|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1447 Aktiv.: 6.07 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Avg 24, 2012 7:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Če se malo pošalim : verjetno dobiš enako tarifo skozi celo obdobje ... cena življenjskih stroškov pa raste tako da na koncu si spet "hlapec kapitala"
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
davide Član

Pridružen-a: Pet 10 Sep 2010 16:45 Prispevkov: 149 Aktiv.: 0.78 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: Sob Avg 25, 2012 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
mogoče ni ravno pravi naslov teme za moje vprašanje, vendar se neposredno nanaša na sončno energijo in sicer gre za solarni regulator oz. solarni polnilec baterij.
Pred kratkim sem dobil solarni regulator (mislim, da je zadeva stara že nekaj let), ki ni deloval, gre pa za produkt Juta cmp24 solar regulator, prikazan na spodnji sliki:
Problem je sledeč, močno se je grel mikrokontroler Atmega88, ki je srce celotnega regulatorja, nakar sem ugotovil zakaj, vendar žal je le ta odpovedal.
Ima mogoče kdo idejo, kako dobiti sprogramiran čip od regulatorja ali mogoče samo program, sem si pomagal že veliko z goog-lom, vendar nisem našel kaj koristnega.
Gre pa za zelo uporabno stvar, baterijo nadzirano preko mikrokrmilnika polnimo s pomočjo sončne celice, na izhodu pa lahko uporabimo tako enosmerno napetost, kot tudi izmenično preko DC-AC konverterja.
Še en link:
http://www.jutasolar.com/en/product_more.asp?id=1184
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Avg 25, 2012 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno ne boš uspel najti FW.
Lahko pa si izrišeš vezje in sprogramiraš svojega.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 852 Aktiv.: 3.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 7:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Eno vprašanje se mi poraja.
A je potrebno pri priklopu razsmernika paziti (on grid), kako so priklopjene posamezne faze? Konkretno se gre za Solar edge. Se razsmernik sam sinhronizira/fazni kot z omrežjem?
Tudi ko so mi priklaplali sončno, nisem opazil, da bi kdo kaj meril , ...so samo priklopili na razvodne sponke. na
Moram reorganizirati omaro,..., in bom odklapljal razsmernik.
Lp, Uroš.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.39 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Za moj Solaredge je to v navodilih - važno je zaporedje (2 možnosti). Če ne priključiš prav, piska in se ne zažene, potem enostavno zamenjaš 2 fazi.
Podobno pri inverterju drugega proizvajalca, s tem da pri drugem imaš tudi možnost, da programsko zamenjaš vrstni red faz (L ali D).
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor imam izkušenj, je pri SMA vseeno. Pri vseh bi lahko bilo vseeno. Vprašanje je samo ali se koda v DSP-ju lahko prilagodi danemu zaporedju.
Sicer pa so barve standardizirane in spodobi se, da je priklopljeno pravilno.
Vsaj nekateri števci (npr. L+G) opozarjajo na napačno zaporedje.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 780 Aktiv.: 3.16 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Čet Okt 09, 2025 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem priklopil 3 solaredge in nikoli gledal zaporedja, tako da mu je vseeno, deye hibridni pa hoče pravo zaporedje.
_________________ Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Čet Okt 09, 2025 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem je za različne Solaredge inverterje različno.
| Solaredge navodila je napisal/a: |
NOTE
If power control is enabled, it is important to respect the order of grid lines
connection to the inverter. A 120deg phase difference should be kept between
L1 to L2 and between L2 to L3 (L1-L2-L3 and not, for example L1-L3-L2).
If the grid lines are not in this order, an error is displayed on the LCD screen
and the inverter will not produce power |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.03
|
Objavljeno: Čet Okt 09, 2025 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma je dobro, da se sledi z barvami žic in tudi zaporedjem tistemu, kar je v omarici.
Razsmerniki so sicer na to neobčutljivi.
Deye kot je rečeno ima nastavitev faze, solaredge pa to načeloma ne zanima.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1929 Aktiv.: 7.81 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2026 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem že večkrat dobil zavrnjeno soglasje sem se (začasno) odločil za balkonsko SE.
Dobil sem 7 solarnih panelov 260W (sicer starih 10let) za ceno sixpack Laškega (uničeno ob prevzemu)
Železje in vijaki za nosilce so bili cca. 50€
Razsmernik Hoymiles HMS-800W-2T + napajalni konektor sem naročil prek Amazon za 122€.
Nosilce v obliki snegobranov za Bramac kritino sem ukrivil in obarval v petek popoldne in v soboto zvečer so bile štiri celice že zmontirane in povezane na strehi kurilnice
V el. omarici za varovalko je še Shelly PM mini, ki meri samo SE.
In že prvi dan se je pojavil problem - "štrom mečemo stran", ker dopoldne je minimalna poraba in teče v omrežje
OK - bomo poleti zjutraj filtrirali bazen in nato vklopili klimo preko HA avtomatizacije.
NE - Roberto ne bi bil Roberto, če ne more to malo "doterati" (besede mojega šefa) in to je shranjevanje.
Aha - akumulatorji na solarni strani - samo to je potrebno "malo" krmiliti in nadzirati Na srečo je sezona umrlih avtomobilskih in kamionskih akumulatorjev, ki so več kot primerni za experimentiranje. Pa se takoj pojavi en kup problemov in stroškov z polnjenjem,...
Eh - ne bomo izumljali tople vode, ker to je nekdo že izumil in verjetno ceneje kot 15 škatlic in en kup dratovja
In sem se zagledal v Zendure Solarflow PV HUB1200 z AB1000 baterijo za 300€ na Ebay - klik in naročeno Ima odlično lastnost, da ga lahko v sodelovanju z Shelly EM lahko nastaviš na "zero export"
Ja - in kaj bom delal samo z 1kWh zaloge in njihove dodatne baterije po 250-300€ na kWh In zopet napad "sončne mrzlice" in razdiranje baterije. Notri je 15 kosov LiFePo4 in že brskamo za njimi
Na Aliexpress dobim 16 kosov 360Ah A klase EU skladišče za 900€ z dostavo - Klik in že so naročene Pa Daly BMS za 108€ tudi iz Kitajske.
No - za baterije se je že izkazalo, da ni menda niso A-grade in verjetno je tudi kapaciteta zlagana ampak ker bodo trenutno obremenjene z 0.05C bo OK. Tudi ko bom kasneje šel v kaj resnejšega bodo uporabne.
Stestirana vzporedna vezava z obstoječimi celicami za vgrajenim BMS ne deluje, ker ker izračunava SOC z napolnjenimi mAh Torej jih poizkusimo priključiti kar na dovod v HUB - deluje le razpoložljiva energija laže
Trenutno so priključene samo občasno pod nadzorom, ker Daly BMS, FR4 plošče in konektorji še niso prispeli. Nato sledi še ohišje, ...
No - če je kdo medtem računal koliko sem zapravil za te "igračke"
Počasi bo okrog 1500€ in čez cca. 3-4 mesece bo izplačano.
Ampak sem obrnil strategijo SE ter potem EV in očitno sem storil prav
Z EV vsak delovni dan (100km) "dam v pujska" okrog 8€ potnih stroškov in sedaj ima 15.000km
In vsekakor mora nekdo potrjevati tisti rek:
Majhni otroci male igrače - velik otroci velike igrače
[/img]
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
1.4 MB |
| Pogledana: |
3 krat |

|
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
1.21 MB |
| Pogledana: |
3 krat |

|
_________________ LP Robert |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2026 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
| robert je napisal/a: |
No - če je kdo medtem računal koliko sem zapravil za te "igračke"
Počasi bo okrog 1500€ in čez cca. 3-4 mesece bo izplačano.
|
Ja, igrače morajo bit
Ampak gotovo si se zatipkal in si mislil 3-4 leta?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2026 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce z EV dnevno dela okrog 100 km in ga lahko od aprila pa do septembra polni na ta racun, potem se mogoce racunica se izide. Mogoce.
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1929 Aktiv.: 7.81 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2026 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
| mucek je napisal/a: |
| Ce z EV dnevno dela okrog 100 km in ga lahko od aprila pa do septembra polni na ta racun, potem se mogoce racunica se izide. Mogoce. |
Trenutno se investira "iz pujska" med nafto in elektriko - za polnjenje EV pa bo cca. 1kW celic vsekakor premalo
"Z EV vsak delovni dan (100km) "dam v pujska" okrog 8€ potnih stroškov in sedaj ima 15.000km "
_________________ LP Robert |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 2018 Aktiv.: 8.17
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2026 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
| mucek je napisal/a: |
| Ce z EV dnevno dela okrog 100 km in ga lahko od aprila pa do septembra polni na ta racun, potem se mogoce racunica se izide. Mogoce. |
Kdaj pa fila?
A ima nočni šiht, da je avto podnevi priključen.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ogblaz Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08 Prispevkov: 181 Aktiv.: 1.47 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2026 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakorkoli obrneš zastonj elektrike ne bo. Niti se ne izplača, dokler je elektrika po tej ceni. Je pa zanimiva igrača
Še hudič, da imamo sonce le kakšne pol leta, če je sreča.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni