www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dogovorjena obračunska moč

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rplink3r
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Aktiv.: 2.22
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2026 5:08 pm    Naslov sporočila:  Dogovorjena obračunska moč Odgovori s citatom

Pozdrav,

Mogoče kdo ve kako se obračunava priključna moč, po starem izracunu sem imel 6.2kW, po prvem izracunu z 15min meritvami 8.2kW, sedaj imam 9kW.

Kot gledam se to prilagaja mesečno, se pravi sedaj pozimi je velika poraba, poleti bo pa mesečno pod 6kW obračun glede na to da ni možno imeti takšne porabe ?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 19.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2026 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz točno ne razumem, kako to gre. Na moj elektro sicer lahko nastaviš obračunsko moč, kot ti hočeš, amak to je samo v teoriji. Jaz sem jo že 4x znižal, ampak mi jo vedno spremenijo, kot njim paša... Sem obupal.... Whistle
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2026 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej na kratko (za gospodinjski odjem):

1. Obračun dogovorjene moči. Se obračuna mesečno po časovnih blokih 1234 pozimi ter 234 poleti.

2. Dogovorjena obračunska moč: Določi distributer za celo leto glede na preteklo porabo ali pa uporabnik po svojih željah, vendar če danes napišem bo lahko veljavno najprej od Marca naprej.(do 8 v mesecu za naslednji mesec) Po blokih se lahko vrednost samo povečuje (Blok5 ne more imeti manjše vrednosti kot blok1)

Na mojelektro.si je to vse lepo opisano. npr. klikni lupo za pregled meritev...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Aktiv.: 2.14

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2026 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:

1. Obračun dogovorjene moči. Se obračuna mesečno po časovnih blokih 1234 pozimi ter 234 poleti.

Poleti imaš še peti blok.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2026 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:
Obračun dogovorjene moči. Se obračuna mesečno po časovnih blokih 1234 pozimi ter 234 poleti.

Poleti (nižja sezona) bodo časovni bloki 3, 4 in 5. (glej Prilogo 2 akta)
Popravek: To bo od 2027 naprej.

Sicer pa o tem je že bila govora in v aktu je vse navedeno.
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=AKT_1266

Nazadnje urejal/a bostjang Tor Jan 20, 2026 7:52 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2026 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@bostjang & @tlogar odgovor je na kratko... Poglejta si pretekle račune in postavko za 5 blok... 0,000€ že 4 blok je drobiž. Poleti ni 3,4,5 kot me popravljaš ampak 2,3,4,5!
Sicer pa so še tu procenti za ta, pa za oni mesec, 3 špice, 5 špic... brez veze komplicirat!
Pa navedena uredba je stara... (ups ni stara je še 10 aktov... le zakaj?)
Bistvo je to, da vladni uradniki samo študirajo, kje bi nas še kaj olupili!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2026 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roby, še enkrat si poglej Prilogo 2. Od snovanja akta so se razmere v omrežju precej spremenile, zato so bloki drugačni. Že prvi veljavni bloki so bili različni od predloga v študiji.

Pretekli računi ne pomenijo, da bo še naprej tako. Moč v bloku 5 bo imela / ima ceno višjo od 0!
Akt o določitvi tarifnih postavk za omrežnine elektrooperaterjev
Nazaj na vrh
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2026 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če greš na moj elekro,...izbereš merilno mesto,...zavihek "dogovorjena obračunska moč" se ti izpiše tabela z trenutno dogovorjeno obračunsko moč.
V tej tabeli na desni klikneš "lupo" oz. "pregled meritev za izračun obračunske moči"... Odpre se ti nova tabela,... pri meni so navedeni trije dnevi ter ura v dnevu, v preteklem letu, na podlagi katerih so mi odkazali moč. Seveda so to bili ravno dnevi v zimski tarifi, ki imajo najvišjo porabo (delovnik pred božičem, ...), oz. najvišja špica v dnevu.
Nazaj na vrh
grega09
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17
Aktiv.: 3.90

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2026 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo v info, ker verjetno kdo ve. Če sam prestavim dogovorjeno moč, že dobim penale? Kakor sem razumel, zaenkrat velja, da če pustim nastavljeno, kar so mi določili, potem smo še oproščeni.
Ali se je vmes kaj spremenilo?
Nazaj na vrh
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2026 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povem ti lahko le,..da če sam ne spremeniš, penalov ni. Sam že cca 2 meseca po več ur dnevno presegam dogovorjeno moč,...pa je to na položnici prikazano kot informativni izračun. Za november mi je to zneslo cca 6€ penalov.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2026 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje sem zasledil, pred nekaj meseci, da penalov sploh ne bodo zaračunavali, ampak bo bolj dinamično določena dogovorjena priključna moč.

Ja, tako bi bilo pošteno, brez penalov, ker so lahko dražji, kot nekoliko višja dogovorjena priključna moč.
Dogovorjena priključna moč bi se morala določiti za vsak mesec posebej, dinamično, na podlagi meritev. Ne da se določa vnaprej, ampak za tekoči, že pretekli mesec. Obračun na enak način, na podlagi povprečja treh največjih konic, nekaj takega, če se ne motim.

Opazil sem, da je bila minimalna obračunska priključna moč prej najmanj 27% priključne moči, sedaj je 20% kar je v redu za tiste, ki stabilno porabljajo/mo manj brez večjih konic.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rplink3r
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Aktiv.: 2.22
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2026 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po nekaj klicev na elektro sem dobil osebo, katera mi je končno razložila mojo situacijo.

Ker sem nov uporabnik, nova pogodba zaradi elektrarne, mi prve dve leti mesečno prilagajajo obračunsko moč glede na mesečne 15min špice.

Po dveh letih se letno pregleda pet 15min konic in se glede na to določi obračunsko moč katera se mesečno nebo več računala in bo določena na letnem nivoju.

Trenutna situacija za mesečnim obračunom je najboljša, kaj bo pa po dveh letih, je pa vprašanje, bo treba naredit management porabnikov in preračunat, če se splača kakšen mali par kWh hranilnik energije....

Pravijo tudi da se bodo po dveh letih presežki določene obračunske zaračunali, koliko pa nevem.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2026 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moram se popraviti.
Novi bloki veljajo s 1. 1. 2027. Torej, prihajajoče poletje (nižjo sezono) bodo še vedno bloki 2, 3, 4 in 5.
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2025-01-2723

Odgovore na nekatera vprašanja pa, poleg v aktu, najdete tudi na spletni strani URO.
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.23
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2026 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsega bo kriv Jajo... Confused
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni