www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kompresor smer vrtenja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mseme
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Jan 2011 23:26
Aktiv.: 0.15
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 17, 2012 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiger.

Kar nekaj motorjev sem že videl v svojem kratkem življenju...in ne boš vrjel....95% jih je imelo puščico za smer vrtenja...in ja bili so trofazni. In ne boš vrjel...elektro motor ki se je vrtel v kontra smer se je bistveno bolj grel. Res pa je da je kar nekaj motorjev delovalo nekaj let in še vedno delujejo kljub temu da se kontra vrtijo. Kar nekaj jih pa je odpovedalo zaradi tega.....
Vzroka za to...nisem iskal Smile

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kdrago
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2010 1:43
Aktiv.: 0.48
Kraj: Rudnik

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 1:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mseme je napisal/a:
Kar nekaj motorjev sem že videl v svojem kratkem življenju...in ne boš vrjel....95% jih je imelo puščico za smer vrtenja...in ja bili so trofazni.
Imam ze pol zivljenja za sabo. Videl sem na stotine 3ph motorjev in NOBEN ni imel oznake za smer vrtenje. Imeli so oznako le stroji gnani s temi motorji. Bi bilo zanimivo da jih par poslikas. Tablico in oznako.
Batni kompresor lahko zariba zarad napacne smeri vrtenja. Vecina jih ima na protiutezi gredi zajem olja iz karterja samo na eni strani.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.29
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Bo potrebno narediti skupinski nakup ali izdelavo vezij za smerne releje Smile

Lp.

Darko

Phase-Sequence Relay DRR10.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Phase-Sequence Relay DRR10.pdf
 Velikost datoteke:  92.96 KB
 Downloadano:  29 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
medeni
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Dec 2012 22:01
Aktiv.: 0.29
Kraj: Moščanci

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede nato, da sem nov na tem forumu rabim mal pomoči. Gre se namreč za kompresor in glede tega je vse jasno ne sme se vrtet narobe kr se mojega tiče, ker vetrnice motorja pihajo zrak čez cilindre. Težava je nastala, ker sem pač imel 220V motor in sem pozabo vklopljenega pri niskih tem. in tlaku pa to ne zažene. Motor smo pač sedaj dali previtlat na 380V in težava je, ker jaz to vlačim okol bajte pa na različne kable pa jasno ni povsot usklajeno glede smeri vrtenja. Obstaja kakšna zaščita, da se namontira, da ob napačnem zaporedju faz pač prepreči zagon motorja?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
IXA
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 22:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja,
vtipkaj v google podatke, ki jih je podal Profesor Einstein ( Phase-Sequence Relay DRR10).

LP,
Igor
Nazaj na vrh
medeni
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je to to? http://www.conrad.si/Smerni-rele-DRR10.htm?websale7=conrad-slowenien&pi=198920
oziroma krkoli v tem stilu, hvala za pomoč imaš kilo meda v dobrem, če te pot zanese na naše konce....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule mi pa marsikaj ni jasno. Izpraven kompresor lahko pustiš vklopljen eno leto pa se ne sme z njim zgoditi prav nič. Če kje kaj pušča se bo ob določenem pritisku vključil in potem tudi izključil.

Kompresor, ki ga vlačiš okoli hiše verjetno ni večji od 25l. In če ga original motor ni mogel zagnati je nekaj narobe.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Tule mi pa marsikaj ni jasno. Izpraven kompresor lahko pustiš vklopljen eno leto pa se ne sme z njim zgoditi prav nič. Če kje kaj pušča se bo ob določenem pritisku vključil in potem tudi izključil.

Kompresor, ki ga vlačiš okoli hiše verjetno ni večji od 25l. In če ga original motor ni mogel zagnati je nekaj narobe.

Spet pametuješ!

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje mnenje...
Ja seveda, ko neko mehansko zadevo poganja elektromotor in vrtenje osi naenkrat postane težko. Zamenjaš motor z močnejšim namesto, da bi odpravil napako na recimo za primer na prenosih, ležajih...

Se umikam iz teme.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
medeni
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enofazni motor pri zelo niskih temperaturah ne zažene. Posoda je 50l in tudi 25l mali ko imaš zunaj -10 enofazni motor tega ne zažene, ker pač ti motorji so bolj rešitev v sili kot uporabni. Kompresor je praktično nov star komaj 1 leto in na njem ni nobene napake. napaka je bila moja, ker sem ga pač pusto vklopljenega pri takih temperaturah.
Upoštevat moraš, da imaš 8 barov ko on fklopi pa -10 stopinj kr je jasno, da ne zažene, če je na toplem to ni problem.
Nisem tak laik, da nebi znal ugotovit mehanskih napak določenih zadev glede nato, da večino stvari delam sam. Kr se elektronike tiče jo raje prepustim komu keri se spozna. Če sem sestavil cel stroj za polnjenje medu (razen elektronike) se kaj malega že spoznam na mehaniko. Mr. Green

Nazadnje urejal/a medeni Sob Dec 22, 2012 11:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@medeni: poglej tudi kaj takšnega.

edit: imaš slučajno Herkules 450/10/50?
Nazaj na vrh
medeni
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 12:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja isti tip kompresorja samo jaz nisem imel težav z njim deloval povsem brezihbno cel čas pa je kr fuuul laufal. Jaz polnim cisterno za krmljenje čebel (1000l), da jo dam na 2,5 bara in tlačne posode kere pelam zraven (2x 80l) napolnjene na 10 barov. Tud za vijačenje pa krkoli, z zračnimi blazinami dvigujem ga rabim zato ga pač tud mal okol bajte vlačim. Za pneumaske spenjalnike ga rabim skratka kr dost je laufal. Vse je bilo priloženo nič manjkalo in res vse delovalo. Vem pa še od enega malega 25l, da ta reč se ne zažene pod tlakom pozimi. Sem pa delal remont na viličarju in to ne moreš drgač dvignit (po domače amatersko), ker je samo kake 8 cm od podna in sem rabil zračne blazine. Pozabil pa sem pač kompresor izklopit tako je pač motor dušo spusto. Res pa je, da daljši ko je kabel priklopni pa faza obremenjena na kero je priklopljen slabše je za zagon.
Ker je pač stator zgorel sem jaz to sedaj dal previtlat na 380V je [slovenščina je zame švedska vas] vseeno iz tega vidika iščem zaščito za napačno smer vrtenja.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najboljše je vzeti en mali 3f motorček in z njim preveriti smeri vrtenja v vseh vtičnicah.
Nato se po eni vtičnici preveri še smer vrtenja vseh 3f naprav.

Iz dobljenih podatkov se na podlagi kriterijev poišče najenostavnejšo rešitev, katere cilj je vrtenje vseh naprav na vseh vtičnicah objekta v pravo smer. V osnovi se to počne ob priklopu novogradnje ali posodobitvi instalacije, a nikoli ni prepozno.
Kriteriji pa so:
- dostopnost, debelina in dolžina vodnikov v spojnih mestih (vtikač, vtičnica, glavno stikalo, sponke na dovodni letvi,...), da ni potrebna menjava ravno pri najbolj "zagamanem" stroju
- število mest, kjer je treba zamenjati vodnika, naj bo čim manjše
...

Prvič je nekaj več dela, a se hitro izplača.
Nato se samo pri nakupu/izgradnji nove naprave preveri smer vrtenja, se jo po potrebi zamenja in v nadaljevanju pozabi na njo.
Naprave, pri katerih je že sam poskus zagona (takorekoč sekunda) lahko kritičen in povzroči škodo, imajo že vgrajene blokirne releje in v tovarni preverjene vezave.
Tiste, ki dopuščajo poskus zagona (dovolj je, da vetrnica "trzne") ali kar cel zagon in ustavitev (lahko traja dlje), pa običajno nimajo blokade, saj v navodilih jasno piše, da jih mora priključiti pooblaščena in strokovno usposobljena oseba.

K napravam, ki se jih lahko tudi komu posodi ali se jih uporablja na več lokacijah izven matičnega objekta, se na dovodni kabel priveže še kratek (lahko manj kot pol metra) podaljšek za menjavo faz ... ki ga mora dolžnik seveda vrniti. Podaljšek je načeloma varnejši od 1-0-2 stikala.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 1:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za naprave, ki se jih posoja ali priklaplja vseposod, se uporabi fazna simetrija. Dva kontaktorja in rele, kateri prepozna simetrijo.
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.86
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kompresov -smer vrtenja
torej pri kompresorju je na isti osi tudi vetrnica z rebri pod določenim kotom, da izdatneje hladi kompresor, in mora biti smer vetrnice, da piha zrak v ohišje kompresorja, in s tem je znana tudi smer vrtenja.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 55 minut