www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

baterije AA 1,5 V - sestava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 2:37 pm    Naslov sporočila:  baterije AA 1,5 V - sestava Odgovori s citatom

Potreboval sem ogljeno palčko in z veseljem razdrl staro batreijo 1,5 V. Z razočaranjem sem ugotovil, da v njej ni nobene ogljene palčke ampak ena sama, niti ne vem kaj, kovinska žica. Ali kdo ve, kakšna je sestava novejših 1,5 V AA baterij?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.13
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno si razdrl alkalno baterijo
Vzemi "navadno " pa boš našel ...

kvarkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče res. Vendar pa kako naj vem, katera je alkalna in katera navadna? Priznam, da me to sicer do sedaj ni nikoli zanimalo.
Nazaj na vrh
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.81

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ooo ponavadi naj bi te slišale na cink-ogljikove baterije. Mogoče v njih najdeš to kar želiš.
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 10.01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel je napisal/a:
Mogoče res. Vendar pa kako naj vem, katera je alkalna in katera navadna? Priznam, da me to sicer do sedaj ni nikoli zanimalo.

Na alkalnih napetostnih členih 1,5V je na zunanji ovojnici običajno naveden napis "Alkaline" poleg ostalih podatkov in opozoril.

V Sloveniji pa že dolgo nisem zasledil v prodaji cink - ogljikovih glalvanskih členov.

iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.27
Kraj: Lokev ,Boa , Vinica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako da ne , v TEDIJU jih imajo.
mipax
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Jun 2005 22:35
Aktiv.: 0.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

prel1 je napisal/a:
kvarkel je napisal/a:

Na alkalnih napetostnih členih 1,5V je na zunanji ovojnici običajno naveden napis "Alkaline" poleg ostalih podatkov in opozoril.

V Sloveniji pa že dolgo nisem zasledil v prodaji cink - ogljikovih glalvanskih členov.

Kot sem videl Cink - ogljene baterije prodajajo v Tedi-ju in so poceni. Seveda niso po kvaliteti primerljive z alkalnimi.
No me je že eden prehitel z odgovorom Very Happy
Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 10.01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa oglene palčke katere se uporabljajo za risanje bi ti morda ustrezale
kvarkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2026 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala @Predi. Kako so že rekli, "kdor ne vpraša, kruha strada"? Nisem vedel za ogljene palčke za risanje. Verjetno bi mi ravno tako prav prišla, ampak sem svoj poizkus že naredil. Našel sem pozabljene debelejše grafitne mince za svinčnik, pa sem eno uporabil.
Sicer se na forum sploh ne bi obrnil, če bi ne bi bil presenečen, ko sem baterijo razrezal.
Seveda hvala tudi ostalim, ki so me razsvetlili, kar bi pravzaprav moral vedeti že sam.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2026 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel je napisal/a:

Alkalna ima 'L' na začetku IEC oznake (torej LR6 za AA). Navadna (cink-ogljik) pa je brez oznake elektrokemijskega sistema (R6).

https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_nomenclature
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni