|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
martin11 Član

Pridružen-a: Ned 27 Okt 2013 16:32 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.40 Kraj: beltinci
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2025 2:01 pm Naslov sporočila: Enosmerni tok zaščita |
|
|
Zaščita elektronike pri zamenjavi polov v enosmerne toku.Kako zavarovati elektroniko pred zamenjavo polarite(dioda ali kaj drugega)
_________________ martin |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2025 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, dioda. Pri dovolj visoki napetosti napajanja in majhnih tokovih se jo veže zaporedno z vezjem ki se varuje, pri nizki napajalni napetosti in velikih tokovih pa običajno vzporedno z vezjem in za varovalko. V obeh primerih se uporablja šotki dioda ker ima nižji prag, razen če ne gre za napajalne napetosti višje od 50V.
Lahko je tudi dioda v kombinaciji z relejem, ki vklopi vezje ko je polariteta pravilna, primerno za zelo občutljiva vezja.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2025 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je tokovna obremenitev vezja mala potem je dioda čisto ok rešitev. Pri večji tokovni obremenitvi je boljša simotova rešitev.
Zanimivo je, da sem dostikrat v avto elektriki zasledil diodo paralelno z napajanjem obrnjeno obratno. Od spredaj pa je varovalka. Napačna priključitev povzroči kratek stik in odkuri varovalko. (pred kratkim mi je sosed pripeljal na popravilo krmilno prikolico. Odtrgal je vtikač, potem ga je napačno zvezal. Zadeva je bila mrtva. Bilo je precej dela da sem škatlo demontiral in prišel do elektronike. Skurilo je samo varovalko. Dioda paralelno z napajanjem je ostala cela)
_________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
martin11 Član

Pridružen-a: Ned 27 Okt 2013 16:32 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.40 Kraj: beltinci
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2025 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi rabil za sonar v ribolovu in zaščito elektronike.Napetost je 12v aku pa 10ah.Potem bi bila varovalka dovolj ali pa dioda?
_________________ martin |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1500 Aktiv.: 7.14 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2025 7:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Živjo.
Ena od možnosti je tudi varovalka v kombinaciji z zener diodo.
Lastnosti:
-zaščita pred obratno polariteto: če se priklopi napačno skozi zener steče tok (ker se obnaša kot dioda). Ter tok zakuri varovalko.
-zaščita pred previsoko napetostjo: ko je napetost višja kot zener napetost diode, le ta začne prevajati dokler ne zakuri varovalke diode.
Pri uporabi moraš paziti, da bo uporabljena varovalka namenjena za uporabo pri željeni napetosti (v tvojem primeru 12V, to so varovalke do 30V).
Prav tako moraš biti pozoren, da uporabiš dovolj "močno" zenerco, da pregori prvo varovalka in ne zenerca.
| Opis: |
|
 Download |
| Ime datoteke: |
Zascita.JPG |
| Velikost datoteke: |
17.5 KB |
| Downloadano: |
17 krat |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 2093 Aktiv.: 12.82 Kraj: Medvode - med vodami
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2025 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če večji padec napetosti (tam nekje od 1,3V do 2V) ne dela težav se lahko pred vezje vstavi greatzov mostič, ta bo poskrbel da bo do vezja prišlo napajanje vedno pravilno polarizirano. Potem bo tako kakor pri raznih JNA vojaških elektro škatlah, tam je v navodilih menda velikokrat pisalo "radi u svim uvjetima".
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je padec napetosti sprejemljiv in so tokovi majhni, potem je dioda, lahko tudi gretz, najbolj enostavna in dobra rešitev.
Obširno sem napisal in razložil tukaj: https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=49310&start=10
enim se res ne da uporabit iskanja
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 2093 Aktiv.: 12.82 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2025 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zaenkrat še da uporabiti iskanje, zato sem tudi dal povezavo, ki je ista kot tvoja, s tvojo obširno in jasno razlago.
_________________ Največji čar - električar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2606 Aktiv.: 12.01 Kraj: južnoprimorska
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni