|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Simon83 Član

Pridružen-a: Pet 31 Avg 2012 14:08 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.24 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 10:46 am Naslov sporočila: kje kupiti kabel? |
|
|
Pozdravljeni! Imam vprašanje glede kablov za avtoelektriko. Zanima me, kje kupujete kable za avtoelektriko oz. za luči na prikolicah, da imajo vodniki barvo kot jo predvideva ISO 1724? Namreč v klasičnih elektrotrgovinah dobiš kabel katerega vodniki imajo izolacijo črne barve.
LP, Simon
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kosmaj Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32 Prispevkov: 140 Aktiv.: 0.71 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi z kablom kateri ima vse žice črne barve ni problem priklopiti, saj je vsaka žica označena z svojo številko. Tako poiščeš isto cifro še na drugi strani .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ni strogo zahtevano, da je kabel po standardu s standardnimi barvami žil, potem je najhitreje in najceneje nakup YSLY-JZ 7x0,75mm2 ali debelejši (siv kabel s črnimi oštevilenimi žilami + ru-ze), predlagam trgovino Elektronabava, nikjer drugje meni znano, ni take izbire in nizkih cen.
Mimogrede, pri tem standardu mi je čudno to, da rjava ni masa (šasija) ampak bela. Običajno je pri avtoelektriki rjava masa vsaj pri VAG, za vzhodnjake pa nisem siguren razen če so kaj spremenili ali pa ni nekega pravila.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon83 Član

|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Nekajkrat sem že uporabil tak kabel, vendar sem vseeno vprašal, ker lažje bi bilo imeti vsako žilo svoje barve in delati. Iskanje teh cifer se mi ne dopade preveč. A očitno se tak kabel ne dobi enostavno.
LP
Nazadnje urejal/a Simon83 Sre Nov 13, 2013 8:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2012 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno se mi ne zdi, da bi bile številčne oznake na žicah tako zelo slabo vidne. Res so včasih najde kakšen kabel, pri katerem je kontrast slabši in se je treba potrudit, ampak ni tako strašno, razen če je slaba svetloba in težave z vidom.
Različne barve so navadnim uporabnikom tudi bolj domače, saj se marsikomu ne da dopovedati, da so te črne žice oštevilčene, mnogi tega sploh ne opazijo. Ja, včasih kdo izpuljen vtikač poskuša sam popravit, potem so pa vse žice na videz enake, vsaj za laika na tem področju.
Tudi sam dobim v popravilo kar nekaj priklopnikov in vedno uporabim te industrijske kable, pa je najceneje in najbolj enostavno, uporabnikom pa zraven dam list, nakaterem je razpored in oštevilčenje in navodila, kako si sledijo žice in kako je treba poiskati oznake, pa imam potem mir. Stare inštalacije nerad popravljam tako da bi kar nekaj "štukal", ampak raje kable kar zamenjam, če je inštalacija zdelana toliko, da je to smiselno.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon83 Član

|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Moram napisat da po poklicu nisem "štromar", in da sem sam bolj začetnik na tem področju. Zato sem se pa lotil najprej le obnove luči in takih stvari, ki niso zapletene. Če bom kdaj kaj več pa odvisno kako bo življenje peljalo... Sem vam pa izkušenejšim na tem področju hvaležen za pomoč. In vse pohvale za forum!
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko se ravno o kablih za priklopnike pogovarjate, me zanima, če se da dobiti takšen kabel, ki je navit v spiralo, npr. kot cev za kompresor, da jo lahko raztegneš.
Nekaj tako robustnega bi potreboval za luči, ki so montirane na vratih samonakladalke. Navadni kabel se hitro uniči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon83 Član

|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Ko se ravno o kablih za priklopnike pogovarjate, me zanima, če se da dobiti takšen kabel, ki je navit v spiralo, npr. kot cev za kompresor, da jo lahko raztegneš.
Nekaj tako robustnega bi potreboval za luči, ki so montirane na vratih samonakladalke. Navadni kabel se hitro uniči. |
Si mislil kaj takega?
http://www.ebay.at/itm/Spiralkabel-AHK-7-polig-Anhaenger-Spiral-Kabel-Metallstecker-7-pol-Verlaengerung-/160682734199
Sicer si ne predstavljam zakaj bi takega potreboval. Sam bi pripeljal kabel po ogrodju nakladalke - košari, nato po vratih mimo tečajev, dal bi ga pa v pregibno zaščitno cevko.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
To isto imaš tudi pri nas v Hočah, odkod vem, pa ne povem!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Brane, grem iskat tja primerno robusten kabel. Nisem poznal te trgovine, Hoče se prehitro razvijajo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
To ni trgovina, je proizvodni obrat. Obstaja pa še iz časov juge.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon83 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako se imenuje taključek na žici?
LP, Simon
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
378.23 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
Nazadnje urejal/a Simon83 Sre Nov 13, 2013 8:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Votlica
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Votlice imajo v Elektronabavi Črnuče-Ljubljana in verjetno še Elektrovod Šiška -Ljubljana.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni