www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PLC Omron težave

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
romascenko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Aktiv.: 2.05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 9:30 am    Naslov sporočila:  PLC Omron težave Odgovori s citatom

Živjo,

Zanima me ali ima kdo programsko opremo s katero lahko potegne program iz PLC (Omron CQM1H-CPU51).. namreč zadeva se prižge (HMI prikaže kar mora) ampak ko dodam segmente zadeva čez čas pade v nek error.. ali pa se že ob prižigu zgodi da HMI ne dobi info iz PLC in ostane bel ekran. Imam naročene "nove" segmente ampak če bo težava v napajalnem delu PLC ali pameti potem bi zadevo prekopiral na "nov" PLC ki se ga še da dobiti na ebayu npr.

lp

D.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2025 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor vem, bi moral delovati z CX programmer
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2026 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ta link sem že prej našel ampak nekaj ni vredu z prenešenimi fajli programa ni mogoče instalirati...
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.82
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2026 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

romascenko je napisal/a:
Ja ta link sem že prej našel ampak nekaj ni vredu z prenešenimi fajli programa ni mogoče instalirati...

Iz povezave, ki jo je dal @Roby, sem z GoogleDrivea prenesel CX-Programmer in še CX Update ter testno inštaliral na Win11-64bit sistem, vse brez napak.
Za razzipat je geslo: plc247.com
Med inštalacijo sicer zateži o NetFrameworku in o "varnosti" glede gonilnika in moraš pač zaupati Omronu.

Resda je solate za dobra 2GB in kup inštalacij kar nekaj časa traja pa vendar gre brez problemov.
Inštalira se ver. 9.75 (vpisati moraš kodo), z dodatkom (CXP_V98_Upd.exe) se nadgradi na ver. 9.80.

Poženeš CX-P.exe, ki je na lokaciji:
C:\Program Files (x86)\OMRON\CX-One\CX-Programmer\

CXP (Large).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  316.3 KB
 Pogledana:  17 krat

CXP (Large).jpg

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 9.71
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2026 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

romascenko je napisal/a:

V takem primeru je zlata vredno če poznaš nekega Dušana Smile Smile

romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2026 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je @milan62 Smile

@DusanK hvala , zadeva deluje... trenutno čakam en segment katerega sumim da je težaven ko ga dobim in zamenjam vidim ali zadeva deluje, če ne potem začnem uporabljat CX Smile
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.27
Kraj: Lokev ,Boa , Vinica

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2026 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

milan62 je napisal/a:
romascenko je napisal/a:

V takem primeru je zlata vredno če poznaš nekega Dušana Smile Smile
Ja res Dušan marsikaj reši Very Happy
romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 22, 2026 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo nadaljevanje, ko sem dobil primeren kabel je bilo kopiranje programa prek CX programmerja na PC enostavno. V programu vidim da je 38 errorjev npr : Missing operand at rung 461

Očitno je težava v samem programu kar pa bo zame prevelik zalogaj...je to sploh možno popraviti in kako? Proizvajalcu sem poslal povraševanje ali ima slučajno ta program še kje shranjen ker je zadeva stara 20 let Smile

Lp
D.
Nazaj na vrh
romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2026 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobil originalno verzijo programa jo naložil na novi PLC vse se vklopi vse deluje razen 1 stvari... Gre pa takole : Imam Rh senzor ki daje output 0-1V kar preko PLC na HMI prenese kot 0 -100% Rh. Ta output iz Rh sonde gre na analogni modul MAB42 in dobim prikaz 6%Rh na HMI (dejanski output pa je 0,60V) tako da mislim da je težava nekje v scalingu. Vem da ima ta modul MAB42 0-5 ali 0-10V vhod. Naložena verzija je ista kot prejšnja, prešnji PLC se je sesul tako da iz njega ni mogoče dobiti programa ki bi ga lahko primerjal. Sedaj me čaka rovarjenje po lestvičnem diagramu , da najdem kje kaj zakaj moje izkušnje pa so = 0 Smile
Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 10.01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2026 4:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

romascenko je napisal/a:
Dobil originalno verzijo programa jo naložil na novi PLC vse se vklopi vse deluje razen 1 stvari... Gre pa takole : Imam Rh senzor ki daje output 0-1V kar preko PLC na HMI prenese kot 0 -100% Rh. Ta output iz Rh sonde gre na analogni modul MAB42 in dobim prikaz 6%Rh na HMI (dejanski output pa je 0,60V) tako da mislim da je težava nekje v scalingu. Vem da ima ta modul MAB42 0-5 ali 0-10V vhod. Naložena verzija je ista kot prejšnja, prešnji PLC se je sesul tako da iz njega ni mogoče dobiti programa ki bi ga lahko primerjal. Sedaj me čaka rovarjenje po lestvičnem diagramu , da najdem kje kaj zakaj moje izkušnje pa so = 0 Smile

Če je analogni vhod od 0 do 10V,je pri vhodni napetosti 10V enakovredno 100% Rh.
Tako da sedanja vhodna napetost 0,6V ti daje 6%Rh.
Glede na to, da je največja izhodna napetost iz Rh senzorja 1V je lahko še kaj vmes.Je signal iz Rh senzorja vezan neposredno na analogni vhod ali preko vmesnega napetostnega (prilagoditvenega) ojačevalnika.

romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2026 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne direktno je vezan na ta analogni modul MAB42, Rh sonda ima svoje napajanje 24V in izhod 0-1V.
Nazaj na vrh
romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 09, 2026 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodajam.. V CX programerju se popravil "scaling" in sedaj zadeva kaže kot mora.
Nazaj na vrh
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 10, 2026 10:10 am    Naslov sporočila: icon_great  Odgovori s citatom

@DusanK Very Happy Applause
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni