|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
BorutZ Član

Pridružen-a: Tor 04 Sep 2012 15:06 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 12:28 am Naslov sporočila: Flourescentne žarnice - LED alternative |
|
|
v stropni luči na hodniku imam digitalni balast (2x18W) in dve 4-pinski flourescenčni žarnici (Osram DULUX TC-TEL 18w/840 PL-T gx24q-2). Ker sta mi obe pregoreli in ker se jih že nekaj časa ne dobi, bi ju nadomestil z LED alternativami.
Nekje sem prebral da LED ne rabijo (ali celo ne smejo imeti) balasta in naj jih zvežem kar direkt na 230vac. Ker o tej tematiki ne vem ničesar, bi prosil za nasvet. Radi bi da bi bila skupna svetilnost nekako podobna prejšnji, ker gre za relativno temen hodnik kjer se oblačimo in obuvamo.
Hvala in LP.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
backbiter17 Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 15:02 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.32 Kraj: LJ in okolica
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
ob nakupu sem poleg LED cevi dobil "štarter" za le te, zamenjaš cev in štarter in dela , vklop takojšen, ne rabiš NIČ prevezovati in predelavati
lp, A
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je klasična luč (na štarter) samo zamenjaj in namesto štarterja daj mostiček (če že ni prišlo to zraven)
Če pa gre za elektronski štarter potem mislim, da ne bo delalo, da boš moral prevezat elektroniko (230V mora priti direkt na žarnico)
_________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
C-64 Član

Pridružen-a: Ned 01 Dec 2013 12:14 Prispevkov: 155 Aktiv.: 1.03 Kraj: Lesce
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
| backbiter17 je napisal/a: |
ob nakupu sem poleg LED cevi dobil "štarter" za le te, zamenjaš cev in štarter in dela , vklop takojšen, ne rabiš NIČ prevezovati in predelavati
lp, A |
Je napisal, da ima digitalni oziroma elektronski balast ter kakšno žarnico. Ta rešitev zanj ne pride v poštev.
| SimonS je napisal/a: |
Če je klasična luč (na štarter) samo zamenjaj in namesto štarterja daj mostiček (če že ni prišlo to zraven)
Če pa gre za elektronski štarter potem mislim, da ne bo delalo, da boš moral prevezat elektroniko (230V mora priti direkt na žarnico) |
Tako kot je napisal SimonS - lahko da bo treba prevezat oziroma odstranit elektronski balast obstajajo pa tudi LED zamenjave ki so kompatibilne z elektronskim balastom.
Mogoče kot predlog - glede na starost svetilke predlagam, da zamenjate komplet sistem z novo vgradno LED svetilko.
_________________ C64 je zakon. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pomar Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15 Prispevkov: 255 Aktiv.: 1.21 Kraj: okolica Ptuja
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
| Mislim, da zgornja odgovora nista točna. Kot je napisal BorutZ ima elektronski balast. Torej ne more zamenjat starterja. Napisal je, da ima žarnico z podnožjem GX24q-2. To ni klasična cevna žarnica. Prodajajo se nadomestne led žarnice s tem podnožjem in mislim, da delujejo na elekronski balast. Točen odgovor boš dobil v elektro trgovini kjer to prodajajo.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
BorutZ Član

|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat hvala vsem za odgovore..
Mogoče še namig, na katerem mestu v Lj + okolici bi imeli na zalogi največ tega LED materiala , da bi lahko našel primerno rešitev?
Predvidevam da Merkur ni pravi naslov..
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
BorutZ Član

|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
tole je moja svetilka .. (za lažjo predstavo)
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
348.5 KB |
| Pogledana: |
28 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2026 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupiš novo svetilko in ko bo tisti LED panel crknil, jo boš ponovno kupil celo.
Če bi se rad igral, imam 10W COB LED direktno na 230V, če te zanima. Jaz sem v hodniku klasično plafonjero s steklenim pokrovom predelal tako, da sem notri dal 3mm debelo alu pločevino, ki sem jo obrezal na okroglo, gor dal 4x COB LED, ki sem jih predelal iz 10W na 5W, sveti kot hudir. Zakaj 4 LED? ko bo crknila ena, ne bo treba takoj menjat, ko bo crknila še ena, tudi ne bo panike. Ko crkne kupljen LED panel, nimaš kaj popravljat...
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1716 Aktiv.: 7.73 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2026 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta fluorescentna sijalka se sicer še dobi - iz tujine, vidim da jih je poln iskalnik. Ali pa v kakšni malo starejši, ne preveč moderni elektro trgovini v manjšem kraju.
Drugače pa, kot so že predlagali, boš najprej konec, če menjaš kompletno plafonjero.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 905 Aktiv.: 4.00 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2026 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
Mogoče lahko dodamo še tole v to temo, čeprav je malo off-topic...
| Citiram: |
| Ko crkne kupljen LED panel, nimaš kaj popravljat |
Ko crkne LED panel verjetno ni kaj dosti za razmišljat, drugače pa je pri hanson led tridonic "96"W
Sem jih že kar nekja vgradil doma in pri sorodnikih (15+) in iz izkušenj lahko rečem, da če dela 14 dni, potem dela dolgo časa, več let. Veliko (cca 30%) jih pa preneha že 1. teden. Odpove transformatorček v led driverju. Nadomestni iz aliexpressa stane celih 0,84€ +free shiping. Prilagoditi je portebno samo tok. Original LEd svetilka deluje na 170mA pri cca 150V
lp
Uroš
_________________ Elektronika za hobi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1413 Aktiv.: 7.09 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2026 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Če ti je pa bolj všeč plafonjera, v digitkliku v Trzinu jih imajo za podoben drobiž. Mi še nobene ni crknila.
_________________ lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2026 7:44 pm Naslov sporočila: Re: Flourescentne žarnice - LED alternative |
|
|
| BorutZ je napisal/a: |
v stropni luči na hodniku imam digitalni balast (2x18W) in dve 4-pinski flourescenčni žarnici (Osram DULUX TC-TEL 18w/840 PL-T gx24q-2). Ker sta mi obe pregoreli in ker se jih že nekaj časa ne dobi, bi ju nadomestil z LED alternativami.
Nekje sem prebral da LED ne rabijo (ali celo ne smejo imeti) balasta in naj jih zvežem kar direkt na 230vac. Ker o tej tematiki ne vem ničesar, bi prosil za nasvet. Radi bi da bi bila skupna svetilnost nekako podobna prejšnji, ker gre za relativno temen hodnik kjer se oblačimo in obuvamo. |
Ali nobena od teh treh ni prava?
| digitalni balast |
Na sliki vidim elektronski balast, brez možnosti digitalne komunikacije (npr. DALI).
| flourescenčni žarnici |
Smisel teh virov svetlobe je, da sijejo, žarilni nitki sta le za zagon in ne za žarilno oddajanje svetlobe, torej niso žarnice.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni