|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Virtus Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Sep 2012 19:22 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2012 7:32 pm Naslov sporočila: Brneč elektromotor v konvektorju |
|
|
Pozdravljeni,
v hiši imamo talne konvektorje v katerem je ventilator. Ta ventilator pa ima dve izraziti šibki točki in sicer:
Po mojem mnenju ima (tudi ko je na najvišji hitrosti) premalo vrtljajev in pihanja skoaj ni zaznati
Ko je vklopljen brni. Torej ko izklopim zadevo in se ventilator še vedno vrti je zadeva popolnoma neslišna, prej pa izradno nadležno brni in sem primoran ponoči izklapljati zadevo.
Zanima me ali kdo zna razbrati iz spodnjih slik za kakšen elektromotorčeg gre, ter ali obstaja način da se brnenje odpravi. Ali je iz slik mogoče razbrati če gre za kakšen standarden elektromotor in ga je mogoče zamenjati za kvalitetnejšega?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
LP Tine
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
752.99 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
545.61 KB |
5 krat |

|
|
449.62 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2012 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je asinhronski motor z zasenčenimi poli. Brenči pa verjetno lamelni del motorja. Mogoče so popustile kovice, ki držijo paket skupaj. Nov motor boš težko dobil (vsaj v kakšni trgovini). Kako pa preprečiti brenčanje???
Načeloma se da z malo vaje elise skupaj z ohišji sneti z motorja, potem pa lahko poizkusiš lamelni del motorja stisniti. Mogoče brenči tudi kratkostična žica če je mehko vpeta. To bi tudi lahko malo stisnil, če se seveda med prsti premika.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2012 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem to vlasih kar prebarval z črnim nitro lakom in je nehalo brenčat.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Virtus Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Sep 2012 19:22 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2012 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre za cca 1 leto star HIDRIA konvektor in tako brni že od začetka, tako da dvomim da se je kaj razrahljajo, me pa zelo preseneča, da praktično na prvi strani kataloga omenjajo kako je testirano glede hrupa.
Ali je morda mogoče da se kaj narobe zvezano in zato brenči?
|
 Download |
Ime datoteke: |
talni-konvektorji_slo.pdf |
7.97 MB |
Downloadano: |
10 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2012 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam nekaj izkušenj z meritvami in testiranji podobnih ventilatorjev, le znamka je druga.
Če brenči so težave verjetno z samim motorjem oziroma paketom, ampak vseeno poizkusi...
Najprej odmontiraj cel ventilator ga primi v roke in vzemi manjše plastično kladivo, ter z njim parkrat udari po paketu po delu kjer je rotor. Potem poskusi, če še brenči.
Če ne bo ok razstavi ventilator. To narediš tako, da na tam kjer prideta skupaj jarem in ohišje elise odviješ zaščitni perešček in zavrtiš ohišje elise glede na jarem. Ko dobiš narazen to nastopi težji del. Na motor je nabit zobnik le ta pa je vtaknjen v gumico na elisi. Torej motor primeš z eno roko z drugo roko pa ventilator in vlečeš narazen. Iz lastnih izkušenj ti povem, da je uporaba rokavic, če nočeš biti ves prerezan obvezna. Ko to dobiš narazen Poskusi motor tako zavrteti in poslušaj, če je ok. Če ni poglej, če so pod jarmi na osi rotorja slučajno mazalne filc podloške in jih po potrebi naolji. V kolikor vseeno brenči obstaja še možnost raznetanega paketa, česar jaz nisem nikoli zasledil.
Če boš meril obrate imajo pa ponavadi po spominu od nekje 600 do 1500 obratov/min. Pa merjenja z laserskim senzorjem direktno na lopaticah ti ne svetujem, ker rezultati zaradi nepopolnega odboja velikokrat odstopajo.
Pa ne pričakuj ne vem kakšnega občutka pihanja od teh aksialnih ventilatorjev.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni