www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

citroen xsara regulacija ventilatorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dr.otkar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Nov 2006 22:31
Aktiv.: 0.13
Kraj: nekje ob reki savi

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Total, verjemi kar sem napisal v prejšnem postu, napake nimaš na krmilju pač pa na končni stopnji.
Tranzistorja ti pobereta preveč baznega toka, zato se na koncu rele ne vklopi!!!

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TOTAL je napisal/a:
Problem je v oznaki tranzistorja na katerem piše 6C ter nek najverjetneje Y v vodoravni legi.

To bo kar BC817

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
TOTAL
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Jan 2006 9:18
Aktiv.: 0.46

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za pojasnilo sem tudi sam istega našel tako da bo verjetno kar držalo. Kar se pa tiče MJ 11015 me pa zanima če je hitrost ventilatorja enaka kot z original tranzistorji. Ker ti MJ 11015 imajo namreč večje ojačanje. hvala lp D
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dr.otkar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

meni se zdi da je to original zamenjava , hitrost ustreza tovarniški
TOTAL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok bom nabavil še MJ 11015 in poskusil. Upam da mi bo uspelo. hvala za nasvet lp D
Nazaj na vrh
dr.otkar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to ti tudi jaz želim
TOTAL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2006 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uspelo res je bil problem v tranzistorjih. Sem zamenjal pa dela brez problema. Je pa pri najnižji hitrosti oz. ko bi moral bit ventilator izklopljen napetort na izhodu 3V (manj mi ne zapre tranzistorjev). Upam, da se mi ne bo pri tej napetosti v že vrtel ventilator. hvala lpD
Nazaj na vrh
MOND
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Aktiv.: 2.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2006 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem taisto zadevo popravljal pri citroen Brlingo. Iz vaših opisov vidim, da Francozi niso še nič izboljšali tele regulacijo ventilatorja kabine. Pri treh voltih se ventilator veselo vrti, sicer zelo počasi, ampak se.. in pri tem "poje kar kakšen slab amper toka". Vzrok prezgodnjih smrti tranzistorjev je pomojem ravno v tem, da se ne da baze popolnoma zapret in pri tem preprečit da bi se tranzistorji pregrevali. Namreč, ventilator naj bi jih preko hladilnega telesa hladil, česar pa ne zmore pri tako nizkih obratih (3 V). Tranzistorčka pa morata disipirat približno 5W vsak, torej skupno 10W izgube. In čeprav sta v TO3 ohišju ter na hladilnem telesu, sčasoma dosežeta kar zavidljivo temperaturo (ne moreš držat). Pri vsem tem pa je stikalo za ventilator na poziciji 0, oziroma izključeno.
Nazaj na vrh
TOTAL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2006 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na ta isti problem sem pomislil tudi sam, je pa zanimivo da sem lahko MJ2955 tranzistorja popolnoma zaprl. Mogoče bi lahko z dodatnim preduporom to rešil.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2006 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih se da tako stvar preprosto rešiti pred pregrevanje z vgradnjo klixona.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dr.otkar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 09, 2006 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam da si rešu. Ventilator pa se veselo vrti, saj če se spomnim pri vseh teh regulacijah. Problem lahko rešiš na ta način, da rele ki vklaplja napajanje ventilatorja (pod volanom) enostavno mu prekineš krmilno žico (že tako eno dobi iz alternatorja (+) in drugo (-).
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Res je tema že stara vendar sem se tudi sam znašel pred istim problemom. Ventilator je delal na polno moč, ni ga bilo možno izklopiti in klima tudi ni delala.
Po nasvetih iz foruma sem tudi sam zamenjal 2 tranzistorja in sedaj mi ventilator sploh ne deluje.
Kje sem lahko zaje...??
Prevrtal sem kovice, odlotal stara tranzistorja, obilno namazal prevodno pasto za procesorje, prejšnje kovice sem nadomestil z vijaki in zalotal nogice. Ko sem vse skupaj sestavil mi zadeva ne deluje. Če razstavim ventilator in na regulatorju s prstom pritisnem na rele, ventilator deluje na polno moč ne glede na gumb za regulacijo. Ko pa premerim nogice na tranzistorju je na vseh nogicah 14V.
Kje iskati težavo???
Kako premeriti regulator??
Na razpolago imam multimeter.
p.s.
Na sliki sta montirana nova tranzistorja in spodaj sta stara.
L.p.

regulator.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  196.16 KB
 Pogledana:  19 krat

regulator.jpg

Nazadnje urejal/a hudamravljica Tor Maj 08, 2012 9:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ups...podvojeno.
Whistle Whistle
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sta tranzistorja sigurno kompatibilna?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
hudamravljica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2012 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta dva tranzistorja sem kupil v Delko-tu. Prodajalec je rekel, da je to tisto kar iščem. Ko sem po telefonu vprašal za tranzistorja FW26025A1, mi je prodajalec rekel, da naj pokličem nazaj čez kakšno minuto, da pogleda, če ima kompatibilnega. Ko sem klical nazaj pa je uganil zakaj potrebujem in mi ponudil MJ11015 in rekel, da je to zamenjava.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni