|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 500 Aktiv.: 3.86
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2024 8:17 pm Naslov sporočila: Lotanje težave |
|
|
Lotam konektorje na žico za zvočnike. Nikakor mi cin ne steče v žico, samo kroglice dela. Sicer res da sem bolj amater, samo včasih je to kar samo od sebe šlo.
Ima kdo kakšen napotek, kje ga mimo sekam? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 3.36 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2024 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna je ta žica? Je bakrena ali iz česa drugega (kakšna je barva žice)? Ali uporabljaš fluks pri spajkanju? Katerega? Kakšno temperaturo spajkalne konice uporabljaš? Kakšno spajko uporabljaš (osvinčeno, neosvinčeno, bizmutovo)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2024 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moraš imeti primerno moč spajkalnika.
Sledi primerna konica, ki omogoča prenos toplote.
Lahko pa da ti manjka pasta na žici.
Vse je odvisno do preseka, ki ga lotaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2024 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je to en dvožilni kabel v rdeči in črni plastiki poceni kupljen v eni elektro štacuni je notri lahko ena zoprna verjetno sploh ne bakrana ampak lahko da aluminijasta žica, ki je čisto na tanko pobakrena.
Čim jo z višjo temperaturo in predolgo greješ tista pobakritev izpuhti in je ni več možno spajkat.
Probaj jo spajkat z ene 320 stopinjami zelo na hitro in nič čistit žičk v žili, tudi če so malo oksidirane.
Sicer pa kupi žico v kateri se jasno sveti baker. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2024 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Fluksa ne uporabljam, po pregledu interneta sem ga imel namen kupiti, samo v okoliških tehničnih trgovinah ga ni in ga moram naročiti preko spleta. Sicer ga včasih nisem uporabljal in zato mi je vse skupaj bilo čudno. Nekako pa razumem, da je fluks danes v cinu?
Drugače bo pa tale zadnja ugotovitev prava po moje. Kdo bi si mislil. Ko sem popraskal žico, se res pokaže aluminij pod slojem bakra. Je pa ta rdeče - črna, ja.
Bom nabavil še fluks, bo prišel še kje drugje prav in pa pravo žico... Potem pa bi tole moralo iti. Hvala za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2024 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi kolofonijo, oz. smolo od smreke ali bora. Tudi to pomaga, saj je v bistvu enaka stvar. V takem kablu sem dobil enkrat pobakreno železno žico . Sem se čudil zakaj jo magnet prime.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2024 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Ok. A to je to: https://www.emos-si.si/kolofonija-za-lotanje ?
Drugače pa kako naj vem pri nakupu, da je žica res bakrena? Je kakšna specifikacija, ki jo moram paziti ali je pač pobakren aluminij danes kar enako kot včasih baker? Da vem, ko bom naročal ali kupoval. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2024 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam sicer fluks, s katerim lahko lotaš tudi aluminij, ampak na tvojem mestu bi raje bodisi menjal kabel ali pa na konce gor stisnil votlice in potem dal v screw terminal ... Fluks se sicer nahaja tudi v praktično vsakem cinu, ampak seveda v omejenih količinah ter hitro izhlapi, tako da če mečkaš predolgo (ali je moč spajkalnika premajhna), ni veliko od njega.
Klasična kolofonija je sicer za kaj osnovnega ok, ampak v današnjem času obstaja cel kup boljših fluksov. Fajn je tudi, če nosi oznako "no clean", kar pomeni, da pri sobni temperaturi neočiščeni ostanki na vezju niso korozivni, kar klasičen fluks je.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ogblaz Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08 Prispevkov: 172 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2024 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
To niti ne rabiš lotat, stisni s kleščami za fastone ali se poigraj iz kombinirkami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ogblaz Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08 Prispevkov: 172 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2024 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomota. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 3.36 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sob Jun 22, 2024 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za žice bo kolofonja čisto vredu, za tiskana vezja pa pozabi, ker jih ne boš nikoli očistil.
Jaz sem si kupil kolofonjo v merkator tehniki pred leti. Sem jo dobil 1kg in jo imam za celo življenje dovolj.
Tule imaš primerno zadevo in je čisto poceni: https://www.agronet.si/izdelek/42143/kolofonija-kristal-1kg |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni