavilno.
Na plošči je 20pinski na napajalniku pa je 24pinski, s tem da se da ta 24pinski rastavit.
Rastavijo se zadnji štirje konektorji,tako mi ostane 20pinski in 4pinski konektor iz tega 24pinskega.

Konektor (20pin) lepo sede na ploščo.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale cmos checksum error je sumljiv. Preveri in po potrebi zamenjaj baterijo, ki napaja cmos. Prazna baterija lahko dela težave.

Jur
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baterija je dobra! Sem jo ven dal in zmeril. Da ven 3,05V +/-
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, na napajalniku je power on žica običajno siva (ali zelena), ali pa piše na nalepki na napajalniku. Naredi kontakt med zeleno in črno žico z koščkom žice ali pisarniško sponko. Za začetek na napajalnik naj ne bo priključen na motherboard. Priključena naj bo le periferija (disk, cd, floppy). Ob stiku mora napajalnik dati napetost in zavrteti disk.

Jur
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To naredi normalno, če sklenem direkt.
A je lahko kriva baterija kjub temu da kaže 3V?
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče. Mogoče se napetost na njej sesede, ko jo daš na matično. Vendar je sumljivo da se ti z drugim napajalnikom prižge normalno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
[g0ran24]
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27
Aktiv.: 2.12
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2006 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi pregledal še elektrolite na matični plošči če so napihnjeni za vsak slučaj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2006 8:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima baterija 3 volte je v redu. Sumljivo pa je, ker dobiš cmos failure. Če se napajalnik vžge z kosom žičke, pomeni to da je v redu. Poizkusi konektor napajalnika priključiti na motherboard in potem z svojo žičko naredi kontakt. Če se motherboard prižge, ni kriv napajalnik. Poizkusi zamenjati on/off tipko od računalnika. Če ima oksidiran kontakt, je lahko to krivo. Nekateri napajalniki za vklop potrebujejo nekaj več toka za vklop. V vsakem primeru pa je ta tok dovolj majhen, da je dobra vsaka tipka.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni