www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Plinski spajkalnik
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pkucan
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Mar 2005 16:23
Aktiv.: 0.08
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 11:56 am    Naslov sporočila:  Plinski spajkalnik Odgovori s citatom

Zdravo,

odločam se za nakup plinskega spajkalnika, pa me zanima če imte podobne zadevce tudi doma in seveda kakšne, razmišljam v nakupu spajkalnika tja do 50€, kaj priporočate in seveda na kaj je potrebno biti pazljiv.

Upam da ima kdo podobno zadevco doma da mi lohka svetuje.

lp P
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz prakse in resne industrijske uporabe ... za namizne varijante je zakon Weller, za plinske pa Ersa.

Na tvojem mestu bi vzel nekaj takega ...

ERSA Independent 75

V Conradu sicer stane 78€ vendar ti za 28€ nad tvojim ciljem ne bo žal. Dobiš praktično škatlo za na teren, dve konici, gorilnik za termo bužirke, elektronski vžig ...
Podoben malo starejši model (brez elektronskega vžiga) uporabljam BP že skoraj 10 let.

Izogibaj pa se kakšnih COLD HEAT varijant. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pkucan
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Mar 2005 16:23
Aktiv.: 0.08
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi tega sem imel že ogledanega, ker tudi sam uporabljam namizno ERSO in sem z njo zelo zelo zadovoljen, vem pa da je v tej ceni upoštevan tudi faktor imena podjetja... v mislih sem imel nekaj od portasola(če se ne motim je cenješi kot ersa) tisti ki ima že piezo vžig, kdo ve kako se kej ti obnesejo drugače bo pa padla tale ersa

najlepša hvala za odgovor

lp P
Nazaj na vrh
mitjaf
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jun 2005 12:19
Aktiv.: 0.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam zgoraj omenjenega iz Conrada firme Portasol PP1-K, praktično identičen temu na sliki, drugače pa jih izdeluje neka Irska firma (tudi za Erso kolikor vem), v glavnem dobra zadeva (kvalitetna izdelava), rezervne konice so sicer drage, 90% pa ga uporabljam za segravanje skrčljivih cevk skrčk - bužirk.

Aja še to, nekateri plinski spajkalniki (baje wellerji) so občutljivi na plin, ki ga daš notri, pri njih moraš uporabljat samo original plin, ki je dovolj čist, drugače ne dela v redu... Ta iz conrada ni občutljiv na to, notri dajem plin za polnjenje vžigalnikov, ki ga kupiš v trafiki, pa še dosti ga ne porabi.
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Wellerjev plinski spajkalnik men je ustreza...ga imam doma, ampak ni to to... Sej je trpežen, samo počasi ti prežge keramično ali kakšna je že mrežica znotraj konice in spajkalnik ne dela več...Sad
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi Portasol je dobra varijanta ker je skoraj kopija Erse. Jo je pa začel cenovno dohajat (identičen komplet je le 6€ cenejši).

Imel sem tudi dva plinska Wellerja, ki pa težko vžigata in tudi vmes rada ugasneta, čeprav sem vedno uporabljal original plin ali pa vsaj RONSONa.
Mislim, da imam nekje še praktično novega iz slike, ki sem ga le dvakrat prižgal in pospravil v predal. Lahko ti ga dam po polovični ceni pa bo ravno tako 50€ kot je tvoj cilj ... Smile

Pri vseh teh plinskih spajkalnikih je res treba pazit in uporabljat samo kvaliteten plin.
Običajno jim zadostuje le eno polnjenje od kakšnega low-coast INA plina, da se zamaši ventil in v njemu ob tresenju ropota, kot da bi bil napolnjen z mivko ... Mad
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pridružujem odgovoru Iztok-a. Sam imam možnost uporabe wellerja in erse. Pa mi je ersa veliko bolj všeč.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2007 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praktično je, če ima piezoelektrični vžig. Vžigalic zmanjka in ni vedno prisoten kadilec z vžigalnikom. Enega pyropena sem uničil, ko sem čistil zamašeno šobo. Verjetno je k zamašitvi pomagal poceni noname oziroma OEM plin.

Jur
Nazaj na vrh
nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče iz konteksta.........jaz sem bolj amaterski elektronik in sem na bolhi zvohal tole:
http://www.bolha.com/oglas1719815

sem bil zelo skeptičen na začetku, ampak sedaj ko ga uporabljam že kar nekaj časa sem več kot zadovoljen. Polnim z plinom za vžigalnike.
Lahko spajkam, pa tisto kovinsko "lopatko" sem še dobil za bužirke, večino ga pa uporabljam za cinanje medenine in pleha (modelarstvo)-kjer rabiš večji plamen.
Kot sem rekel: za ta denar....

P.S.: Pa to ni reklama (da se razumemo)! Je UGODNA alternativa..........

LP
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ejte, nekaj ne razumem.

Kolikor vidim po slikah, naj bi bil plinski spajkalnik narejen tako, da ogenj (plin) greje konico, s katero lotaš? Razen če daš gor nastavek za bužirke...

Jaz pa imam v mislih nekaj takega, ko bi spredaj "šel ven" tanek in močan plamen(ček), s katerim bi lahko lotal (grel) one SMDje in podobno.

A je "plinski spajkalnik" to?

Ali potrebujem nekaj takega:

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je za SMD bolje kupit namenski spajkalnik ali pa pečico. Takega kot si dal na sliki uporabljamo v službi in je kar težak - ima pa zelo močan plamen in nima nastavkov
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam dva plinska spajkalnika oba sta Portasol. S tem da je starejši original Portasol, novejši pa je Portasol & Weller. S tem ko je Weller kupil Portasol (ali licenco), je za 100% dražji wendar še zmeraj odličen. Uporabljam ga že več let brez problemov, Pa tudi konice se dobijo .
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, saj ta je samo primer. Sem v enem katalogu videl enega "lepega", pa je imel (na sliki) zelo tanek in oster plamen.

Iščem pa nekaj cenovno ugodnega (do 30€), ker se le ne ukvarjam s tem tako pogosto in profesionalno.

Nekaj takega:

Ali pa mogoče takega:

Nekaj "na izi"

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa potrebuješ plinski gorilnik ali spajkalnik ? Jaz uporabljam tega

Ko mu odviješ konico je tak kot tvoji , plina ima dovolj , vroč je tudi kot proxxon , rezervne dele imaš tudi , meni edino malo nagaja piezo vžig kadar imam gor konico kod da ne dobi dovolj kisika ? , Cena pa 63€

811238.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.96 KB
 Pogledana:  15209 krat

811238.jpg

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, jaz rabim torej... gorilnik. Za spajkanje imatm tako ali tako električni spajkalnik/spajkalno postajo!

Rabim pa nekaj, da bom lahko odlotaval/prilotaval TQFP in SOIC pa podobne SMDje. Pa za bužirke, kako gretje,... En primer uporabe (le da bom jaz lotal recimo večje čipe, ker ne popravljam mobitelov Rolling Eyes

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni