www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avtomatiziranje krilnih vrat
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 3:55 pm    Naslov sporočila:  Avtomatiziranje krilnih vrat Odgovori s citatom

Vgrajujem klasična krilna vrata, ki pa bi jih zelo rad avtomatiziral. Sedaj v kombinaciji z 3D tiskalnikom in drugimi metodami verjetno ne bo težko izdelati celotnega sistema, le pravi pristop je potrebno najti.

Zenkrat se mi najpreprosteje zdi narediti sistem z elektromotorjem in nekaj škripci, vendar to zahteva kar nekaj prostora nad vrati in ne izgleda najlepše.

Kakšna ideja če je to morda bolje storiti pnevmatsko oz. kakšen aktuator uporabiti. Gleda na to, da so to notranja krilna vrata, ni velike teže.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na prvi pogled preprosta želja, ki se hitro zakomplicira - če ne zato ker morata oba krila zapirat z razmikom, da se najprej zapre pravo krilo kar zahteva kar nekaj senzorjev in logike. Jaz sem zato uporabil kar kupljen komplet za dvoriščna vrata in ga moral zaradi pomanjkanja prostora dodelat s škripčevjem preko kar nekaj koleščkov ... Very Happy

Nekaj na to tematiko sem opisal tukaj: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=22046&start=30
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem dovolj jasno napisal. Navadna enokrilna notranja vrata v stanovanju, ne garažna oz. dvoriščna.

Zanimiv pristop, morda kaj takega v manjši izvedbi naredim.
Nazaj na vrh
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.50
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
Nisem dovolj jasno napisal. Navadna enokrilna notranja vrata v stanovanju, ne garažna oz. dvoriščna.

Zanimiv pristop, morda kaj takega v manjši izvedbi naredim.

Koliko je prostora ob vratih, ali se odpirajo notri ali ven kakšen imaš sistem zaklepanja (krila med seboj ali eno krilo v tlastrop in drugo klasično v prvo krilo ,...

Kaka fotka bi prov prišla (tudi če vrata niso vgrajena še)

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, primer čisto običnih vrat za par 10 eur, nekaj takega bom vgradil.

1555231_5.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  19.78 KB
 Pogledana:  4 krat

1555231_5.jpg

Nazaj na vrh
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.50
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Musty je napisal/a:
Navadna enokrilna notranja vrata v stanovanju

d'oh! d'oh! Question d'oh! d'oh! kako sem pa jaz mel v mislih dvokrilna Brick wall ko sem tole bral - avtomatsko ko sem Iztokov članek prebral...

Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.63
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam nimam praktičnih izkušenj, čeravno o nečem takšnem razmišljam za garažna dvokrilna vrata. Ampak tam je več problemov s stališča varnosti, sile, zunanjega vremena (sneg, led, veter), teže,...

Pri notranjih enokrilnih vratih teh problemov ne bi smelo biti. Sam bi na ozko stran vrat na strani kljuke namestil spodaj ozek in tanek kovinski nosilec, ki bi ga pritrdil na jermen. Jermen bi se nahajal pod tlemi, gnal pa bi ga elektromotor.

Torej bi naredil pred vrati (na strani v katero se odpirajo) luknjo v katero bi namestil jermen in elektromotor (glede na majhno silo ni potrebe po velikem in močnem motorju). Vse to bi pokril s pokrovom, ki bi imel tanko ločno zarezo po kateri bi potoval kovinski nosilec, ki povezuje vrata in pogonski jermen. Torej bi vse šlo pod zemljo, edini problem je zareza, ki bi kvarila vizualni videz prostora.
Seveda pa lahko vse skupaj namesto pod kljuko izvedeš tudi bližje "pantom", da imaš manj te nadležne zareze v tleh. Le ročica bo manjša, torej boš potreboval močnejši elektromotor.

Tega v praksi nisem še izvedel, tako da ne morem trditi, da gre za uspešen sistem. Se mi zdi pa še najmanj moteč. Seveda pa vsebuje zidarska dela ("štemanje" luknje pred vrati), zato ne vem ali ti ustreza.

Upam, da je moj opis razumljiv. Sicer predložim skico.

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70792.42

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uradno se to dela recimo TAKOLE. tukaj si lahko ogledaš, če bi kaj delal v tej smeri. V principu je notri počez obrnjen motor z reduktorjem, na izhodni osi pa so končna stikala. Tam si lahko potegneš dol brošuro, če boš rabil montažni načrt pa povej, ga lahko najdem na servisnih straneh.
Na vrhu nad vrati rabiš cca 15cm preklade...sicer če boš delal sam je odvisno od tvoje škatle.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

trenutno borisova ideja nekako najboljša, saj omogoča normalno uporabo vrat z nameščenim sistemom.

Z kakšno preprosto električno ključavnico se vrata sprostijo, potem pa jih ta kolešček odpelje. Če motor ni pod napetostjo, pa se bo tudi dalo odpret.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi motor na linku se da ročno odpret. Reduktor je zasnovan tako, da vrata samo porineš in se odpirajo ročno. Zato je potrebna električna ključavnica, če hočeš imeti zaklenjena vrata.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ti tale slika kaj pomaga. Stvar ni veliko večja od klasičnega vzmetnega zapiralca krilnih vrat. Sicer se stvar lahko kupi, vendar domnevam, da ni poceni. Se pa tukaj dobro vidi princip. Mogoče bi lahko celo predelal klasičen zapiralec.

Nazadnje urejal/a PZUFIC Čet Okt 24, 2013 9:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Natanko o takem avtomatu sem jaz govoril (moj link).
In ja, ni ravno poceni, res je.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protonček oprosti, sem spregledal.

Po mojem, bi se dalo klasičnega predelati. Praktično odstraniš vse razen roke in ohišja, ki ga po potrebi zamenjaš z večjim. Seveda pa je potrebno kupiti ustrezen motor z reduktorjem. Mogoče, bi bil kakšen večji modelarski servo sposoben tega, ampak to zgolj domnevam.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni