www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Flourescentne žarnice - LED alternative

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BorutZ
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Sep 2012 15:06
Aktiv.: 0.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 12:28 am    Naslov sporočila: icon_idea Flourescentne žarnice - LED alternative Odgovori s citatom

v stropni luči na hodniku imam digitalni balast (2x18W) in dve 4-pinski flourescenčni žarnici (Osram DULUX TC-TEL 18w/840 PL-T gx24q-2). Ker sta mi obe pregoreli in ker se jih že nekaj časa ne dobi, bi ju nadomestil z LED alternativami.
Nekje sem prebral da LED ne rabijo (ali celo ne smejo imeti) balasta in naj jih zvežem kar direkt na 230vac. Ker o tej tematiki ne vem ničesar, bi prosil za nasvet. Radi bi da bi bila skupna svetilnost nekako podobna prejšnji, ker gre za relativno temen hodnik kjer se oblačimo in obuvamo.
Hvala in LP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
backbiter17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 15:02
Aktiv.: 0.32
Kraj: LJ in okolica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ob nakupu sem poleg LED cevi dobil "štarter" za le te, zamenjaš cev in štarter in dela , vklop takojšen, ne rabiš NIČ prevezovati in predelavati

lp, A
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 19.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je klasična luč (na štarter) samo zamenjaj in namesto štarterja daj mostiček (če že ni prišlo to zraven)
Če pa gre za elektronski štarter potem mislim, da ne bo delalo, da boš moral prevezat elektroniko (230V mora priti direkt na žarnico)

C-64
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Dec 2013 12:14
Aktiv.: 1.03
Kraj: Lesce

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

backbiter17 je napisal/a:
ob nakupu sem poleg LED cevi dobil "štarter" za le te, zamenjaš cev in štarter in dela , vklop takojšen, ne rabiš NIČ prevezovati in predelavati

lp, A

Je napisal, da ima digitalni oziroma elektronski balast ter kakšno žarnico. Ta rešitev zanj ne pride v poštev.

SimonS je napisal/a:
Če je klasična luč (na štarter) samo zamenjaj in namesto štarterja daj mostiček (če že ni prišlo to zraven)
Če pa gre za elektronski štarter potem mislim, da ne bo delalo, da boš moral prevezat elektroniko (230V mora priti direkt na žarnico)

Tako kot je napisal SimonS - lahko da bo treba prevezat oziroma odstranit elektronski balast obstajajo pa tudi LED zamenjave ki so kompatibilne z elektronskim balastom.
Mogoče kot predlog - glede na starost svetilke predlagam, da zamenjate komplet sistem z novo vgradno LED svetilko.

pomar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15
Aktiv.: 1.21
Kraj: okolica Ptuja

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da zgornja odgovora nista točna. Kot je napisal BorutZ ima elektronski balast. Torej ne more zamenjat starterja. Napisal je, da ima žarnico z podnožjem GX24q-2. To ni klasična cevna žarnica. Prodajajo se nadomestne led žarnice s tem podnožjem in mislim, da delujejo na elekronski balast. Točen odgovor boš dobil v elektro trgovini kjer to prodajajo.
Nazaj na vrh
BorutZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat hvala vsem za odgovore..
Mogoče še namig, na katerem mestu v Lj + okolici bi imeli na zalogi največ tega LED materiala , da bi lahko našel primerno rešitev?
Predvidevam da Merkur ni pravi naslov..
Nazaj na vrh
BorutZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tole je moja svetilka .. (za lažjo predstavo)

IMG_20260115_190113.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  348.5 KB
 Pogledana:  28 krat

IMG_20260115_190113.jpg

Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupiš novo svetilko in ko bo tisti LED panel crknil, jo boš ponovno kupil celo.
Če bi se rad igral, imam 10W COB LED direktno na 230V, če te zanima. Jaz sem v hodniku klasično plafonjero s steklenim pokrovom predelal tako, da sem notri dal 3mm debelo alu pločevino, ki sem jo obrezal na okroglo, gor dal 4x COB LED, ki sem jih predelal iz 10W na 5W, sveti kot hudir. Zakaj 4 LED? ko bo crknila ena, ne bo treba takoj menjat, ko bo crknila še ena, tudi ne bo panike. Ko crkne kupljen LED panel, nimaš kaj popravljat...

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.73
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta fluorescentna sijalka se sicer še dobi - iz tujine, vidim da jih je poln iskalnik. Ali pa v kakšni malo starejši, ne preveč moderni elektro trgovini v manjšem kraju.
Drugače pa, kot so že predlagali, boš najprej konec, če menjaš kompletno plafonjero.
Nazaj na vrh
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.00
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Mogoče lahko dodamo še tole v to temo, čeprav je malo off-topic...

Citiram:
Ko crkne kupljen LED panel, nimaš kaj popravljat

Ko crkne LED panel verjetno ni kaj dosti za razmišljat, drugače pa je pri hanson led tridonic "96"W

Sem jih že kar nekja vgradil doma in pri sorodnikih (15+) in iz izkušenj lahko rečem, da če dela 14 dni, potem dela dolgo časa, več let. Veliko (cca 30%) jih pa preneha že 1. teden. Odpove transformatorček v led driverju. Nadomestni iz aliexpressa stane celih 0,84€ +free shiping. Prilagoditi je portebno samo tok. Original LEd svetilka deluje na 170mA pri cca 150V

lp
Uroš

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.09
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo. Če ti je pa bolj všeč plafonjera, v digitkliku v Trzinu jih imajo za podoben drobiž. Mi še nobene ni crknila.
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2026 7:44 pm    Naslov sporočila: icon_idea Re: Flourescentne žarnice - LED alternative Odgovori s citatom

BorutZ je napisal/a:
v stropni luči na hodniku imam digitalni balast (2x18W) in dve 4-pinski flourescenčni žarnici (Osram DULUX TC-TEL 18w/840 PL-T gx24q-2). Ker sta mi obe pregoreli in ker se jih že nekaj časa ne dobi, bi ju nadomestil z LED alternativami.
Nekje sem prebral da LED ne rabijo (ali celo ne smejo imeti) balasta in naj jih zvežem kar direkt na 230vac. Ker o tej tematiki ne vem ničesar, bi prosil za nasvet. Radi bi da bi bila skupna svetilnost nekako podobna prejšnji, ker gre za relativno temen hodnik kjer se oblačimo in obuvamo.

Ali nobena od teh treh ni prava?

BorutZ je napisal/a:
digitalni balast

Na sliki vidim elektronski balast, brez možnosti digitalne komunikacije (npr. DALI).

BorutZ je napisal/a:
flourescenčni žarnici

Smisel teh virov svetlobe je, da sijejo, žarilni nitki sta le za zagon in ne za žarilno oddajanje svetlobe, torej niso žarnice.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni