www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako vežete kable v sponke?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 11:16 am    Naslov sporočila:  Kako vežete kable v sponke? Odgovori s citatom

Verjetno sem zastarel. Delam po starem. Danes sem spet vezal neko instalacijo in spet sem pletenico, potem, ko sem odstranil izolacijo, najprej s spajkalnikom pocinil, da je postal konec žice primerno trd, in nato sem te konce vtikal v sponke in zategnil z vijaki.
Zamudno delo. Če primerjam z Ethernet kabli in konektorji ali ploski kabli in speedy konektorji naravnost muzejsko.
A kar gledam po trgovinah, ne najdem nekaj, kar bi naredilo povezovanje pletenic v sponke kaj bolj priročno. Ampak, saj smo v 21. stoletju, kaj ne? Vendar ne bomo več vezali žic, kot sta jih Tesla ali Edison?

Kako to vi počnete, ki ste spretnejši od mene?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstojajo tako imenovane tulke ali tuljke (nisem povsem prepričan ali ima notri črko j. Natisnjeno je na na embalaži). To je preprosta cevka (lahko je z robom ali brez), ki jo natakneš na konec žice in priciniš ali stisneš z kleščami, da ne pade dol ali pa jo drži kar vijak v sponki. Tul(j)ke so narejene za različne preseke. Tul(j)ka ima to dobro lastnost, da zaščiti žico, da vijak z ostrim robom ne poškoduje posameznih vlaken kabla.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Sre Okt 25, 2006 11:24 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tulci in klešče.

H2_5x8IZEM.jpg
 Opis:
votlica
 Velikost datoteke:  19.21 KB
 Pogledana:  22209 krat

H2_5x8IZEM.jpg

em2082ly.jpg
 Opis:
Klešče
 Velikost datoteke:  62.03 KB
 Pogledana:  4 krat

em2082ly.jpg

H0_5x6.jpg
 Opis:
votlica
 Velikost datoteke:  21.77 KB
 Pogledana:  3 krat

H0_5x6.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Verjetno sem zastarel. Delam po starem. Danes sem spet vezal neko instalacijo in spet sem pletenico, potem, ko sem odstranil izolacijo, najprej s spajkalnikom pocinil, da je postal konec žice primerno trd, in nato sem te konce vtikal v sponke in zategnil z vijaki.

Zaradi tega se pojavlja največ defektov - sploh v industriji. NIKOLI ne cinite žic, ki se spajajo v vijačne sponke. Zakaj? Spoji se segrevajo ter ohlajajo. Polotano mesto postane tanše, žica bo v sponki začela migati, sploh če so prisotne še kake vibracije. Spoj se bo začel močneje greti, sploh če gre za večje tokove. V najslabšem primeru bo prišlo do požara.

Napisano je iz prakse. V moji bivši službi je bilo večina razdelilcev proizvoda EKO - RŠC iz Velenja. (to so bili večji samostoječi razdelilci za proizvodne hale s kakimi 100-200 varovalkami) ožičeni do sponk na vrhu.
Vse žice so takrat cinili (to sem celo delal sam na šolski praksi v omenjenem podjetju pred kakimi 25 leti)

Imeli smo kronične težave z žicami, ki so bile polotane ter privite v sponke, stikala, varovalke. Zaradi tega smo imeli vsaj tri lažje požare - koliko se spomnim.

Za finožične žice se uporabljajo votlice ter posebne klešče s katrimi jih stiskamo na žice.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moji presoji (vsaj iz izkušenj) so tele klešče ene iz med boljših. Za ceno pa raje ne sprašujte - blizu 40ksit Evil or Very Mad

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tulcem se reče " Votlice ". So izolirane (kakor zgoraj na slikah) ali neizolirane - brez plastike (lažje je stlačiti več kot dve žici v spojko). V izolirano votlico je možno vstaviti eno žico, dobijo pa se tudi z razširjeno izolacijo za dve žici.
Dobi se jih v Elektronabavi.
Kleščam pa se reče " Klešče za krimpanje ".

Nazadnje urejal/a igo Sre Okt 25, 2006 12:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V energetski napeljavi je lotanje žic (če se ne motim) nasplošno prepovedano. Za nizko napetost oziroma nizke tokove polotane žičke v spojkah niso problem.

Na lastne oči sem videl, ko je se je zaiskrilo in zašvasalo in raztaljen lot odneslo nakrog, ko je bil kabel zlotan (mehki lot) namesto vijačno spojen. Ožgalo je tudi kos lesa v ozadju.

Ja, tul(j)kam se reče tudi votlice. Prodajajo jih sporaj povsod, kjer imajo električno inštalacijo. Kleščam za krimpanje se reče tudi klešče za stiskanje.

Jur
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj se uporabljajo samo še tulci, kot so jih predhodniki omenili. Dobiš pa tulce za vse preseke žic od 0.5 ali manj do 95 ali več, dobijo se tudi dvojčki (dve žici v en tulec) itd. Razvrščeni so tudi po barvah. Slaba lastnost tulcev je, da so zelo dragi pa še drage klešče potrebuješ.
Je pa res, da so najboljše klešče, ki jih je omenil Silvo za manjše preseke, za večje preseke pa potrebuješ večje in močnejše klešče.
Nazaj na vrh
TOTAL
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Jan 2006 9:18
Aktiv.: 0.46

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klešče ki jih je omenjal Silvo so res profič, sam uporabljam klešče za okoli 7ksit za 5 presekov. Problem pri teh cenovno bolj ugodnih kleščah je ta da votlico stisnejo na eni strani, kar predstavlja pri manjših okroglih sponkah problem ker se težko natika. Včasih je dobro votlico, ko je stisnjena še dodatno mal okorg zavrtet in potisnit.
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja Silvo take klešče niso prav poceni, tudi sam jih uporabljam, vendar je cena tam okoli 28000 sit.
Vem ker smo jih ravno prejšnji teden ene nabavljali na naši firmi.
Obstajajo pa take ki tulec stisnejo po preseku v kvadrat ali pa šesterokotnik (boljše)
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 2:45 pm    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

Hvala,
nisem si predstavljal, da bom dobil toliko odgovorov.
tulci in klešče torej. To je 28.000.- Sit.
Se vam ne zdi, da za to ceno dobim človeka, ki mi bo to naredil, med tem ko bom jaz na kavču gledal tv?
Kaj pa za samo občasno delo? Ali se da tulce stisniti kar z kombinirkami ali podobnimi kleščami? Vsekakor bom poizkusil, predno bom šel kupovat klešče za 28 kSit. Tiste klešče, ki jih je pripel Frenki bi morale biti cenejše!
Nazaj na vrh
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadne so nekaj tisočakov. Ponavadi so v kompletu z že nekaj tulci.
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za domače potrebe jaz uporabim kar uniorjeve klešče za kabelske čevlje. Pač stisnem večkrat po dolžini tulca.
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa ponavadi delam kot Vilko. Najprej pletenico na koncu malo olupim, nato jo zvijem z prsti in nato pospajkam. No res zamudno, a vsaj nekaj časa drži... Very Happy Cool Wink

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pletenico lepo zavijem s prsti, nanjo nataknem božirko(skrčno cevko), jo pogrejem, nato pa na koncu zgoraj omenjeni tulec... Tako je danes pravilno in po P.S-u!
LP!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni