|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
rplink3r Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02 Prispevkov: 519 Aktiv.: 2.22 Kraj: Levec
|
Objavljeno: Tor Jan 13, 2026 5:08 pm Naslov sporočila: Dogovorjena obračunska moč |
|
|
Pozdrav,
Mogoče kdo ve kako se obračunava priključna moč, po starem izracunu sem imel 6.2kW, po prvem izracunu z 15min meritvami 8.2kW, sedaj imam 9kW.
Kot gledam se to prilagaja mesečno, se pravi sedaj pozimi je velika poraba, poleti bo pa mesečno pod 6kW obračun glede na to da ni možno imeti takšne porabe ? _________________ "The statement below is false."
"The statement above is true." |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Jan 13, 2026 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz točno ne razumem, kako to gre. Na moj elektro sicer lahko nastaviš obračunsko moč, kot ti hočeš, amak to je samo v teoriji. Jaz sem jo že 4x znižal, ampak mi jo vedno spremenijo, kot njim paša... Sem obupal....  _________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Roby Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.03
|
Objavljeno: Tor Jan 13, 2026 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej na kratko (za gospodinjski odjem):
1. Obračun dogovorjene moči. Se obračuna mesečno po časovnih blokih 1234 pozimi ter 234 poleti.
2. Dogovorjena obračunska moč: Določi distributer za celo leto glede na preteklo porabo ali pa uporabnik po svojih željah, vendar če danes napišem bo lahko veljavno najprej od Marca naprej.(do 8 v mesecu za naslednji mesec) Po blokih se lahko vrednost samo povečuje (Blok5 ne more imeti manjše vrednosti kot blok1)
Na mojelektro.si je to vse lepo opisano. npr. klikni lupo za pregled meritev... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 288 Aktiv.: 2.14
|
Objavljeno: Tor Jan 13, 2026 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Roby je napisal/a: |
1. Obračun dogovorjene moči. Se obračuna mesečno po časovnih blokih 1234 pozimi ter 234 poleti.
|
Poleti imaš še peti blok. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2026 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Roby je napisal/a: |
| Obračun dogovorjene moči. Se obračuna mesečno po časovnih blokih 1234 pozimi ter 234 poleti. |
Poleti (nižja sezona) bodo časovni bloki 3, 4 in 5. (glej Prilogo 2 akta)
Popravek: To bo od 2027 naprej.
Sicer pa o tem je že bila govora in v aktu je vse navedeno.
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=AKT_1266
Nazadnje urejal/a bostjang Tor Jan 20, 2026 7:52 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Roby Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.03
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2026 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
@bostjang & @tlogar odgovor je na kratko... Poglejta si pretekle račune in postavko za 5 blok... 0,000€ že 4 blok je drobiž. Poleti ni 3,4,5 kot me popravljaš ampak 2,3,4,5!
Sicer pa so še tu procenti za ta, pa za oni mesec, 3 špice, 5 špic... brez veze komplicirat!
Pa navedena uredba je stara... (ups ni stara je še 10 aktov... le zakaj?)
Bistvo je to, da vladni uradniki samo študirajo, kje bi nas še kaj olupili! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2026 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Roby, še enkrat si poglej Prilogo 2. Od snovanja akta so se razmere v omrežju precej spremenile, zato so bloki drugačni. Že prvi veljavni bloki so bili različni od predloga v študiji.
Pretekli računi ne pomenijo, da bo še naprej tako. Moč v bloku 5 bo imela / ima ceno višjo od 0!
Akt o določitvi tarifnih postavk za omrežnine elektrooperaterjev |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 852 Aktiv.: 3.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 15, 2026 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Če greš na moj elekro,...izbereš merilno mesto,...zavihek "dogovorjena obračunska moč" se ti izpiše tabela z trenutno dogovorjeno obračunsko moč.
V tej tabeli na desni klikneš "lupo" oz. "pregled meritev za izračun obračunske moči"... Odpre se ti nova tabela,... pri meni so navedeni trije dnevi ter ura v dnevu, v preteklem letu, na podlagi katerih so mi odkazali moč. Seveda so to bili ravno dnevi v zimski tarifi, ki imajo najvišjo porabo (delovnik pred božičem, ...), oz. najvišja špica v dnevu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 545 Aktiv.: 3.90
|
Objavljeno: Čet Jan 15, 2026 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo v info, ker verjetno kdo ve. Če sam prestavim dogovorjeno moč, že dobim penale? Kakor sem razumel, zaenkrat velja, da če pustim nastavljeno, kar so mi določili, potem smo še oproščeni.
Ali se je vmes kaj spremenilo? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 852 Aktiv.: 3.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 15, 2026 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
| Povem ti lahko le,..da če sam ne spremeniš, penalov ni. Sam že cca 2 meseca po več ur dnevno presegam dogovorjeno moč,...pa je to na položnici prikazano kot informativni izračun. Za november mi je to zneslo cca 6€ penalov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Jan 15, 2026 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem zasledil, pred nekaj meseci, da penalov sploh ne bodo zaračunavali, ampak bo bolj dinamično določena dogovorjena priključna moč.
Ja, tako bi bilo pošteno, brez penalov, ker so lahko dražji, kot nekoliko višja dogovorjena priključna moč.
Dogovorjena priključna moč bi se morala določiti za vsak mesec posebej, dinamično, na podlagi meritev. Ne da se določa vnaprej, ampak za tekoči, že pretekli mesec. Obračun na enak način, na podlagi povprečja treh največjih konic, nekaj takega, če se ne motim.
Opazil sem, da je bila minimalna obračunska priključna moč prej najmanj 27% priključne moči, sedaj je 20% kar je v redu za tiste, ki stabilno porabljajo/mo manj brez večjih konic.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rplink3r Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02 Prispevkov: 519 Aktiv.: 2.22 Kraj: Levec
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2026 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Po nekaj klicev na elektro sem dobil osebo, katera mi je končno razložila mojo situacijo.
Ker sem nov uporabnik, nova pogodba zaradi elektrarne, mi prve dve leti mesečno prilagajajo obračunsko moč glede na mesečne 15min špice.
Po dveh letih se letno pregleda pet 15min konic in se glede na to določi obračunsko moč katera se mesečno nebo več računala in bo določena na letnem nivoju.
Trenutna situacija za mesečnim obračunom je najboljša, kaj bo pa po dveh letih, je pa vprašanje, bo treba naredit management porabnikov in preračunat, če se splača kakšen mali par kWh hranilnik energije....
Pravijo tudi da se bodo po dveh letih presežki določene obračunske zaračunali, koliko pa nevem. _________________ "The statement below is false."
"The statement above is true." |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1786 Aktiv.: 7.23 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2026 8:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsega bo kriv Jajo...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni