|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 2:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ergomez:
Elektronska dušilka je v bistvu napajalnik. S tem, da ima izkoristek ponavadi čez 90%, imajo vgrajen PFC, fuorescentna cev se vžge takoj, lahko reguliraš svetlobo ....
Razlika med neonko in fuorescentno žarnico pa je če se ne motim, da neonka vsebuje mešanico plinov, ki določajo barvo s katero sveti, nima žarnilne nitke, delavna napetost pa je okoli 3KV. Uporabno za reklamne napise - saj poznaš Las-Vegas. Praktično ima neomejeno življensko dobo.
Fuorescentna ima žarilni nitki na obeh koncih, notranjost je oblečena z furescentno snovjo, ki UV svetlobo, ki jo seva žarnica pretvori v vidno svetlobo. Bo še kdo dopisal kar sem pozabil ...
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
V vsak starter, ki je narejen po predpisih je vgrajen kondenzator. Ta (delno) preprečuje motnje ob iskrenju ob vklopu starterja. Ne preprečuje pa motenj od dušilke in žarnice. Na priloženih slikah luči pa ni videti dodatnega blok kondenzatorja med fazo in ničlo na vhodu v luč. Če pogledaš vezalno shemo na dušilki, vidiš narisan en kondenzator. Ta odstranjuje motnje in povečuje izkoristek luči. V luči je dušilka, ki zamika tok in napetost. Kondenzator ta zamik kompenzira.
Razlike v principu delovanja med neonko in fluorescentno lučjo pravzaprav ni. Vse delujejo na popolnoma istem principu. Ionizirani atomi plina/materiala oddajajo svetlobo. Razni plini/materiali oddajajo različne barve svetlobe. Bele barve ne oddaja noben plin. Zaradi tega so naredili mešanico materialov, ki so nanešeni na steno žarnice in ki skupaj oddajajo razne barve, ki v končni fazi seštete zgledajo bele.
V prvih tovrstnih žarnicah so uporabili kot plin neon. Takrat drugega primernega plina ni bilo. Po tem so žarnice dobile svoje ime. Ker je za normalno delo neonke potrebna visoka napetost so tovrstne žarnice za uporabo v prostorih nevarne in zato neprimerne. Zadevo so rešili tako, da se ionizacija začne tako, da se žarnica z žarilno nitko segreje na obeh koncih, impulz visoke napetosti pa se dobi z starterjem in dušilko. Premaz v žarnici je edina rešitev, ki proizvaja belo svetlobo. Zaradi premaza je bela žarnica precej dražja. Premaz je težko spraviti v zavite cevi, zaradi tega je večina "neonske" razsvetljave barvne (ne bele).
Na priloženi sliki je označen kondenzator. Slika je odsek fotografirane luči od Egomeza. Slika je bolj črna, ker je original tak.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.99 KB |
Pogledana: |
16566 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, na vsako žarnico svoj kondenzator. Tako so narejene tovarniško narejene luči, ki imajo po dve žarnici v enem ohišju. Dva kondenzatorja sta zato, ker se lahko žarnice vežejo vsaka na svojo fazo, da je utripanje 100 Hz manj opazno. Če imaš dve žarnici na eni fazi, lahko daš en večji kondenzator.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem bil prej v Merkurju, pa so imeli samo take dušilke, kot jih imam jaz. Elektronskih so rekli da nimajo. Kondenzatorja za to dušilko pa tudi ne. Da bi imeli kakšen rc filter, kot ga omenja silvo, pa tudi ni bilo videti.
Sem mislil, da če prodajajo fluo sijalke, da imajo potem tudi vse kar paše zraven, pa očitno ne.
Ustreznega kondenzatorja nimam pri roki, da bi poskusil.
Kolikor pa sem gledal na osciloskopu, dobim ob vklopu in izklopu ponavadi eno pozitivno ali negativno špico amplitude okrog 600-700V. Na dušilki pa je priporočen kondenzator za 450V. Kaj bi vzdržal take špice ob vklopu in izklopu?
Sicer pa bi najraje kupil elektronske dušilke, če res vklopijo žarnico takoj brez utripanja. Kaj kdo ve, kje v Lj jih prodajajo, da ne letam brezveze naokoli ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Štarterji so narejeni za določeno moč žarnice. Notri je en bimetal, ki ga greje grelec. Kakšna moč gre čez ta grelec je odvisno od moči žarnice. Se pravi večja moč žarnice, večji tok bo tekel hitreje se bo segrel in prekopil. Če imaš močnejšega, kot je žarnica, se zna žarnica kasneje vklopiti. Kaj vem mogoče zaradi tega žarnica prej crkne?
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Mislim, da vsi govorimo o fluorescenčnih zarnicah (dušilka, starter, lampa). Neonka ima VN trafo. Kjub temu pa veliko ljudi fluorescenčne zarnice (predvsem tiste dolge bele cevaste) imenuje neonke.
Jur |
Govorimo o fluorescentnih žarnicah, pišejo pa o neonkah.
Najprej je treba razčistiti kaj je kaj. Ni važno če vemo da gre za jabolka, pišemo pa o hruškah.
Elektronske dušilke nimajo samo 90% izkoristek, ampak ga imajo 120%. Tak izkoristek je v primerjavi z navadnimi dušilkami z železnim jedrom, ki ima cos fi in lastne izgube. Pri elektronski dušilki, oziroma elektronskem napajalniku za fluo žarnice gre pa za napajanje z visoko frekvenco, kar povzroči, da žarnica sveti bolje. Za enako svetilnost je pri elektronski dušilki poraba manjša. Dokaz je že razlika v pregrevanju, saj se navadna dušilka kar precej greje, elektronska se manj. Prednosti je ogromno, le cena je precej višja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Govorimo o fluorescentnih žarnicah, pišejo pa o neonkah. |
Se oproščam, ker sem napačno napeljal debato. Sem sedaj popravil naslov
reber je napisal/a: |
Elektronske dušilke nimajo samo 90% izkoristek, ampak ga imajo 120%. |
Hm, 120%? V kakšnem smislu?
Sicer pa bom šel jutri kupiti dve taki elektronski dušilki, če jih bom kje našel. Če kdo ve za sigurno, kje jih dobiti, mi lahko tudi na pm napiše, da ne bom zapravljal časa z iskanjem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2006 6:35 am Naslov sporočila: |
|
|
egomez je napisal/a: |
Hm, 120%? V kakšnem smislu? |
Natančno preberi moje prejšnje sporočilo, kjer sem to tudi napisal, da ne bi bilo takih vprašanj ali pa še huje, da ne bi slučajno začel kdo filozofirati tako kot ...
v tej temi glede izkoristka.
V primerjavi navadne dušilke in elektronske dušilke bi lahko govorili tudi o prihranku energije, ki bi bilo verjetno bolj smiselno in jasno, kot pa o izkoristku, ki presega 100%. Podatek pa sem zasledil v enem pdf-ju od elektronskih dušilk Philips.
Seveda pa so elektronske dušilke nastavljene tako, da svetijo približno enako kot če bi bile uporabljene navadne dušilke. S tem je ustvarjen prihranek energije pri enaki svetilnosti, tako da lahko pri uporabi elektronskih dušilk govorimo o varčnih žarnicah, oziroma svetilih.
Varčna žarnica ni nič drugega kot fluorescentna žarnica z vgrajeno elektronsko dušilko ... je to kdo kdaj pomislil
Pa še nekaj je, večina elektronskih dušilk in varčnih žarnic deluje tudi na enosmerno napetost nekje do 350V in to v precej širokem obsegu, prav tako tudi na izmenično v precej širokem obsegu, svetilnost pa se ne spreminja. Regulacija svetilnosti z navadnim dimmerjem ni mogoča.
Da pa se vrnemo k navadnemu štarterju ... začne se tako, da štarter posveti tako kot tlivka, skozenj teče zelo majhen tok, bimetal v notranjosti pa se ogreje zaradi žarjenja plina neona (če se ne motim), bimetal sklene kontakt in ... štarter zaradi tega neha svetiti, skozi kontakte pa steče tok ... seveda skozi grelne nitke v žarnici, ker plin v žarnici še ni prebil ... grelne nitke ogrevajo plin v žarnici ... štarter se je med tem že ohladil in odprl kontakte, v tem trenutku pa se v dušilki inducira velika napetostna konica, katera povzroči vžig plina v fluo žarnici. Ker pa plin še ni bil dovolj ogret, se to nekajkrat ponovi, zato tudi utripanje žarnice preden zasveti za stalno. Ko žarnica neha utripat za stalno, teče ves tok skozi žarnico, skozi štarter pa skoraj nič, ker je vezan paralelno z žarnico. Sicer pa največ pove vezalna shema.
Jasno je, da preklapljanje kontakta štarterja povzroča prasketanje in motnje, ampak ne toliko njegovi kontakti, kot pa napetostne konice ki sekajo iz navitja dušilke. Seveda motnje ustvarjajo kombinacija več dejavnikov, manjkajoč filter proti motnjam ... tako da če te motnje precej motijo ali pa je že nasploh nadležno, potem je bolje uporabiti elektronske dušilke.
Mimogrede naj omenim, da imam v delavnici fluo razsvetljavo, ki pa ima žal še navadne dušilke, ker so bile elektronske dušilke pregrešno drage, in ne zaznavam nobenih motenj. No, mogoče, če je prižgan radio, ki je nastavljen na postajo z bolj šibkim signalom, takrat se sliši malce prasketanja, drugače pa ne. Napajanje je seveda ločeno, na svojih varovalkah, inštalacija je narejena tako kot je treba.
Elektronske dušilke bom zamenjal ob priliki, bo pa verjetno lasna izdelava, rabim namreč 18 dušilk, ker imam 6 luči po 3 žarnice 36W. Luči pa imam od Elektrokovine s paraboličnimi odsevniki, vsaka žarnica na svojo fazo, imam namreč 3F dovod v luči, lastna predelava.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2006 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobra trgovina z žarnicami, dušilkami in svetlobno opremo in z prodajalci, ki stvar obvladajo je ES, ob Zeleni jami v Ljubljani (blizu Kolinske). http://www.es-svetila.com/ (Osram)
Na www.osram.com imajo pa lepo razloženo, kako razne vrste luči delujejo. Se splača prebrati.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana - Šiška
|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2006 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem zadnjič naletel na zelo zanimiv primer pri fluo. razsvetljavi. Moram priznati, da mi je pojedel kar nekaj živčkov in časa tudi . Kolega mi je dostavil Philipsov TV, ki ga je preletela strela. Zamenjam mostiček, varovalko, BU... Tv prižgem in vse deluje o.k. Stestiram še kanalnik, tuner... skratka vse o.k. V tistem trenutku ugasnem Tv na daljinca in glej ga zlomka. Ko napajalnik preide v pulzno delovanje (Stand by) se mi je v transformatorčku pojavil VF pisk, ki nikakor ni bil prijeten. Ob vklopu Tv-ja pisk izgine. In tu se je začelo menjava, kondenzatorjev, transformatorja..., kar koli sem zamenjal v st. by-u cvili. Po dveh dneh muke, ravno prileti drugi prijatelj z drugim problemom in v tistem trenutku premaknem Tv za pol metra po pultu v desno. In glej ga hudiča, pisk izgine. Seveda se takoj posvetim nazaj Tv-ju in kmalu odkrijem krivca. Obešene fluo cevi nad delovnim pultom so očitno motile st. by frekvenco napajalnika.
Za znoreti
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2006 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudna zadeva. Fluorescenčna cev lahko moti delovanje (infrardečih) daljincev. Moti lahko tudi brezžične računalniške povezave (irda). Da bi motila transformator je čudno.
A je bila to luč z elektronsko dušilko? Te uporabljajo višje frekvence in bi lahko prišlo do interference. Ampak luč bi morala biti čisto blizu transformatorja. Ali pa ima zelo močno stresano polje. V tem primeru sodi na forumu pod škodljiva elektromagnetna sevanja. Ali je že kdo kaj napisal o tem?
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2006 1:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem bil danes v ES svetila,pa na žalost niso imeli na zalogi ustreznih elektronskih dušilk. Bo pač treba počakat, da pride z naslednjo pošiljko. Je pa cena res skoraj 10x dražja od navadne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana - Šiška
|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2006 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur, ni motila transformatorja, ampak mi je v oscilator priletela ena čudna motnja, ki se je na transformatorčku odražala kot pisk. Sam sem mislil, da je za ta pojav kriv kak kondi ali kaj podobnega, vendar je bila kriva čisto navadna dušilka. Luč imam spuščeno cca 1m nad mizo, kar je verjetno res preblizu za kake naprave. Glede na to, da imam tro fazni dovod in je za razsvetljavo izkoriščena druga faza kot za pult, mislim, da je motnja lahko prišla samo po zraku in ne po napeljavi.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2006 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa tvoja luč ni dobro ozemljena. Sam sem pred časom opazil, da zaradi načina delovanja fluorescentnih žarnic le-te tudi dosti "špricajo" okoli. Zato sem vedno kar dobro ozemljil ohišje/nosilec in posledica tega so bile dosti manjše motnje. Vseeno pa sam še vedno uporabljam pri delovnih površinah navadne žarnice, ker me zaradi fluo žarnic preveč pečejo oči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni