www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SMD spajkanje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aokorn
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2014 11:09
Aktiv.: 0.14
Kraj: Dobrova

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2025 9:46 pm    Naslov sporočila:  SMD spajkanje Odgovori s citatom

Hi,

Iščem nekoga, ki bi mi (proti plačilu) napravil SMD odspajkanje starega IC in prispajkanje novega IC. Nov IC imam.
Stanujem v bližini Ljubljane.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 23.44
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2025 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi bilo fino, da das kaksen podatek vec ali pa sliko. Je to BGA, QFN, TQFP ... ?
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.43
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2025 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce ni BGA lahko naredim.
Bi pa bilo fino, da objaviš kaksno sliko kaksen IC je to.

aokorn
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2014 11:09
Aktiv.: 0.14
Kraj: Dobrova

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2025 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za IC HT8691SP.

Lp

Andrej

WhatsApp Image 2025-11-23 at 07.50.44.jpeg
 Opis:
HT8691SP
 Velikost datoteke:  92.61 KB
 Pogledana:  3 krat

WhatsApp Image 2025-11-23 at 07.50.44.jpeg

Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 23.44
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2025 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, to pa ni problem. Lahko en dan mimo Trzina priletis, pa eno pivo prinesi in to je to! Smile

Lp, G

airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.43
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2025 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je pol ure dela.
Lahko ti danes naredim.

Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 23, 2025 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iščem nekaj takega manjši... ali večji... za popravilo manjših modulčkov, kajti zgodi se občasno, da mi P&P ne položi občasno kakšnega čipa kot treba pa je potrebna kakšna korekcija.
Manjši mi ni prav všeč, ker je previsok. Bolj prav mi pride kaj nižjega.
Za vaše izkušnje se priporočam.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 19.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 23, 2025 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam https://www.dfrobot.com/product-2530.html
je majhen, lokalno segreješ samo kar rabiš. Za velike PCB zna biti neroden. Rabiš dodatne podpore.
Sicer pa deluje pa res dobro in tudi temperature so kar točne!

Iztok_S
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2026 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale je premajhen pa tudi poceni ni. Bi moral biti vsaj 10x10cm ali več. Iz ZDA ne naročam, ker pride predrago. V EU pa nisem našel nič podobnega na zalogi pri nobenem.

Še vedno iščem kaj bolj primernega, če je komu uspelo najti in sprobati.
Nazaj na vrh
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.81

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2026 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj povratnih informacij imaš pri podobnih izdelkih, ki se jih da naročiti iz evropskega skladišča. Če ti tiste informacije kaj pomagajo?
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.01
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2026 5:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam tudi jaz tega ampak sem ga takrat kupil v predprodaji za pol cene kot je zdaj na mouserju
https://eu.mouser.com/ProductDetail/DFRobot/FIT0888?qs=MyNHzdoqoQKhJhNYCet04w%3D%3D

Pred tem sem imel pa 10 let 230V PTC upor z kapton trakom nalepljenim na široko ALU stran.

Manjši je boljši ker pregrevaš samo tisto območje kjer potrebuješ ne celo vezje.
Tudi ni nič narobe če ga nastaviš tako da ne doseže temperature tališča, in potem z vročim zrakom dvigneš temperaturo samo za tisti del ki te zanima.

Za 5x5cm dobiš "klone" tega miniware za cca €20
https://www.banggood.com/PD-65W-Mini-Hot-Plate-Preheater-OLED-Display-PCB-Board-Welding-Heating-Plate-Rework-Station-Preheating-Platform-Repair-Tool-p-1988256.html
https://www.banggood.com/SEQURE-T55-Preheating-Rework-Station,Constant-Temp-Adjustable-Electronic-Hot-Plate-For-PCB-SMD-Heating-Led-Lamp-Desoldering-p-2035637.html

Se pa precej pozna pri takih podvigih dobra pasta za spajkanje eg. Tacky Flux, ki ne izhlapi. Meni najboljša je bila včasih AMTECH NC-559-V2-TF ampak tudi če naročiš pod istim imenom se ne dobi več. Je še vedno dobra, kar sem zdaj dobil ampak ta stara je bila boljša.

Iztok_S
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2026 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorian hvala za nasvet in podane izkušnje. Majhna površina me je odvračala ampak vidim, da ni tako pomembna še posebej ne za moj namen.
Pred časom sem zamenjal na P&P vibro feederju palice s 48 pinskimi LFCSP čipi in v eni palici so bili glede na oznake in barvne kapice le ti obrnjeni za 180°. Predno sem opazil je bilo cca 50 kosov že postavljenih in zalotanih. Sedaj moram vse te 433MHz modulčke popraviti, ker čipi niso ravno poceni niti lahko dobavljivi.

Danes preverim pri prijatelju, katero pasto on uporablja. Že dolga leta ima RTV servis in se ukvarja z BGA rebalingom ter popravilom TV plošč. Bom objavil izbiro in če dobim kakšno koristno informacijo za flux, kajti točno s takim, kot si ga omenil imam najboljše izkušnje. Imam zadno petino injekcije 30ml in je že kriza, ker ga nisem nikjer našel. Kupil sem alternative s Farnela ampak so zelo slabe in se takoj utekočinijo in izginejo ravno, ko čip doseže pravo temperaturo za reflow.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.01
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2026 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš 1 uro za zabiti za Amtech Inventec kaj so firme in kaj blagovne znamke si oglej ta dva videa.
https://www.youtube.com/watch?v=IG8_NAP72oU
https://www.youtube.com/watch?v=p-GkURU_IzE

Ta nova ki sem jo kupil je ta, in je precej dobra ampak se ne obnaša isto kot ta stara.
https://ltronics.eu/soldering-flux/amtech-nc-559-v2-tf-no-clean-tacky-flux-30cc-53
ima še vedno tisti "skok" ko lepo skoči na footprint ko je enkrat vse dovolj segreto ampak ni tako agresiven kot je bil pri ta stari.

prednost manjšega hotplate je tudi pri dvostransko položenih vezjih, ker rabiš samo dovolj prostora pod modulom da lahko segreješ.

Iztok_S
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2026 9:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pogledal Fluxgate dosje.

Kolega ima prav tako Amtech, ki ga je nabavil direktno v tovarni v ZDA.
Kode mi javi na email. Takoj ko prejmem objavim.

Silvo mi je ponudil, da mi posodi BY1515, da ga sprobam - HVALA!!
Nazaj na vrh
faraday
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Nov 2011 20:55
Aktiv.: 0.20
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2026 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorijan je napisal/a:
Če imaš 1 uro za zabiti za Amtech Inventec kaj so firme in kaj blagovne znamke si oglej ta dva videa.
https://www.youtube.com/watch?v=IG8_NAP72oU
https://www.youtube.com/watch?v=p-GkURU_IzE

Ta nova ki sem jo kupil je ta, in je precej dobra ampak se ne obnaša isto kot ta stara.
https://ltronics.eu/soldering-flux/amtech-nc-559-v2-tf-no-clean-tacky-flux-30cc-53
ima še vedno tisti "skok" ko lepo skoči na footprint ko je enkrat vse dovolj segreto ampak ni tako agresiven kot je bil pri ta stari.

prednost manjšega hotplate je tudi pri dvostransko položenih vezjih, ker rabiš samo dovolj prostora pod modulom da lahko segreješ.

Sam uporabljam Stirri-v3-TF in sem zadovoljen . Če želiš delati primerjavo , mi pošlji zasebno naslov , pa ti ga pošljem malo za test .
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni