|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.00 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
| Ravne je napisal/a: |
Jaz bi EMOS priklopil takole:
- na 1 (NC) rjavo
- na 2 (COM) črno
- na 3 (NO) rumeno/zeleno žico.
- modra žica naj bi bila nula (N) in je ne priklopiš. (izoliraj)
V kleti v dozi pa pusti kot je.
Prejšnji termostat je bil očitno brez baterij in se je napajal preko omrežja. EMOS pa se napaja preko baterij.
Pa pazi, ker na črni žici naj bi bila faza (L) !!! |
 Narobe
rumeno-zeleno ne priključiš nikamor, ker to je glede na stari termostat napajanje N (ničla) in se ne rabi, enako velja za rjavo žico, ki je napajanje L (faza) in se na novem ne rabi.
Uporaben je le delovni kontakt NO in skupni COM za vklop gretja. Na ta dva kontakta se priključi črno in modro, to je vse in v tem primeru ni pomembno kam gre katera žica, lahko pa smo natančni glede na star termostat, naj bo na COM črna, na NC pa modra.
Obrazložitev stare vezave:
1 N (ničla) rumeno-zelena žica
2 L (faza) rjava žica
3 COM prevezava na 4
4 NC oziroma K (verjetno "Kühlung" - hlajenje) črna žica
5 NO oziroma H (verjetno "Heizung" - gretje) modra žica
Nov termostat:
COM skupni kontakt
NC mirovni kontakt - hlajenje
NO delovni kontakt - gretje
Zakaj so na starem priključili s prevezavo ne moremo vedeti, ta prevezava je nepotrebna, če bi črno žico priključili na 3 namesto na 4.
Kaj je na črni žici ne vemo, lahko je faza, lahko je samo krmilni signal, ki je lahko faza ali pa neka nizka napetost.
Glede na to, da so čarali nekaj s prevezavo, je vloga črne in modre lahko obrnjena.
Dejstvo je, da je pomembno samo to, da termostat sklene črno in modro žico in nič drugega, zato je vrstni red teh dveh žic v bistvu nepomemben, ker ni priključeno in povezano nikamor drugam na termostatu.
Veliko vezav po hišah je tako, da do termostata prideta samo dve žici, ker so bili termostati nekoč mehanski, kasneje elektronski so rabili napajanje, so ga vzeli kar lokalno v bližini, še kasneje so termostati baterijski. Da baterija traja, je rele notri bistabilni (bistable relay oziroma latching relay) ki za preklop rabi le impulz prave polaritete.
. |
Mislim da je pomota na tvoji strani @ v.j.
sponki 4 in 5 sta napajanje
sponki 1,2,3 pa preklop releja /termostata
4-črna > fazni vodnik
5-modra > nevtralni vodnik
zaradi tega je potreben mostiček med sponkama 3 in 4
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alex82 Neznanec

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2025 11:26 Prispevkov: 6 Aktiv.: 1.11 Kraj: Ljubljana, Slovenia
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
- na 1 (NC) rjavo
- na 2 (COM) črno
Prejšnji termostat je bil očitno brez baterij in se je napajal preko omrežja. EMOS pa se napaja preko baterij.
 Narobe
rumeno-zeleno ne priključiš nikamor, ker to je glede na stari termostat napajanje N (ničla) in se ne rabi, enako velja za rjavo žico, ki je napajanje L (faza) in se na novem ne rabi.
Uporaben je le delovni kontakt NO in skupni COM za vklop gretja. Na ta dva kontakta se priključi črno in modro, to je vse in v tem primeru ni pomembno kam gre katera žica, lahko pa smo natančni glede na star termostat, naj bo na COM črna, na NC pa modra.
. |
Sigurno na NC? Ker ko sem dal modro na NC mi je skurilo varovalko
Bom probal še varianto od Ravneta, ki se mi roko na srce zdi bolj logična, glede na to, da naj bi temperaturo nastavljal mešalni ventil, kamor gresta res rjava in rumeno zelena žica, kot sem že na začetku povedal. Bom probal še to, javim
Poizkusil sem tudi rjava, črna in rumeno zelena, kot je napisal Ravne, pa tudi ni bilo haska - nisem več pameten, ker se mi je ta izbira res zdela logična - razlika od prejšnjega starega termostata in tega je samo, da ko si na peči spodaj izbral vklopi oddaljeni termostat (sobni), je pač kontrolo imel termostat - novi te funkcije ne rabi, ker deluje neodvisno na baterijo, tudi če tam izberem da mi izklopi oddaljeni termostat, ker ga pač več kot očitno ne kontrolira več preko elektrike. Če novega še nekako zastopim, starega ne, tako da mi ni jasno, zakaj je to na starem delovalo, na novem pa ne
Kolikor jaz razumem, za regulacijo toplote v cevi bi dejansko rabil kontrolirati samo Seltron ventil, tako da bi ga "obračalo" na toplo ali hladno, glede na nastavljeno temperaturo na EMOS termostatu, ampak očitno je tukaj nekaj, česar ne razumem Tudi peč mora očitno potem dobiti "neko komando" da je gretja dovolj, da naj gre v standby mode, ali pač?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ugibajoče lahko omenim,da ko je krmilje na sami peči vklopljeno lahko ta deluje neodvisno od sobnega termostata,če ta ni aktivno vključen.
Podaj še kakšen podatek o sami peči,če je z vgrajenim gorilnikom.
Preklopno stikalo za oddaljen termostat najbrž mora biti vklopljeno,da sobni termostat lahko opravlja svojo funkcijo. Preveri na termostatu ali se zgodi sprememba na črni žici,da imaš fazo, ko je stikalo za oddaljeni termostat aktivno in fazo izgubiš, ko je stikalo za oddaljeni termostat izklopljeno.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prej si omenil,da ti je skurilo varovalko,ko si povezoval vodnike na termostatu.
Če gre napajanje na termostat preko peči in vklopnega stikala za oddaljeni termostat je lahko skurilo tudi varovalko v krmilju peči.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alex82 Neznanec

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2025 11:26 Prispevkov: 6 Aktiv.: 1.11 Kraj: Ljubljana, Slovenia
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peč je Valher, model kotla je DKP 25-30 ali pa DKP 35-40 mislim da.
@prel1: ne ne, na peči ni skurilo ničesar
Edit: oziroma, če se navežem na problem v štartu...pred časom poleti ob nevihti skurilo/poškodovalo stari termostat...ja..takrat bi načeloma lahko v peči sami tudi kaj skurilo, ampak mislim da ne no, ker peč, če jo vžgem ročno, deluje brezhibno in brez problema. Tudi če si nastavim tedenski program na peči, lepo dela po njem...razen če je na peči kaka posebna varovalka samo za kontrolo termostata in bi ta mogoče odpovedala
| prel1 je napisal/a: |
| Preveri na termostatu ali se zgodi sprememba na črni žici,da imaš fazo, ko je stikalo za oddaljeni termostat aktivno in fazo izgubiš, ko je stikalo za oddaljeni termostat izklopljeno. |
Če na peči sami vklopim ali izklopim nastavitev Oddaljena Tipkovnica, se na nobeni žili ne zgodi ničesar. Črna ima v vsakem primeru ves čas fazo, rumena in rjava sta brez in tudi na modri sem preveril za vsak slučaj, ničesar
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Alex82 je napisal/a: |
Če na peči sami vklopim ali izklopim nastavitev Oddaljena Tipkovnica, se na nobeni žili ne zgodi ničesar. Črna ima v vsakem primeru ves čas fazo, rumena in rjava sta brez in tudi na modri sem preveril za vsak slučaj, ničesar  |
Zdaj me malo bega,ker na začetku si omenjal oddaljen termostat sedaj pa tipkovnica.
Če gre za oddaljeno tipkovnico je to dodatek k peči za možnost nastavitev z druge lokacije.
Torej sama peč deluje
Na termostat prihaja stalna faza-črni vodnik na sponki 2 com na novem termostatu
S preklopi na termostatu se ti mešalni ventil odziva?
imaš še cevni termostat in dve črpalki,če prav razumem
Na črpalkah si odvil sredinski vijak in preveril,če se os lahkotno vrti ali je mogoče negibna/zatrdela.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alex82 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote="prel1"]
| Alex82 je napisal/a: |
Zdaj me malo bega,ker na začetku si omenjal oddaljen termostat sedaj pa tipkovnica.
Če gre za oddaljeno tipkovnico je to dodatek k peči za možnost nastavitev z druge lokacije.
Torej sama peč deluje
Na termostat prihaja stalna faza-črni vodnik na sponki 2 com na novem termostatu
S preklopi na termostatu se ti mešalni ventil odziva?
imaš še cevni termostat in dve črpalki,če prav razumem
Na črpalkah si odvil sredinski vijak in preveril,če se os lahkotno vrti ali je mogoče negibna/zatrdela. |
Tipkovnice oddaljena
- Vklopi Termostat
potem pa imam na izbiro Vklopljeno in Izklopljeno.
To je v meniju napisano, tega si nisem jaz izmislil
Je pa res, da sem že zelo dolgo nazaj enkrat ko se je peč uganila/prižgala (se ne spomnim) slišal, kako v kurilnici nekaj ropota in ko sem šel pogledati, se mi je zdelo, kot da se je Seltronu malo "zmešalo"... priznam, na to sem čisto pozabil in sem se šele zdajle spomnil. Kar bi nekako bilo mogoče logično, da če je v okvari in na komande ne reagira več, da je možno, da se krivec oziroma uganka skriva ravno v njem
Vprašanje: ali bi se moral, če bi na mešalnem ventilu delovala elektronika, avtomatsko vrteti tale okrogli gumb, za "ročno" nastavitev temperature slučajno?? Ker če da, se ne, karkoli sem spreminjal, se le ta ne vrti avtomatsko.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
119.85 KB |
| Pogledana: |
7 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na seltron mešalnem ventilu se gumb praviloma obrača dokler ne doseže eno od skrajnih leg.
Ne vem kako je pri tem ventilu,morda gre gumb noter/ven,da lahko preklopiš med ročnim in električnim upravljanjem ventila.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede oddaljene tipkovnice pa je poleg tipk lahko vgrajen še termostat/tipalo in bi to bilo
najbrž od firme Valher.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alex82 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
| prel1 je napisal/a: |
Na seltron mešalnem ventilu se gumb praviloma obrača dokler ne doseže eno od skrajnih leg.
Ne vem kako je pri tem ventilu,morda gre gumb noter/ven,da lahko preklopiš med ročnim in električnim upravljanjem ventila. |
Točno tako!!!
Še predno sem prebral tole, sem v kurilnici želel razstaviti Seltrona, da vidim kako je priklopljen, ko sem ga želel obrniti čisto na hladno. In ker ni šel, sem pogruntal (jaz idiot) da če pritisneš notri in ročno nastaviš "temperaturo" oziroma mešanje, da potem elektronsko ne dela.
Dejansko mi sedaj, če dam na višjo od sobne ventil oziroma gumb obrne čisto v rdeče, če pa dam nižjo temperaturo, pa ga zavrti čisto v mrzlo, modro. Tako da fantje, dela!
Nazadnje urejal/a Alex82 Ned Nov 09, 2025 6:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Alex82 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
- na 1 (NC) rjavo
- na 2 (COM) črno
Tole je dejansko očitno bil pravilni priklop! Hvala ti Ravne
Delal pa v prvo ni, ker je bil Seltron spodaj v "manual mode", ker sem nekoč očitno sam nastavil na sredino (pritisnil gumb notri in ga zavrtel) in zato ga potem elektronika ni več obračala
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ravne Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02 Prispevkov: 225 Aktiv.: 2.68
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2025 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni problema! Malo prej sem se vrnil domov in še enkrat skontroliral priključke in sem ravno mislil predlagati, da preveriš mešalni ventil, ko vidim, da sta s @prel1 to rešila.
Glavno, da deluje! Super!
_________________ Lp
Lojz
Vremenska postaja Prevalje |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 233 dni