www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnjenje zunanjega diska z Li-ion baterijo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
WebMajstr
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 22:55
Aktiv.: 0.37
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 7:27 pm    Naslov sporočila:  Polnjenje zunanjega diska z Li-ion baterijo Odgovori s citatom

Torej.

Odpravljam se na daljše potovanje. Kupil sem si zunanje ohišje(image tank) z režo za kartice ter z notranjo baterijo. Problem je da notranja baterija ne prenese dovolj velike količine prenosov.

Ker potujem z fotoaparatom, ki deluje na Litijeve-ion baterije, z napetostjo 7.4V me zanima če bi lahko to napetost zmanjšal na 5V ter tako napajal image tank.

Zamislil sem si da bi razstavil polnilec, zamenjal vezje, tako da bi v polnilec vstavil baterijo, kabel polnilca pa bi priklopil na image tank.

Ker sem res začetnik v elektroniki me zanima na kakšen način je možna pretvorba iz 7.4V na 5V.

Razmišljal sem le o uporu, vendar mi ni pretirano jasno, ali bi z tem spremenil le napetost, le tok ali v nekem razmerju oboje ( glede na vezan upor)

Bi lahko kdo svetoval?

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trdi disk vleče kar konkretni tok pri 5V in upor ti bo "zažarel".
Jaz imam na mojem image tanku 12V vhod in kabel za cigaretni vtič. Potem samo povežem z malim, 2Ah akumulatorjem.

Ti pa rabiš PWM, po moje. Conrad ima ene kite do 4A.

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 03, 2007 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poterbuješ 5V regulator low drop. Najbolj pogosti so do 1A toka. Bo to dovolj ?

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2007 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pregledal natančneje specifikacije image tanka..

Image tank ima dva priključka za napajanje.

Prvi je za napajanje z omrežja, zahteva 5V 2A DC

Drugi je priključek za zunanjo baterijo. Originalna zunanja baterije je: 3.7V 2200mAh

Malo sem razmišljal in se mi zdi da bi bilo najbolj primenro narediti adapter iz 7,4 na 3.7, saj se tako elektrika direktno porablja za napajanje in je manj izgub kot pa priključitev na 5V, kjer se verjetno najprej polni notranja baterija, kar je dokaj izguba...

Vaši predlogi?

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2007 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem za 6 eurov kupil adapter iz 12 cigaret vtič -5V na usb izhod. piše 1A max.
In sem sprobal, kako nizko gre- pri 7V vhoda je bil izhod še vedno 5V.
Notri je en IC in tranzistor- gor bom dal hladilnik in iz 12V napajal cdrom. Po moje bi bilo tudi za HD dovolj Wink
lp

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 7:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupil sem v mercatorju, mislim pa, da imajo marsikje.
Izgleda kot en vtič za v cigaret dozo, na drugi strani ima pa luknjo za USB.
lp

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 06, 2007 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil sem kabel iz 12V na 12V+5V z zgoraj omenjenim DC-DC pretvornikom na 5V.
cd rom dela normalno Smile

HPIM8811 copy.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  152.37 KB
 Pogledana:  14 krat

HPIM8811 copy.jpg

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

po moje ta pretvornik ne bo dovolj močan, če WebMajstr pravi da rabi 2A...če mene vprašaš, nabavi switch regulator z 12 na 5 Voltov (in seveda 2A)...
druga varianta je LM350 (zdrži 3A) in dovolj velik hladilnik - nastaviš na željeno napetost in to je to.
link do datasheet -a :

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/11671/MOTOROLA/LM350.html
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2A rabi na 5V vhodi zato, ker tam tudi polni notranjo baterijo.
Ker pa se ponavadi ne dela to, da bi iz baterije polnil baterijo, je bolje priklopiti na 3.7V vhod, kjer bo poraba bistveno manjša - ne bo polnil baterije, ampak samo kolikor rabi napravica za delovanje.

Po mojem mnenjo bo en switcher iz 7V na 3.7V pri 1A moral zadostovati. Saj disk 2.5 inch menda ne žre več kot 1Amper..

WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem gledal malo po vaših nasvetih...

ker bi rad čimanjšo stvar, bi mi verjetno LM350T zadostoval za pretvorbo 7.4Vna 3.7V. Če sem prav zračunal bi se grelo pri 2A 7,2W, ampak dvomim da bo tolk kurlo.

Gledal sem datasheet, vendar mi ni vse jasno.. S čim reguliram napetost?

Spajkati znam Smile ostalo mi gre pa bolj slabo od rok... mi bi lahko prosim kdo mal razložil?

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na prvi strani imaš shemo---tam je spremenljivi upor R2 - s tem reguliraš napetost - neposredno pod shemo imaš tudi formulo - iz te formule ven potegneš R2 in tako izračunaš potreben upor. po moje boš najbolje naredil da namesto R2 daš upor (na hitro izračunano) 100 ohmov in trimer 470 ohmov ali recimo upor 390 ohmov in trimer 100 ohmov - po mojih računih mora biti R2 ravno malce preko 470 ohmov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
2A rabi na 5V vhodi zato, ker tam tudi polni notranjo baterijo.

aly je napisal/a:
ne bo polnil baterije, ampak samo kolikor rabi napravica za delovanje.

Trdi diski rabijo za pogon 5V in basta! Lahko, da ima notri kak step up, a za pogon potrebuje 5V.
Baterije nikakor ne polni z dvema amperoma.

lp

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm---načeloma bi se tudi jaz strinjal s tem. Disk v bistvu rabi 5 in 12 voltov...tako da je brez veze dajati dol na 3.7 in potem nazaj gor...če bo že dal LM350, je itak vseeno in bi jaz osebno nastavil na 5 voltov (v tem primeru bi dal trimer 470 ohmov in upor recimo 470 ohmov zaporedno) in basta.
Nazaj na vrh
WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam dobro idejo...
uporabim LM350 z takim trimerjem da lahko dosežem napetost 5v in 3.7v
pa nardim en test kdaj se baterija prej sprazne oz kdaj se hitreje prazne Smile

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 07, 2007 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jap...oziroma...jaz bi rekel takole---narediš to vezje, potem pa probaš kdaj se LM350 bolj greje, oziroma kdaj porabi več toka...enostavno meriš tok iz 12V...takrat ko je manjši, to napetost uporabiš...načeloma te tukaj loči samo obrat trimerja...in instrument.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni