|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ledo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43 Prispevkov: 238 Aktiv.: 1.12 Kraj: Vir pri Domžalah
|
Objavljeno: Pet Mar 08, 2013 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
O, potem bo pa treba v nabavo, hvala. _________________ LP Roman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Mar 08, 2013 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
ledo je napisal/a: |
Po vseh teh hvalah Proxxon-a se mi zdi, da z njim lahko vrtaš tudi z vidia svedri 0,6 ali 0,8mm. Seveda z original stojalom. Imam prav ali ne? |
Ja, z 0,5mm hartmetal svedri ali po slovensko karbidna trdina, po domače vidia in to z roke, brez stojala Tanjšega svedra od 0,5mm nimam, ker še tega bolj redko rabim, 0,6mm pa kar, precej več 0,7mm in seveda navzgor.
Omenjeno vrtanje nikakor ne gre z raznimi no-name in cenenimi vrtalniki, odpade Dremel in 100W 230V proxxon, velja samo za 40W, oziroma 50W proxxon.
Vrtanje z 0,7mm in debelejšimi je seveda šala, debelejši je, bolj je trden, kar je jasno, mar ne, seveda spet odpadejo no-name oziroma bad-name vrtalniki. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Mar 08, 2013 11:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če me spomin ne vara je bil najtanjši trdokovinski sveder s katerim sem vrtal premera 0,45mm. Vrtal sem z roko, brez posebnih težav. Vrtalnik pa seveda Proxxon 50E.
S HSS pa sem vrtal minimalno 0,3mm z isto opremo in prav tako z roko ter tudi brez težav.
Če boš kupil recimo 50E in boš hotel namesto stročnic uporabljati klasično glavo, boš verjetno moral postružiti novo zaključno matico, ker v nasprotnem primeru ne boš mogel vpeti dovolj majhnih svedrov. Če pa boš uporabljal svedre z 3,2mm steblom, potem pa ni težav.
Stojalo, katerega tudi lastim je pa seveda kot vse ostalo od te znamke razred zase. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43 Prispevkov: 238 Aktiv.: 1.12 Kraj: Vir pri Domžalah
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako ste pa reševali napajanje vrtalnika? Original je najbrž neke sorte pulzni. Mislim, da nima smisla tega doma delat. _________________ LP Roman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za napajanje uporabiš trafo 230V/12V 3A in greatz, brez gladilnih kondenzatorjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem uporabil 36VA 18V trafo. Na greatzu se pojavi padec tako, da se mi 12v zdi malo premalo. Hec je, da je mašinca napram ostalim 230V podhranjena tako, da se nisem hotel šparat. Mašinca kadar jo poženeš, do konca, vleče dobrih 20V. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
Jaz sem uporabil 36VA 18V trafo. Na greatzu se pojavi padec tako, da se mi 12v zdi malo premalo. Hec je, da je mašinca napram ostalim 230V podhranjena tako, da se nisem hotel šparat. Mašinca kadar jo poženeš, do konca, vleče dobrih 20V. |
18V je uradno preveč, ker je na izhodu greatza v tem primeru nekje 24V. Sicer res, da je transformator malo šibkejši od nazivne moči pa vendar. Pri 12V transformatorju pa je izhodna napetost eneka cca 15,6V, kar je dobro, če je seveda transformator zadostne moči. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC tole z napetostmi malo streljaš mimo, oziroma mešaš usmerjeno in hkrati glajeno napetost z usmerjeno in neglajeno napetostjo.
Če bi na izhod gretza dodal kondenzator bi se res napolnil na vrhno vrednost sinusoide, sicer pa ostaja napetost efektivno enaka, oziroma nekoliko nižja, kolikor znaša padec napetosti na gretzu.
Pri proxxon vrtalnikih res piše napajalna napetost 12-18V enosmerne napetosti če gre za MICROMOT 40 ali MICROMOT 50 oba sta 40W in brez regulacije in je najbolj idealna napetost nekje med 12V in 14V.
Vrtalnik z regulacijo ima na koncu še oznako E in verjetno velja podobno, napajanje od 12V do 18V, za nastavitev najbolj primernih vrtljajev pa lahko uporabimo interno regulacijo.
Osebno mi je ljubši model brez regulacije, saj nima kaj crknit in ga lahko napajam tudi iz akumulatorja. Mislim da tudi tisti z regulacijo deluje na akumulator, vendar na polno, ni možno regulirat, ker je regulacija tiristorska in rabi NEGLAJENO enosmerno napetost, usmerjeno iz transformatorja samo z gretzem brez kondenzatorja. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledo Član

|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že imam doma 50/e komplet in stojalo pa 1kg svedrov. Sedaj se moram umirit kot majhen otrok, potem bom pa vrtal do 2. zjutraj.
Nisem zdržal, moral sem imet, takoj! _________________ LP Roman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, ja se strinjam sem pomešal ja. V bistvu sem v tem primeru napisal vršne vrednosti. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.90 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Zanimam se za nakup nekega vrtalnika s podstavkom, ki ga bom prvenstveno uporabljal za vrtanje tiskanih vezij. Kaj mi priporočate? Uporabljal ga načeloma nebi veliko, mogoče 3 TIV na mesec. Glava vrtalnika mora biti breztopenjsko nastavljiva za premere svedrov (brez tistih vložkov za določen premer). Cena naj nebi bila višja od nekje 60 €.
hvala vam za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
krko, če si dobro prebral debato in slučajno našel opis o proxxon vrtalnikih še kje, potem veš, da rabiš točno to. Cena vrtalnika MICROMOT 50 je nekje okoli 30-40€ + stojalo za kakšnih 50€ + brezstopenjska glava 10€ in smo na okroglih 100€, kar je primerna cena za resnično dobro orodje, nad katerim definitivno ne boš razočaran. Res je cena bistveno višja od tvoje želje, ampak... še enkra preberi komentarje vseh tistih, ki so kupili proxxon in jim ni žal. Naj te komentarji tistih, ki so zadovoljni z no-name in bad-name vrtalniki ne zavedejo, so pač hitro zadovoljni ali pa tudi ne. Menim, da ni tako hud finančen zalogaj, da se ne bi dalo še malo stisnit, čeprav trenutno misliš, da ne boš veliko vrtal, verjemi, kasneje, ko dobiš veselje, boš vrtal več
Da ne bo kdo zdaj mislil da delam reklamo, no ja, delam reklamo, ampak zato, ker sem na podlagi lastnih izkušenj zadovoljen uporabnik treh proxxonovih vrtalnikov, 2 Dremel vrtalnikov in še nekaj no-name (na teh se nabira prah). _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si
Nazadnje urejal/a reber Sob Mar 09, 2013 10:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor Proxxon Micromot 50 + Proxxon stojalo + Proxxon vpenjalna glava. Ampak tole žal ni znotraj tvojega proračuna.
Moje mnenje je, da kupi to ali pa počakaj, da bo proračun dopuščal nakup. Dremell in ostala jajca so stran vržen denar za ta namen. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.90 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja res bo treba verjetno počakati, da se budget napolni. Najprej bo treba verjetno kupiti spajkalnik ali pa multimeter, odvisno od potreb. Sem nekaj dni nazaj v šoli vrtal s proxxonnom, nevem točno katerim in je bilo priključni kabel držati na pravilnem mestu, da je vrtalnik deloval. To mislim da je posledica dela ogromnega števila dijakov ne tem vrtalniku.
Kakšna pa je razlika med micromot 50 in micromot 50E? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krapar Član

Pridružen-a: Pet 23 Apr 2010 23:41 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.20 Kraj: Šedem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni