www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nakup-Funkcijski generator
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektronik84
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2005 18:28
Aktiv.: 1.00

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 1:20 am    Naslov sporočila:  Nakup-Funkcijski generator Odgovori s citatom

Pozdrav!

V kratkem mislim kupiti Funkcijski generator cena pa naj bi bila tam do 150 Evrov.
Funkcijski generator mi bi sluzil v domači delavnici predvsem za popravilo in meritve akustike in ostalih elektronskih naprav, se pravi, da bi bila lahko najvišja frekvenca 1MHz, seveda pa bi bilo dobro če bi bila ta frekvenca tudi višja.
Kaj mi predlagate? Razmišljal sem tudi o nakupu v tujini ali pa v nakupu kakšnega rabljenega Funkcijskega generatorja.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi si ga sam.

Jaz se pravkar igram z enim takim čudom. Narejeno je okrog ATMega128. Signal se generira z SW DDS. Mikrokontroler pa s digitalnimi stikali preklaplja attenuatorje in imam tako zagotovljeno regulacijo nivoja. Krmiljenje je možno tudi preko USB. Žal ta del programa še ni narejen.
Strošek ? Jah tega pa res nisem računal. Vsekakor manj kot 150 eur, če odmisliš lasten čas.

elektronik84
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav!

V mislih sem imel tudi izdelavo Funkcijskega generatorja iz tega foruma, vendar sem se premislil, saj se baje ne da dobiti nekega čipa. Da bi se pa sam lotil načrtovanja in izdelava imam pa na žalost premalo prostega časa.
Res je na internetu polno načrtov vendar je treba izbrati pravega, ki 100% dobro deluje imam malo šuma in popačenja.
Darko a se bo dalo ta tvoj Funkcijski generator naročiti pri tebi, ko ga boš naredil do zanimal bi me tudi kit komplet.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Hi-End
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51
Aktiv.: 1.20
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam željo izdelati funkcijski generator, ker mi doma leži še MAX038 in se mi zdi škoda 150€ za nekaj kar lahko naredim sam. Dejstvo pa je da ne vem kako je z nadomestilom za buffer, ker le tega se baje res ne dobi več. Treba je malo prebrati stare teme, ter se ozreti po googlu Smile Sam funkcijski generator po moje ni problem, morda je večji "problem" izdelava primernega frekvenc metra, ki je po mojih izkušnjah ravno tako nujno orodje.
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam že dolgo časa iščem primerno samogradnjo DDS funkcijskega generatorja.
Darko, spodbujam te, da tvoj projekt pripraviš v obliko primerno za samogradnjo.
Mislim, da bi bilo zanimanje precejšnje. Osebno meni USB priključek ne bi dosti pomenil. Najbolj se mi pri FG zdi pomembno enostavno in udobno ravnanje z njim.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz se trenutno ukvarjam z MAX038 in MEGA16. Shema TIV sta narejena (na papirju) Realizacija pa ne vem kdaj bo - pomanjaknje časa.

LP M.

trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje ni velike razlike, če funkcijski generator kupiš, ali pa si ga narediš doma-seveda prosesionalno.

Je kdo, ki je funkcijski generator izdelal doma imel težave, ki jih je navedel Elektronik84; se pravi težave z šumom in popačenji?

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno za kaj uporabljaš ta izvor.

Sam imam doma narejenega z MAX038 in na izhodu nek buffer. Nekaj popačenja in šuma normalno da je, kar je zapisano že v datasheet-u obeh čipov. Ne moreš ga primerjati s profesionalnimi napravami, ampak zame in verjetno za marsikaterega hobista pa je čisto dovolj.

LP, Aleš
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Darko, spodbujam te, da tvoj projekt pripraviš v obliko primerno za samogradnjo. Mislim, da bi bilo zanimanje precejšnje. Osebno meni USB priključek ne bi dosti pomenil.

Ja se bom potrudil - obljubim. Zaenkrat je stanje tako, da stvar deluje vse do 610kHz, pri čemer je ATMega128 "navit" na 20 MHz. Kjub temu deluje brez problema. Preverjeno pri 3 primerkih. Krmiljenje preko tipkovnice deluje, preko USB porta pa še ne. Tudi rutina za autokalibracijo nivoja še ni narejena.
Potrebno čipovje je:
ATMega128, 74HC4051, AD847,FT232BM,7805. Ostalo so pasivni elementi, ki jih pa ni ravno malo.
Amplituda izhodnega signala je nastavljiva v korakih po 1 db in se giblje od -40 dbm pa do 0 dbm.

Prilagam nekaj slik.

SANY0009.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.39 MB
 Pogledana:  31 krat

SANY0009.JPG

SANY0008.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.5 MB
 Pogledana:  15 krat

SANY0008.JPG

matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narejen imam dds generator z AD9851, deluje v območju od 0 do 50Mhz. Je pa samo sinus. Narejen je po shemi amaterja iz Indije. Deluje lepo. Izhod spreminjam z slabilci. Ni pa to profesionalno. Za domačo uporabo dovolj. priključim ga tudi na sprejemnik. Vendar to ni najboljša varianta, ker ima visok šum. Za NF imam pa generator 1kHz, čisto klasična rc vezava. Če koga zanima DDS lahko dobi shemo in program. Obstajajo pa tudi verzije krmiljenja ad čipa z lpt porta.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načrt poznam.
To ni funkcijski generator, ampak generator signala. Pa še rešitev je slaba. Tam bi bilo potrebno signal iz DDS generatorja pofiltrirat in pripeljat na PLL. Tako bi se zelo efektivno rešil tudi šuma. No pa še par stvari bi bilo treba postorit.
Enkrat v bodočnosti bom baredil en resen generator na ta način. Generator, ki bo delal od 1MHz pa do 2GHz. In ga bo mogoče AM in FM modulirati, pri čemer bo %modulacije pri AM ostal konstanten neglede na spremembo frekvence. In hub pri FM tudi neglede na spremembo frekvence...

A o tem raje drugič.

elektronik84
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 25, 2007 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav!

Darko tvoj generator, ki ga zdeluješ je prav zanimiv. Zanima pa me če se ga bo dalo kupit tudi v sestavljeni obliki brez ohišja.
Pri samogradnji me skrbi stvar glede šuma in popačenj saj mislim meriti tudi popačenja na ojačevalnikih in zato ne vem, če bi bila primerna kaka samogradnja.
No mogoče bi se pa našel kak dober načrt, bom se malo pogledal po internetu in videl kako in kaj. Mogoče se kaj pametnega prodajaj na eBay-u.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 25, 2007 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko bom stvar "končal" bom zadevo odnesel na malo natančnejšo meritev in potem bom tudi vedel kaj s tem narediti. Če bodo rezultati v redu, bom v skladu s povpraševanjem lahko naredil tudi kak tržni primerek Wink
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 25, 2007 2:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem delal funkcijskega z MAX038 po načrtu iz Elektorja (načrt mislim da je tudi nekje na Filemenagerju). Dela presenetljivo dobro, sploh za domačo uporabo. Imel sem ga tudi pri Darku na testu, tako da lahko tudi on doda kak komentar.
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 25, 2007 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja stvar res dela dobro. Je pa indikator in ne instrument, ker brez frekvencmetra ne veš natančne frekvence in brez voltmetra ne veš nivojev. Seveda tudi stabilnost frekvence ni primerljiva s stabilnostjo kvarčnega kamna.
Če zadovolji potrebe pa je čisto v redu naprava.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni