|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni lahko dobiš spektralni analizator. Prineseš filter in se igraš.
Tudi vektorski merilnik z območjem do 1200 MHz se najde.
Boš znal to uporabljat ?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
becijas Član

Pridružen-a: Sob 27 Jan 2007 15:09 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.07 Kraj: Menges
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok, zdej me ze skrbi ce sem pravilno povedal kaj me sploh interesira! zanima me, kako lahko naredis filter za doloceno frekvenco. ker recimo, tudi ce nekoga poklicem (beri monterja) da mi naredi najprej meritve in na podlagi tega filter, ga bo (verjetno sam) naredil in potem prilagodil za zeleno frekvenco. verjetno to ni ravno diplomsko delo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
becijas Član

|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Pri meni lahko dobiš spektralni analizator. Prineseš filter in se igraš.
Tudi vektorski merilnik z območjem do 1200 MHz se najde.
Boš znal to uporabljat ? |
ko/ce naredim filter bi bil vesel ponujene pomoci!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobrodošel !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
becijas je napisal/a: |
zanima me, kako lahko naredis filter za doloceno frekvenco. ker recimo, tudi ce nekoga poklicem (beri monterja) da mi naredi najprej meritve in na podlagi tega filter, ga bo (verjetno sam) naredil in potem prilagodil za zeleno frekvenco. verjetno to ni ravno diplomsko delo? |
Ne, v bistvu je zelo enostavno, sploh če veš kako se stvari streže. Vendar pa brez primernih merilnih instrumentov nemogoče.
Filtra na sliki sta dva, sestavljena iz dveh sklopljenih nihajnih krogov, pasovne širine nekje 2MHz. Eden je za frekvenco 144MHz in drugi za 432MHz. Če prav pogledaš, vidiš da ni nič drugega kot malo žice in štirje kondenzatorji. Skratka zelo enostavno.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
132.94 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
becijas Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Ne, v bistvu je zelo enostavno, sploh če veš kako se stvari streže. Vendar pa brez primernih merilnih instrumentov nemogoče.
Filtra na sliki sta dva, sestavljena iz dveh sklopljenih nihajnih krogov, pasovne širine nekje 2MHz. Eden je za frekvenco 144MHz in drugi za 432MHz. Če prav pogledaš, vidiš da ni nič drugega kot malo žice in štirje kondenzatorji. Skratka zelo enostavno. |
a bi se dalo zvedet se za vrednosti kondenzatorjev (verjetno z njim oklestis frekvecno) in pa kaksno vlogo ima zica (vidim da je ena zvita,druga ravna)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Apr 02, 2007 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Becijas, kondenzatorji na sliki so nastavljivi, vrednosti 3-15 pF. Tiste žičke in pa navite tuljavice imajo vse enak namen. Le po frekvenčnem področju, za katerega so nastavljene, je različno.
Razlika je edino ta, da ima del, ki deluje na nižji frekvenci in navite tuljave, kapacitivni sklop med nihajnima korogoma. Se pravi ena žička, ki gre od enega nihajnega kroga, skozi luknjo v škatlici do drugega nihajnega kroga, deluje tudi kot nastavljivi kondenzator, s spreminjanjem te kapacitivnosti (približevanje ali oddaljevanje) pa vpliva na pasovno širino celotnega sita.
Drugi filter, ki pa deluje na višji frekvenci, pa je ravno zaradi te višje frekvence, kjer kot tuljave delujejo že kosi žice napravljen tako, da je sklop med nihajnima krogoma induktiven. Se pravi skozi luknjico v ohišju med obena nihajnima krogoma gre žička, ki je na obeh koncih prilotana na ohišje. Induktivnega sklopa je ravno dovolj, da je propustna pasovna širina dovolj velika. Sklop se pa prav tako spreminja z približevanjem in oddaljevanjem teh žičk med sabo.
Uglaševanje teh zadev na uhometer, kot sem nekje višje že napisal, pa je brez primernega instrumenta praktično nemogoče.
Ja, še to, ta drugi del filtra, kjer so samo žičke, je uglašen na frekvenco 432MHz, UHF televizijsko področje pa je še višje, od 470 do 862MHz, se pravi še krajše žičke in manjši kondenzatorji.
LP, Janko
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni