|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Blisk1 Član

Pridružen-a: Sre 04 Maj 2011 10:22 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.44 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
ok pa vzamimo 12V napajalnik, kako naj iz tega pridem na 60V?
Noben step up ne deluje, vsaj jaz ga nisem našel, da bi naredil iz 12V na 60V
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 808 Aktiv.: 3.27 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
| Blisk1 je napisal/a: |
Noben step up ne deluje, vsaj jaz ga nisem našel, da bi naredil iz 12V na 60V |
Si poskusil vprašati tule: ChatGPT ?
Pod točko 2. predlagani je videti dobavljiv in če prav razumem tvoje zahteve, popolnoma ustreza podanim specifikacijam: Amazon
Torej, iščeš nekaj takega kot predlagano zgoraj?
_________________ 73 de s56al
Nazadnje urejal/a s56al Ned Sep 21, 2025 10:58 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Blisk1 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
| s56al je napisal/a: |
Noben step up ne deluje, vsaj jaz ga nisem našel, da bi naredil iz 12V na 60V |
Tale debata se pa vleče kot jara kača. Si poskusil vprašati tule: ChatGPT ?
Pod 2. predlagani je videti dobavljiv in če prav razumem tvoje zahteve, popolnoma ustreza podanim specifikacijam: Amazon
Iščeš nekaj takega kot predlagano zgoraj? Sicer bo treba bolj točno specificirati zahteve. |
sem spraševal tudi chatgpt pa mi ni dal nekih pametnih nasvetov.
bom probal tole pa če ne bo ok sporočim
hvala
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.78 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dajte že enkrat pozabit na GPT, še posebej tisti, ki še na forumu ne znate vprašat... mi vsaj nekako razumemo, GPT ne razume nič, če je vprašanje nepopolno in neumno postavljeno, bo temu primeren tudi odgovor: neumen in nepopoln.
Brez skrbi, da ti ne bi predlagal 12V, če ne bi obstajal step-up, ki dela na tej napetosti. Večinoma začnejo delat pri 8V ali vsaj pri 10V, izhodna napetost je večinoma omejena z vgrajenimi kondenzatorji na izhodu, lahko so 50V, 63V ali celo 100V, tako da ja, 60V ne bi smel biti nek problem, če res rabiš tako visoko napetost... se bo kasneje izkazalo, da v resnici rabiš nižjo
Treba je uporabljat možgane
Takole, brez GPT in brez google, samo na AE sem vpisal "step-up 80V"
https://www.aliexpress.com/item/1005009033216595.html
zadetkov je še več, ponudil sem tega, ker ima nastavitev napetosti in nastavljivo omejitev toka, je cenovno ugoden in zagotovo dovolj močan.
Za napajanje lahko uporabiš 12V 1A ali še bolje 12V 2A in bo moči več kot dovolj, se boš lahko vrnil na prvotno idejo o večjem toku.
Začni konstruktivno razmišljat. Preden vprašaš kako dobiti 5V iz 12V, dovolj bo že LM7805, če boš pa slučajno uporabil kakšen arduino uno pa ga lahko napajaš direktno z 12V, ker je 5V napetostni stabilizator že gor. Za timer in poganjanje displaya je uno več kot dovolj in uporaben za začetnike, glede na tvoje neznanje je že to najbrž velik zalogaj. Saj se boš naučil, ampak najprej se nauči upoštevat nasvete izkušenih, ki ti želijo pomagat, čeprav si lesen kot ...
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.10 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 7:54 pm Naslov sporočila: Re: Stepup iz 5V na 60V |
|
|
Ali mi kdo lahko predlaga, kako narediti, da pridem iz 5V USB na 60V?
Probal sem z stepup pa pridem na max 32V, s tem da 2 vežem zaporedno.
Tok je lahko manjši od 500mA |
Še enkrat vprašam, tokrat bolj jasno... zakaj 5 voltov? Od kje dobiš teh 5 voltov?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 8:12 pm Naslov sporočila: Re: Stepup iz 5V na 60V |
|
|
| twom je napisal/a: |
Ali mi kdo lahko predlaga, kako narediti, da pridem iz 5V USB na 60V?
Probal sem z stepup pa pridem na max 32V, s tem da 2 vežem zaporedno.
Tok je lahko manjši od 500mA |
Še enkrat vprašam, tokrat bolj jasno... zakaj 5 voltov? Od kje dobiš teh 5 voltov? |
Ne bereš?
Zdaj smo na 12V, pozabi teh 5V, to smo že razčistili... če bi prebral, bi vedel... in ja, smo že na 6. strani, ampak avtor te teme še ni prišel do rešitve, mogoče bo rabil še nekaj strani.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Blisk1 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
| avtor te teme je napisal (jaz) da bom probal stepup ki sem ga dobil kot predlaganega, ga sprobam in sporočim. JA smo na 12V ker ste tako večina svetovali tukaj.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2025 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na 12V prav vsi step-up moduli delajo, tudi tisti HV, ki gredo na 300VDC in višje. No, dodatno, dolga leta sem jih delal tudi sam, za električne pastirje.
Še preden prideš do problema me zanima, kako si nameraval delat časovno vezje? z mikrokontrolerjem ali spet en neznani modul, za katerega boš še spraševal?
Ko sem zgoraj omenil nestabilno napajanje 5V za napajanje elektronike, sem pozabil dodati pojasnilo: če npr v takem primeru napajaš močnostni del (step-up) iz istega vira 5V kot npr 5V mikrokontroler in ostalo, so problemi zagotovoljeni, to se ne dela, da se iz tako nestabilnega vira napaja oboje. Ja, lahko bi napajal elektroniko iz istega vira, ampak bi najprej moral napetost dvigniti da ustvariš rezervo in jo potem spet znižati ... no, veliko več problemov, kot če delaš na zelo standarnih 12V.
.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Blisk1 Član

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2025 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
Na 12V prav vsi step-up moduli delajo, tudi tisti HV, ki gredo na 300VDC in višje. No, dodatno, dolga leta sem jih delal tudi sam, za električne pastirje.
Še preden prideš do problema me zanima, kako si nameraval delat časovno vezje? z mikrokontrolerjem ali spet en neznani modul, za katerega boš še spraševal?
Ko sem zgoraj omenil nestabilno napajanje 5V za napajanje elektronike, sem pozabil dodati pojasnilo: če npr v takem primeru napajaš močnostni del (step-up) iz istega vira 5V kot npr 5V mikrokontroler in ostalo, so problemi zagotovoljeni, to se ne dela, da se iz tako nestabilnega vira napaja oboje. Ja, lahko bi napajal elektroniko iz istega vira, ampak bi najprej moral napetost dvigniti da ustvariš rezervo in jo potem spet znižati ... no, veliko več problemov, kot če delaš na zelo standarnih 12V.
. |
Hvala za pojasnilo. Vezje za čas sem naredil na protobordu s CMOS in deluje lepo. Nastaviš s potencimetrom čas in stvar deluje, zato bom kar to uporabil.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2025 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je CMOS, lahko dela tudi direktno na 12V. Sicer nisi priložil sheme in nisi pojasnil kako in s katerim CMOS čipom si naredil, morebitno nihanje napajalne napetosti lahko vpliva na čas. Da je zadeva bolj stabilna, dodaš stabilizator napetosti in greš navzdol z napajalno napetostjo za elektroniko, lahko 9V, lahko celo navzdol na 5V. Dober CMOS timer je 4541 https://www.google.com/search?q=timer+4541
Preverjeno (sem ga veliko uporabljal) zelo stabilen, uporabljen v mnogih časovnih relejih, tudi Iskra jih je nekoč delala s tem čipom.
Fajn je če je števec z oscilatorjem, ne samo RC člen ...
Lepo bi bilo, da bi tole zlatenje opisal bolj podrobno, verjetno nas je več, ki bi nas to zanimalo, če drugega ne, tako iz radovednosti.
.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Blisk1 Član

|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2025 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je CMOS, lahko dela tudi direktno na 12V. Sicer nisi priložil sheme in nisi pojasnil kako in s katerim CMOS čipom si naredil, morebitno nihanje napajalne napetosti lahko vpliva na čas. Da je zadeva bolj stabilna, dodaš stabilizator napetosti in greš navzdol z napajalno napetostjo za elektroniko, lahko 9V, lahko celo navzdol na 5V. Dober CMOS timer je 4541 https://www.google.com/search?q=timer+4541
Preverjeno (sem ga veliko uporabljal) zelo stabilen, uporabljen v mnogih časovnih relejih, tudi Iskra jih je nekoč delala s tem čipom.
Fajn je če je števec z oscilatorjem, ne samo RC člen ...
Lepo bi bilo, da bi tole zlatenje opisal bolj podrobno, verjetno nas je več, ki bi nas to zanimalo, če drugega ne, tako iz radovednosti.
. |
ta 4541 je ravno ta, ki sem ga vzel, ima samo eno hibo. Da takoj ko priklopiš elektriko se zalaufa. In NE tist pin, ki ga ima, da se to ne zgodi ne deluje. Sicer pa ja je super čip
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ravne Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02 Prispevkov: 225 Aktiv.: 2.68
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2025 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
| ta 4541 je ravno ta, ki sem ga vzel, ima samo eno hibo. Da takoj ko priklopiš elektriko se zalaufa. In NE tist pin, ki ga ima, da se to ne zgodi ne deluje. Sicer pa ja je super čip |
Poglej si tale prispevek. Pa še datasheet v prilogi.
| Opis: |
|
 Download |
| Ime datoteke: |
cd4541b.pdf |
| Velikost datoteke: |
879.44 KB |
| Downloadano: |
3 krat |
_________________ Lp
Lojz
Vremenska postaja Prevalje |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Blisk1 Član

|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2025 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
| Ravne je napisal/a: |
| ta 4541 je ravno ta, ki sem ga vzel, ima samo eno hibo. Da takoj ko priklopiš elektriko se zalaufa. In NE tist pin, ki ga ima, da se to ne zgodi ne deluje. Sicer pa ja je super čip |
Poglej si tale prispevek. Pa še datasheet v prilogi. |
hvala, vezje sem že naredil in deluje
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7861 Aktiv.: 31.81 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2025 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
...
... |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 752 Aktiv.: 3.50 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2025 12:05 pm Naslov sporočila: Re: Stepup iz 5V na 60V |
|
|
| Ali mi kdo lahko predlaga, kako narediti, da pridem iz 5V USB na 60V........ |
Tale bi bil mogoče primeren?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 233 dni