www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Laboratorijski napajalnik priklopil na akumulator

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tomaz45
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2014 18:23
Aktiv.: 0.08
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 29, 2014 6:50 pm    Naslov sporočila:  Laboratorijski napajalnik priklopil na akumulator Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

laboratorijski napajalnik VOLTCRAFT VLP 1405pro sem neprižgan za trenutek priklopil na 12V avtomobilski akumulator. Očitno sem naredil kratek stik, saj se je na sponki akumulatorja pojavilo nekaj isker. Napajalnik sedaj ne dela oz. lahko z gumbom omejujem tok,ki ga kaže prikazovalnik in ki teče pri odprtih sponkah. Napetost na sponkah pa kaže 0 V.

Zanima me, kaj vse sem skuril? Kakšno varovalko ali kaj več?

lp Tomaž

IMG_7362.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.34 MB
 Pogledana:  23 krat

IMG_7362.JPG

IMG_7373.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.52 MB
 Pogledana:  12 krat

IMG_7373.JPG

IMG_7376.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.59 MB
 Pogledana:  15 krat

IMG_7376.JPG

IMG_7375.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.47 MB
 Pogledana:  10 krat

IMG_7375.JPG

napajalnik1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  790.78 KB
 Pogledana:  32 krat

napajalnik1.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 29, 2014 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poglej v originalna (nemška) navodila za uporabo in v "download"-poglavje na Conradovi strani; starejša izvedba z analognimi merilniki, kupljena nekje '90/'91, je imela priložen načrt.
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 29, 2014 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na izhodu, tam je ponavadi zaščitna dioda ki gre ob takih podvigih v stik. No + in minus sta bila verjetno ravno obratno kot je narisano na sliki. Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomaz45
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 29, 2014 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:
Poglej na izhodu, tam je ponavadi zaščitna dioda ki gre ob takih podvigih v stik. No + in minus sta bila verjetno ravno obratno kot je narisano na sliki. Smile

Ja, najprej sem sliko narobe narisal. Zvezal sem +(rdeča) na plus akumulatorja. Sedaj je slika popravljena.
Nazaj na vrh
Tomaz45
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 29, 2014 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
poglej v originalna (nemška) navodila za uporabo in v "download"-poglavje na Conradovi strani; starejša izvedba z analognimi merilniki, kupljena nekje '90/'91, je imela priložen načrt.
Bi z veseljem pogledal, pa ne najdem oz. ne zanam najti, ker se z elektroniko ne ukvarjam. Kolikor sem videl, sta med plusom in minusom na izhodu napajalnika samo 2 kondenzatorja in en upor. Zaščitne diode očitno ni - tudi v navodilih piše, da se napajalnika ne sme uporabljati za polnilnik.
Predvidevam, da je enosmerni tok zaradi 12V enosmerne napetosti stekel skozi vezje, brez sheme pa sam ne bi znal ugotoviti, kaj je crknilo.

lp Tomaž
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 29, 2014 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Tomaz45:glede na to da si iz iste vasi kot jaz, se lahko oglasiš pri meni in bova pogledala Wink .
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 29, 2014 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:
Tocno to se je zgodilo meni (z enakimi simptomi - dioda prebila) pri sluzbenem lab. napajalniku za 700 eur... ...so bili zelo custveno nabiti trenutki, ko sem ugotovil kje je defekt... Pray Whistle Whistle Mr. Green
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enako pri meni, ko sem dvakrat "skuril" sposojen napajalnik s faksa Smile
Zaporedna vezava 12V baterije in napajalnika. Kratek stik na izhodu in posledično negativna napetost na izhodnih sponkah napajalnika.
Omejitev toka se je vklopila na neko malo vrednost, napetosti pa ni bilo nič na izhodu.

Pa še tako skrita je bila dioda, da je nisem videl, dokler nisem sheme napajalnika poiskal in šel iskat prav to diodo. Je pa bila malo močnejša, vsaj 2W.
Nazaj na vrh
mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi pa vhodno napetost sploh hotel vezati na izhod napajalnika ? Liar
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bi. Razen če se zmotiš...
sicer je namen polnjenje accuja, samo v takem primeru je menda priporočljivo vezati plus na plus in minus na minus Whistle

(BTW...tudi meni se je že to zgodilo, brez skrbi)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_with_a_power_supply
mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.14
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Ne bi. Razen če se zmotiš...
sicer je namen polnjenje accuja, samo v takem primeru je menda priporočljivo vezati plus na plus in minus na minus Whistle

(BTW...tudi meni se je že to zgodilo, brez skrbi)

Aham saj res Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Cloudy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Jul 2014 20:33
Aktiv.: 1.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si poizkusil povezati izhod na osciloskop, da vidiš kakšen signal dobiš na izhodu? Ker pri mojem Voltcrafu mi voltmeter ni kazal nič, na izhodu pa je bil nek zelo čuden signal. Tako da problem je bil rešen z menjavo parih kondenzatorjev in čipa za voltmeter. Je pa res da je voltmeter star vsaj 20 let.
Nazaj na vrh
Tomaz45
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 06, 2014 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
po enem tednu običajnih obveznosti se spet javljam. Najprej hvala vsem, ki ste mi hoteli z vašimi odgovori pomagati. Še posebej pa sem vesel brezplačne pomoči iz svoje "vasi" - dobil sem kar 2 ponudbi.
Danes sem se tako oglasil v laboratoriju sovaščana, ki je velemojstrsko odkril in odpravil napako - prekurjeno diodo.

lp in še enkrat hvala za pomoč.

dioda.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.18 MB
 Pogledana:  5 krat

dioda.jpg

IMG_7450.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.19 MB
 Pogledana:  10 krat

IMG_7450.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni