|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Tor Sep 30, 2025 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Kombinacija LiFePO4 + Pb je smrt za oba sistema, sploh pa za alternator.
Sistemi v vozilih so narejeni za polnjenje svinčenih akkujev, ki se drugače obnašajo od LiFePo4 in se bo polni LiFePo4 praznil v svinec zaradi višje neobremenjene napetosti.
LiFePo4 ima precej ploščato krivuljo polnjenja in bo iz alternatorja baterija vlekla tok cel čas, dokler ne bo polna.
Pb se navije na napetost in po začetnem sunku 50A polne z nekaj A.
Če gre to za občasno uporabo, dolg kabel na šalter mogoče še zadrži tokove in ne preobremeni alternatorja, da bo pa to stalno priklopljeno, pa ne gre.
Storage litij se raje polni tudi z nižjim tokom, 0,5C ali manj.
Sedaj ko bo zima pa se običajne celice ne polnijo pod 0C zaradi nastajanja litija in propada kapacitete. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mateik Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31 Prispevkov: 318 Aktiv.: 7.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 30, 2025 8:12 am Naslov sporočila: |
|
|
| mucek je napisal/a: |
| mateik je napisal/a: |
Huh, Victron DC-DC aka. Orion Tr ali pa Xs nima vgrajenega nobenega detektorja "pospeškometra", vidi po temu, ko napetost naraste na 14V na startnem akumulatorju (privzeto). Ima pa opcijo dodajanja različnih sensorjev, ki mu da signal, da je motor dejansko prižgan.
Sami pospeški niti niso pomembi, saj lahko prižgeš motor ravno z namenom napolniti sekundarni akumulator, brez da se pelješ... |
Ne bo držalo ... Je pisalo gor, pa tudi ko smo testirali v pisarni, si ga moral malo "božati" na mizi nekaj časa, da si ga aktiviral, brez da bi kakorkoli spreminjal vhodno napetost ...
No, mogoče ne govoriva o istem, jaz sem uporabljal tega:
https://www.victronenergy.si/dc-dc-converters/buck-boost-dc-dc-converter-25a-50a
Sem videl še one druge (ta črne), ti pa verjetno tega res nimajo.
LP, g |
Jaz sem mislil Orion Tr in Orion Xs, ima enak namen, modra škatla
Največkrat v uporabi, črnega še sploh nisem videl v živo  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Sep 30, 2025 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
| 1dva3 je napisal/a: |
Kombinacija LiFePO4 + Pb je smrt za oba sistema, sploh pa za alternator.
|
Ni res, ne drži, če je tok pravilno omejen, najbolje z namenskim polnilnikom.
Da bi kar direktno povezal oba tipa akumulatorjev, to pa ne bo dobro.
Če ima alternator tokovno omejitev, da se ne more preobremeniti, bi šlo direktno zamenjat svinec z LiFePO4. Pri tem bi izgubili dobro lastnost svinca, da gre lahko zelo hitro na 14V oziroma 14,4V, tudi če še ni poln, pri LiFePO4 to ni mogoče, bo napetost dosežena šele, ko bo poln. Veliko je razlogov, zakaj je svinec še vedno v uporabi.
Za sekundarni akumulator je LiFePO4 boljša izbira, priporočam uporabo namenskega DC/DC polnilnika, čeprav se da tudi drugače, nepoznavalcem odločno odsvetujem.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Sep 30, 2025 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Pb in LiFePO4 lahko vzporedno priklopiš na alternator. Tako imam v avtodomu in še vedno dela.
Tudi prodajajo ga za ta namen. _________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni