www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

elektropoliranje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 11, 2012 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poanta elektropoliranja je , kot mislim da sem v tej temi že napisal, poliranje mikrostrukture materjala. Torej kar se mehansko spolira ima še vedno neke mikroskopske "raze, pore", te pa se potem z elektropoliranjem zaoblijo in stvar dobi še večji lesk. Elektropoliranje pride tudi v poštev pri predmetih čudnih oblik (zvari, utori in podobno) kje se z mehanskim ne da priti zraven, pa tudi v medicini je zelo prisotno ker z navadnim poliranjem pritiskamo ostanek poliranja v pore, z elektropoliranjem pa gre ta ostanek v elektrolit.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 11, 2012 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Precej možno je da s takim poliranjem samo poslabšaš trenje v 'motorju'

Ker se olje nima kam prijeti namreč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 11, 2012 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne samo možno, kar gotovo s tem motorju bolj škodiš kot koristiš.
Če že kaj polirati, potem se poilra čelo bata, ev. še notranjost glave cilindra.
Cilindre se samo hona.
Nazaj na vrh
SamoR
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58
Aktiv.: 2.10
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 1:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri tomosovih dvotaktaših se je poliralo pretočne kanale, da so bila manjša vrtinčenja izpušnih in sesalnih plinov, samega cilindra nismo nikoli polirali, smo pa brusili spodnje dele batov, da so prej odpirali kanale. Tudi kape smo nižali in polirali do skrajnosti. Samega cilindra se pa nismo dotikali, do zamenjave srajčk.

Boljše je sovražnik dobrega!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Aktiv.: 1.08
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede poliranja cilindrov bo verjetno res držalo, kar je bilo napisano, da se ne smejo polirati do zrcala in se samo honajo, kaj več bo pa moral povedati kak strojnik, ki se ukvarja s tem. Jaz poznam elektropoliranje samo z vidika uporabe v vakuumistiki, kjer se uporablja za zmanjšanje površine sten komor.
Prilagam članek iz Vakuumista.

Poliranje.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  434.91 KB
 Pogledana:  52 krat

Poliranje.jpg

Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne pa so kaj napetosti pri elektropoliranju?
cero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Važen je tok, napetosti so pa nizke par voltov.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 16, 2012 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, to mi je jasno, vendar me je zanimalo v kakšnem rangu so napetosti, da ugotovim, če imam kak primeren napajalnik. No, sedaj vem - par voltov Wink
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 17, 2012 2:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

5V bo dosti ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 17, 2012 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravnokar sem preizkusil recept št. 1 in rezultati so odlični. 6V, 4A, 25cm^2 cevi Aisi 304, 47°C. Površina je gladka, vendar se poznajo večje nepravilnosti od tovarniške obdelave cevi. Če se zadeve najprej lotim na stružnici do šmirgla gradacije 2000 je po dveh, treh minutah površina kot ogledalo Very Happy
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 17, 2012 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, še ena slika. Na se da opaziti več pasov. Do leve proti desni si sledijo: neobdelana površina, samo elektropolirano, brušeno z gradacijo 2000, brušeno z gradacijo 2000 in elektropolirano. Površina je že malo popackana od prstov, na začetku je bilo še lepše Wink

IMG_1423s.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.55 MB
 Pogledana:  57 krat

IMG_1423s.jpg

cero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 23, 2012 1:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem se danes igral in po receptu 1 mi je lepo uspevalo. Opazil sem da je treba elektrolit hladiti, za lepši učinek se je treba igrati s postavitvijo elektrod (na robovih lepši učinek), za najboljše rezultate pa je potrebno obdelovanec že prej mehansko spolirati in očistiti kot je bilo napisano. Nasplošno zadovoljen s testom. Na koncu sem elektrolit zredčil in odplaknil. A to se lahko spravi za večkratno uporabo, in če se kolikokrat se pa to lahko uporabi?

IMG_8377.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  822.86 KB
 Pogledana:  14 krat

IMG_8377.jpg

IMG_8387.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  588.89 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_8387.jpg

IMG_8394.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  436.34 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_8394.jpg

IMG_8401.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  322.57 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_8401.jpg

Nazaj na vrh
SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Aktiv.: 1.08
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo dobro. Me veseli, da je uspelo. Smile
Elektrolit lahko uporabiš večkrat, takole na palec bi rekel, da bi s 100 ml lahko spoliral vasj 5 krat toliko, kot na slikah. Kdaj "preneha" delovati pač vidiš po efektu, nabere se tudi konkretna količina črne usedline.
Izrabljen elektrolit jaz nevtraliziram z bazo in pustim odhlapeti vodo, preostalo zbiram v posodi, ki jo oddam na komunalo med škodlijve odpadke, kar to vsekakor je, glede na vsebnost okolju škodljivih kromovih in nikljevih soli.
Nazaj na vrh
Tonny
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57
Aktiv.: 1.53
Kraj: Vrhnika - MS

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2012 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
ker smo ravno na elektro forumu bi bilo dobro omeniti tudi elektropoliranje bakra za pripravo ploščice pred nanosom tonerja oziroma katerokoli metodo že uporabljate pri izdelavi tiskanine.

Za test sem uporabil cca 10 let staro pertinaks ploščo z močno oksidirano bakreno površino, ki je poleg tega očitno nekoč bila še drgnjena z grobim brusnim papirjem. Skratka, v prototipne namene skoraj že neuporabna, če ne želimo drgniti do onemoglosti. Smile

Baker je predstavljal anodo, za katodo pa sem vzel kar navadno železo (kar ni najboljše - baje se v ta namen najbolj uporabljajo svinec, medenina ali nikelj). Med katodo in anodo se da nek gost filc (moj je bil namenski za elektropoliranje nerjavečega jekla), prepojen s fosforno kislino. Uporabil sem tok nekje 0,3A (zasledil sem, da se v industriji uporablja bistveno manjši tok - 20mA/cm^2, ampak pri tem toku pri meni zadeva ni dajala nobenih znakov življenja).

Spodaj (prva slika) je končni izdelek. Povsem levo je neobdelana površina (na robovih že skoraj povsem črna, kar je zadnji stadij pred zeleno Smile ), na sredini je zelo na hitro potegnjeno (zelo dobro in hitro pobira oksid), desno spodaj pa je že malo boljše obdelana površina, ki je že povsem uporabna za nanos tonerja (druga slika - tiskanina že plava v modrem jakuziju - linije so zelo izrazite. Uporabljen je bil povsem navaden bel pisarniški papir in nepredelana breskvica - laminator).

Slike niso ne vem kaj kvalitetne, vidi pa se bistvo Smile

Opozorila za tiste, ki se boste tega lotili? Nič posebnega. Smile Mogoče velja (poleg uporabe rokavic in ostalih zaščitnih sredstev) omeniti močno gretje železne katode, s katero se lahko fajn popečete.

Lp, Toni

DSC00695[1].JPG
 Opis:
Elektropoliranje bakra 1
 Velikost datoteke:  662.75 KB
 Pogledana:  10 krat

DSC00695[1].JPG

DSC00697[1].JPG
 Opis:
Elektropoliranje bakra 2
 Velikost datoteke:  1.43 MB
 Pogledana:  6 krat

DSC00697[1].JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2012 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej uporabljati ognevarno posodo ali kako?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni