www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

generator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

elektrarna je napisal/a:
V mislih sem imel 100-500kw generator iz vetrnih turbin, ki bi ga gonil oz. napajal elektromotor. Pa me zanima, koliko kw elektromotor bi potreboval, da bi lahko poganjal tisti generator

Odgovor na tvoje vprašanje imaš tukaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napisano mi spet vleče na PM 2. Think
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.19
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če hoče proizvesti več energije kot jo bo porabil, ima Perpetuum Mobile prve stopnje, energijo ustvarja iz nič. Delujoč stroj take sorte v tem Vesolju na našo veliko srečo ni možen.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Zakoni_termodinamike

Drugače pa, že minimum minimuma uporabe osnovnošolske matematike in fizike takoj poda odgovor, koliko kW je potrebno za motor generatorsko grupo, ki bo od sebe dala 500 kW.

Če imata oba stroja visok, 90% izkoristek, za 500 kW outputa, potrebuješ 617.28 kW inputa.

Edit: Typo

Nazadnje urejal/a Azrael Pet Maj 18, 2012 10:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem sem pomešal prvega in drugega. No saj oba sta približno enako nemogoča.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj, razmišlja zelo dobro.

Če je subvencije samo 50% je že zaslužil.
Balkanska posla, samo gledamo, kje bomo koga "nategnili".

Ne bi raje 5 MW, bi bilo več Brick wall

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.19
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 18, 2012 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@PZUFIC

Ni sile, jaz jih ločujem takole:

Ko je takoj vidno da gre za PM, je prva stopnja (razne zadeve z magneti, vrtiljaki, bedinijev generator itd). Ogromo PM je te vrste.

Ko pa stroj črpa enegijo iz okolice, je pa treba malo bolj pomisliti ali bi to šlo ali gre za PM druge stopnje, kot npr. Zero Motor.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektrarna
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 18 Maj 2012 11:21
Aktiv.: 0.04
Kraj: vršaci

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Misel pridobivanja elektrike mi še zmiraj ne da miru.
Malo sem gledal po internetu in videl takle generator:

http://www.youtube.com/watch?v=Q9ewxzQgIcI

Zadeva se mi zdi zanimiva, če bi jo lahko poganjal s kolesom. Me pa zanima, če oddajanje elektrike v omrežje deluje kot porabnik, saj je potrebna sila za vrtenje v prazno manjša, kot pa za vrtenje, ko je priključen porabnik. Vsaj tako sem razbral iz prvega generatorja.

Lep pozdrav! Brick wall
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni ti pomoči..........

Pa da ne bom tako robat. Povprečen profesionalni kolesar da v 4 urnem treningu od sebe 250W/h. Navaden človek najbrž pod 100W/h.
Prištej izgube in potem boš počel kaj bolj pametnega Smile
Se pa s tem vračanjem energije v omrežje iz treninga na kolesu ukvarja tudi nekaj ljudi na FE. Jaz sem svoje teste opravil (ne na svojo iniciativo) in z zadevo zaključil.
Tukaj je par informacij....
Pa ne verjemite vsemu, kar piše o vatih. 250W so pridelovali le profesionalni kolesarji Krke, ostali pa malo manj Smile .
Stvar bi se dalo izboljšati z direktno gnanimi generatorji brez prenosnih mehanizmov in navitimi tako, da proizvajajo optimum energije pri nekem prijetnem številu nožnih vrtljajev.
Je pa res, da je energija pridelana (izgubljena) na sobnem kolesu na nek način vržena stran. Pa še marsikatera druga, recimo tista, ko 100kW agregat premika samo 50 kil Smile .

zamot1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11
Aktiv.: 0.66

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 5:04 am    Naslov sporočila:  Kolo elektrarna! Odgovori s citatom

Na srojniškem forumu Energetika/ Vetrne elektrarne tretjič si lahko ogledaš moje kolo elektrarno ki da direktno 5 A v akus, moraš pa kar fejst brcat da to dosežeš in ne verjamem da bi zdržal 15 min- preizkušeno!
LP Tomaž
Nazaj na vrh
elektrarna
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 18 Maj 2012 11:21
Aktiv.: 0.04
Kraj: vršaci

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 7:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa je potem lahko poganjal kotno brusilko, oz. tista dva reflektorja, če ima povprečna kotna brusilka recimo 700w, tista luč pa tudi ni imela samo 100w?
Nazaj na vrh
GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.71
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kolesu imam števec, ki meri tudi trenutno in povprečno moč. V klanec je dokaj zanesljiv, saj meri spremembo višine v času (skupno težo sebe in bicikla vneseš), po ravnem sevede na more vedeti ali ti piha veter v prsi ali v hrbet. V glavnem jaz kot priložnostni biciklist se moram zelo potruditi, da imam urno povprečje 120W. Na enem malo boljšem sobnem sem si enkrat testiral maksimalno moč: 500W v 10sek intervalu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.53
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

elektrarna je napisal/a:
Kako pa je potem lahko poganjal kotno brusilko, oz. tista dva reflektorja, če ima povprečna kotna brusilka recimo 700w, tista luč pa tudi ni imela samo 100w?
Ah no in kakšno delo je opravljala tista kotna brusilka?
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha...in brusilka se je začela vrteti ko je voltmeter kazal 4 volte....pa mleko je zelene barve, trava pa roza.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JTratar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17
Aktiv.: 1.15
Kraj: ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2013 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistih 700W je maksimalna moč, ki jo lahko brusilka oddaja dalj časa. Brusilka pa lahko dela tud z manjšo močjo.
Preden začneš razmišljati naprej, preuči zakon o ohranitvi energije in pa tellegenov stavek.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.79
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 22, 2013 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektrarna- a si kdaj opazil razliko ko si na kolesu imel vklopljen/izklopljen dinamo?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 Ur